Jarní senzace

  • čtvrtek, 09 červen 2022 08:18

Sam Viles referuje o tom, že skvělý duben přinesl napříč regionem celou řadu mimořádných ptáků.

Velký potenciál jižního Turecka pro nalezení rarit se během dubna dostal do popředí s objevením řady severoafrických a afrotropických zatoulaných ptáků. Poblíž syrské hranice v Milleyha byl nalezen pro zemi první skřivan růžkatý a druhý lelek světlý spolu s nejméně pěti skřivany dudkovitými a dvěma skřivany pruhoocasými.

Na přehradě Hancacız v Gaziantep byli objeveni další tři skřivani dudkovití. Nedospělý orlík kejklíř strávil od 13. několik dní podél pobřeží Černého moře poblíž Sinopu, zatímco na východě v Arasu byl 6. chycen a okroužkován moudivláček černohlavý a pro zemi a Western Palearctic je potenciálním prvním záznamem. Také Malta si pomohla k některým severoamerickým tulákům, když 18. objevila lelka světlého – jedná se o první ostrovní záznam od roku 1978 - a 22. pak skřivana dudkovitého, i když oba zastínila zpráva o drozdu bělobrvém, který byl chycen a okroužkován 19. na Cominu.

Italský šestý skřivan prohoocasý byl 16. na nedaleké Linose a další z těchto druhů na dalekém severovýchodě Kypru poblíž Apostolos Andreas. Hlavní zprávy z Egypta se týkaly nedospělého orlíka kejklíře vyfotografovaného 18. na pobřeží Rudého moře v Gabal el Zayt.

Koncem měsíce byli v Evropě zaznamenáni dva pozoruhodní luňáci žlutozobí; na mysu Põõsaspea, v Estonsku 25. a v severním Srbsku 26. Převážně subsaharský příbuzný luňáka hnědého byl zaznamenán v Egyptě, Izraeli a Maroku. V Evropě byl poprvé zaznamenán vloni na jaře, když jeden migroval přes Nizozemsko, Německo a Dánsko. Mohla by tato poslední dvojice v době podezření z potenciálního úniku naznačovat, že si všichni tři zaslouží další prozkoumání?

Poutavá pozorování se odehrála přes Severní moře, na nizozemském pobřeží, kde se objevila 19. pěvuška podhorní v NP Zuid Kennemerland a kalandra zpěvná v Egmond aan Zee 21., zatímco kormorán malý se přemístil do Dwingelderveld. Zlatým hřebem na Azorech byl od 22. nově objeven kvakoš žlutočelý v přístavu Ponto Delgada na ostrově São Miguel. Na ostrově Terceira v Praia da Vitória se zdržovala až do 5., respektive do 9., mladá samička rybaříka pruhoprsého a volavka velká.

Na pobřeží Portugalska byl kulík větší v Alvoru v Algarve a znamenal první záznam pro zemi, další byl na španělském pobřeží Biskajského zálivu v San Juan de la Arena. Španělsko zaznamenalo dva běhulíky plavé - v Andalusii v Cabo de Gata a v Águilas v provincii Murcia. K dalším novým objevům patřil dospělý racek vnitrozemský v Avilés a dva rybáci západní u Torredembarry a také vrána černobílá, která byla 13. v severoafrické enklávě Ceuta. V Katalánsku se mezitím zdržoval sameček lesňáčka černobíléhoa v Andalusii Moroccan Wagtail. Dva plameňáci malí se vrátili do Alcázar de San Juan a tři na lagunu Fuente de Piedra.

Dospělý albatros černobrvý byl překvapivě zpozorován 2. v těsné blízkosti rybářské lodi 60km WNW od Hantsholmu v Dánsku. Natáčeno v době, kdy byl yorkshirský pták stále ještě přítomen, takže nyní existuje nezvratný důkaz, že v Severním moři jsou současně přítomni dva dospělí. Později 4. přeletěl kolem Sala ve Švédsku před krátkou návštěvou německého Helgolandu 9. V Dánsku strávil raroh velký v 1. letním šatu tři dny ve Skagenu do 23. a sameček skalníka zpěvného v Borreby se ukázal krátce 30. Stejneger’s Scoter pokračoval u Mellbystrand. Drozd stěhovavý byl vyfotografovaný 8. v centru Rejkjavíku při přeletu. Melanitta deglandi se zdržela v Keflavíku a Reykjavíku, i když přiletěla dříve, než je obvyklé. Dvě bernešky velké byly 22. v Suðursveit.

Turpani američtí byli hlášeni z polského Pobierowo a finského Tiuruniemi. Oblíbený Slavík Kaliopin byl až do poloviny měsíce ještě ve švédském Vargön. První ukrajinská pěvuška černohrdlá byla stále v Kuchurhanu 23. Hojně zcestovalý a satelitně označený orel jestřábí v 2. zimním šatu dokončil během prvních několika dubnových dnů turné po Pobaltí, kde se stal prvním záznamem v Polsku, v Kaliningradu, v Litvě a v Lotyšsku a pak zamířil zpět do Německa.

Lotyšsko se dočkalo také svého prvního polák proužkozobého a to 15. a druhého Stejneger’s Scoter, který byl 19. u Oviši. Mezi další pozoruhodné záznamy patřil první a druhý slovinský lejsek černokrký, kteří byli v Lublani a Bevke, stejně jako pro zemi první slukovec dlouhozobý v Ormoži. White- morph Booby vyfotografovaný 9. z ostrova Ischia, byl v Itálii prvním a první švýcarská pěnice Moltoniho byla v Ticinu. První rakouský racek Audouinův byl v Kirchbichlu, zatímco národní třetí bělořit pouštní byl v Groß-Enzersdorfu.

birdwatching kvakos zlutocely
Regionální jedenáctý kvakoš žlutočelý byl nalezen 22. na ostrově São Miguel. Azorské ostrovy měly většinu záznamů v regionu.

birdwatching orlik kejklir
Druhý turecký orlík kejklíř strávil od 13. několik dní podél pobřeží Černého moře.

birdwatching lunak zlutozoby
K prvnímu estonskému záznamu luňáka žlutozobého došlo 25. (na obrázku). Další jedinec byl následující den v Srbsku, pro které byl rovněž prvním záznamem.

birdwatching lelek svetly
Poslední lelek světlý byl na Maltě asi před 42 lety, takže tento jedinec, nalezený 18., byl významným záznamem.

Zdroj: Birdwatching červen 2022

Naposledy změněno čtvrtek, 09 červen 2022 08:29

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte