Vzestup Afriky

  • úterý, 07 únor 2023 09:09

Sam Viles referuje o tom, že prosinec skončil v regionu přívalem afrotropických raritních druhů, mezi které patřila ohromující řada chřástalovitých.

Silvestrovské překvapení v jižním Izraeli bylo přesvědčivým způsobem, jak završit akční rok 2022: V Eilatu byl chycen a okroužkován sameček kukačky lesklé. Byl to čtvrtý záznam tohoto úžasného afrotropického ptáka v regionu, navazuje na předchozí záznamy z Kypru, Libanonu a dalšího z Izraele.

Štědrý den přinesl překvapení ze subsaharské Afriky na severní španělské pobřeží, kde byl nalezen mrtvý mladý chřástal žíhaný na parkovišti u pláže ve Figueras, Asturias. Ve Western Palearctic byl zaznamenán v pouhých předchozích devíti případech včetně dvou ve Španělsku. Tento fantastický záznam na Biskajském pobřeží vytváří skutečnou možnost, že v budoucnu by mohl být pták spatřen v Británii nebo Irsku.

Ukázalo se, že to byl celkem pozoruhodný měsíc pro ztracené afrotropické chřástaly včetně slípky Allenovy a nejméně pěti chřástaly africké. Nejméně jeden z posledně jmenovaných byl pozorován – od 27. na Lanzarotu v Costa Teguise. Fenomenální tři byli na Gran Canarii a další na Kapverdách na São Nicolau. Záznam slípky Allenovi se týkal mladistvého, který byl nalezen mrtvý v severním Španělsku ve Vigu, v Galicii. Bylo jen otázkou času, kdy o sobě dá vědět jeden nebo dva zimující jedinci, protože podzim byl výjimečnou přehlídkou nearktických suchozemských ptáků.

Byli to švédští pozorovatelé ptáků, kteří se radovali z prvního trupiála baltimorského, který byl od 11. objeven v zahradě ve Förslöv a ikonicky vyfotografován v hlubokém sněhu. Švédové se také těšili ze samečka slavíka Kaliopina, který byl ve dnech 7. - 8. v Årby a představoval třetí záznam v zemi. Překvapivě byl nalezen, jak sedí v díře pod zmrzlým balíkem sena!

K Båstadu se vrátil Stejneger’s Scoter, Lund hostil čírku modrokřídlou a v Nordanås se stále zdržoval strnad bělohlavý. Francie se také těšila z několika amerických tuláků včetně mladého rybáka Forsterova, který byl v Plouguerneau vedle kačera morčáka chocholatého a na Île de Noirmoutier byla potápka šedá. Ve středisku zpracování odpadu poblíž Gueltas v Bretani byli dva racci američtí a jeřáb kanadský se znovu objevil v Étang de la Horre a káně americká byla stále v Ouessant.

Všechno nasvědčovalo tomu, že to byla docela působivá show přes kanál La Manche. Nedospělý albatros černobrvý přeletěl 28. kolem Quiberon, zatímco pěvuška podhorní a kachnice bělohlavá byly na severním pobřeží. K dalším zajímavostem patřili pelikán bílý, kormorán malý a káně bělochvostá. Ta samá kachnice bělohlavá byla dříve přítomna v Belgii, kde také byl kačer čírky sibiřské v De Panne a strnad bělohlavý se zdržoval v Assentu.

Opožděná zpráva týkající se drozda tmavého, který byl 14. v Zoetermeer, přišla z Nizozemí a v Breskens byla vrána černobílá. Azory si také užily příchod nearktických druhů uprostřed zimy. Nejlepším objevem byli odměněni pozorovatelé na ostrově Faial, kde byl kulík zrzoocasý v Feteira. Na ostrově byla také čírka modrokřídlá, zatímco kormorán ušatý byl na ostrově Pico v Madalena a mladý kačer morčáka chocholatého byl ve Fajã dos Cubres, na ostrově São Jorge.

Terceira si jako obvykle užila většinu událostí, přičemž oblast Praia da Vitória se mohla pochlubit volavkou bělostnou, volavkou velkou, čírkou modrokřídlou, dvěma jespáky nejmenšími a třemi kulíky kanadskými. Na témže ostrově zůstali lyska americká, potápka šedá, hohol bělohlavý a kačer kachničky karolinské. Další volavka velká byla na ostrově Corvo.

Pozorovatelé na pevnině v Portugalsku se těšili z dospělého racka amerického v Sesimbra a keprušky stepní v Abegoaria. Když pomineme umírající velmi vzácné chřástalovité, španělská pevnina toho nabídla mnohem víc, zejména druhého rorýse jednobarvého, který byl v zemi 8., letěl od Kanárských ostrovů nad Lagoa de Traba v Galicii. Kačer kachny tmavé v Sada během měsíce nadále přitahoval stálý proud obdivovatelů, stejně jako terej žlutonohý ve Fisterra.

K bahňákům patřili běhulík plavý v Aiguamolls de l’Empordà, jespák slostroprstý v Tapia de Casariego, a až tři keptušky stepní. Zimující kulík pacifický byl opět v deltě Ebro a plameňák malý navštívil Doñana NP. Zpozorováni byli dva rybáci oranžovozobí a racek americký se vrátil do Muxie. Na dalekém jihu v regionu byl první konipas horský na ostrově Sal na Kapverdách a terej červenonohý byl zpozorován u Tenerife.

Významné norské zprávy se týkaly lindušky proměnlivé, která byla od 5. v Hvasser a racek americký v 2. zimním šatu byl 11. v Ålesundu a kačer čírky sibiřské 15. v Bryne. Hrdlička východní byla ve Stavangeru a drozd černohrdlý se usadil na souostroví Svalbard. Vestbygd hostil tmavou variantu rehka domácího a další byl v Estonsku v Kuressaare, kde šlo o druhý záznam tohoto ptáka v zemi.

Islandský dospělý racek kamčatský se přemístil 21. do Höfnu, zatímco mladistvý racek americký byl 2. v Eyrarbakki. Turpan americký byl v Dánsku u Dragsmuru a na Faerských ostrovech racek sněžný navštívil Porkeri, Suðuroy. K lesňáčku žlutohrdlému se ve švýcarském Ticinu překvapivě přidal 10. strnad bělohlavý. Další strnadi bělohlaví byli v italském Agnellengo a v chorvatském Záhřebu.

Je neuvěřitelné, že řecký hotspot jezera Kerkini hostil trio budníčků zlatohlavých – jednalo se teprve o druhý, třetí a čtvrtý záznam - a také dvě hrdličky východní. V Německu oblíbený brhlík americký nebyl viděn v Tönsheide Forest kromě 1., ale strakapoud jižní – národní třetí – sídlil na  zahrádkách ve Frankfurtu nad Odrou.

Rakouský první budníček altajský byl ve Zwettlu. V prosinci se v Polsku dařilo turpanům, turpan sibiřský na dvou lokalitách a turpanem americkým ve Wladyslawowo. Některé pozdní zprávy přišly z Lotyšska, kde se země těšila ze třetího a čtvrtého turpana sibiřského a druhého turpana amerického, všichni byli koncem října v Kolka.

Dva budníčci černonozí byli chyceni a okroužkováni 15. na rybnících Kfar Ruppin a staly se druhým a třetím záznamem pro Izrael. Nejméně pět buřňáčků vlaštovčích zůstalo u pobřeží Eilatu a orel damaní byl stále v pohoří Eilat u Nahal Atek, k posledně jmenovanému se 3. přidal další. Na severu v Golanských výšinách byl třetí kulík třípásý. Slušný prosinec byl také v Turecku. V Göcek Port byl třetí budníček altajský, kterého následovala druhá národní bekasina sibiřská, která byla 18. v mokřadu Milleyha, zatímco drozd černohrdlý byl v Hakkâri. V egyptském Luxoru byl přítomen bělořit perský a racek velký byl objeven na Maltě.            

birdwatching chrastal africky

Během prosince bylo zaznamenáno pět působivých chřástalů afrických. Tento pták byl od 27. zaznamenán na Lanzarotu.

birdwatching bekasina sibirska

Turecká druhá bekasina sibiřská byla nalezena18. v mokřadu Milleyha.

birdwatching kukacka leskla

Regionální čtvrtá kukačka lesklá byla šokujícím objevem 31. v sítích v Eilatu.

birdwatching trupial baltimorsky

Švédský první trupiál baltimorský byl překvapivým nálezem na jihu země ve Förslöv.

Zdroj Birdwatch 2/2023

                                                                                    

Naposledy změněno úterý, 07 únor 2023 09:14
Více z této kategorie: « Návštěvníci z jihu

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte