Návštěvníci z jihu

  • neděle, 01 leden 2023 08:24

Sam Viles píše o tom, že díky obzvlášť mírnému listopadu se iberské a severoafrické druhy přemístily do severozápadní Evropy.

Pro německé pozorovatele ptáků to byl nezapomenutelný listopad, kdy při intenzivním hledání na borovicích v lese Tönsheide viděli brhlíka amerického, který se sem přemístil od 3. Ještě nezapomenutelnějším zážitkem bylo, když se na Helgolandu od 6. nacházel sedmihlásek západní. Kromě toho, že se jedná o další německé prvenství, je to také teprve druhý záznam pro severní Evropu po té, co byl jeden chycen a okroužkován ve Švédsku v září 1993. Později se k němu připojili bělořit pouštní a budníček altajský, zatímco v jiných částech země se nacházeli racek Bonapartův a polák vlnkovaný.

Téměř nevídaně teplé počasí začátkem měsíce v celé severozápadní Evropě sebou přineslo větry a vzácné ptáky z Iberie, severní Afriky a Kanárských ostrovů. Největšímu úspěchu se těšila německá velmi vzácná pěnice stromová, slušné místo patřilo i dvěma pěvuškám podhorním v nizozemském Ouddorp a Hoek van Holland, které byly druhým a třetím podzimním záznamem.

Dánští pozorovatelé se dočkali samečka bělořita okrového v 1. zimním šatu, který byl od 1. do 6. na Fanø, zatímco břehule skalní se těšily pozornosti v Dánsku, Belgii a Nizozemsku. Pravděpodobně první italská volavka čínská byla vyfotografována 26. poblíž Janova, kupodivu byla stále převážně ve svatebním šatu. Jedná se pravděpodobně o desátý regionální záznam, pokud všechny ostatní budou uznány. Tento druh má smíšené vnímání mezi evropskými výbory pro záznamy, takže v Británii jsou v současnosti považovány za volně žijící pouze dva.

Opožděná zpráva se týkala dalšího italského prvenství, kterým byl jespák klínoocasý vyfotografovaný 13. na Sardinii v Paùli ‘e Sali. Mezi další významné nálezy patřil dospělý racek kamčatský, který byl 22. v islandském Þvottárskriður a jedná se o druhý národní a desátý regionální záznam. Islandská desátá kachnička karolinská byla vyfotografována 20. v Heimaey a v zemi byli zaznamenáni také dva drozdi černohrdlí, což znamenalo čtvrtý a pátý výskyt v zemi.

Během měsíce byli v regionu překvapivě dva různí jestřábi kanadští. Francouzský druhý byl 25. spolu s jeřábem popelavým poblíž Givryen-Argonne a jeden se zdržoval stále v maďarském Balmazújváros. Ve Francii byla také linduška mongolská v Jullouville a terej žlutonohý proletěl kolem Cancale. Sedmihlásek šedý se objevil na chvíli na ostrově Ouessant, kde také zůstala káně americká. Dva poláci vlnkovaní potěšili Étang du Curnic a pisík americký byl v Retenue de Pincemaille, kde se stále zdržovaly káně bělochvostá a keptuška stepní.

Působivý nález přinesla linduška mongolská, která se poprvé objevila na Normanských ostrovech v Pleinmont na Guernsey, kde se k ní připojil třetí ostrovní strnad malinký. Moták stepní přeletěl 11. Alderney a ve stejný den byl chycen a okroužkován šoupálek dlouhoprstý. Je úžasné, že posledně jmenovaný je teprve čtvrtým záznamem pro Normanské ostrovy a prvním pro Alderney!

Malý příliv Stejneger’s Scoter do polského Baltského moře znamenal třetí, čtvrtý a pátý záznam pro Polsko. Do Siedlisky se vrátil běžný racek delawarský a do Juraty se vrátil turpan americký. Slovinským překvapením byla samička slavíka Kaliopina, která byla 19. v Predgriže na zahradě a šlo o druhý záznam v zemi. Mladistvý racek šedý, který byl vyfotografován v běloruské Volmě, znamenal teprve druhý národní záznam. Dospělý racek velký byl v maďarském Balatonfenyves.

Albánská první sněhule severní byla v Durrës; třetí bulharský bělořit pouštní navštívil Durankulak. Ve Finsku byly tři hrdličky východní a jedna byla ve Švédsku, kterou zastínil vracející se samec strnada bělohlavého do Nordanås. Drozdi černohrdlí byli v norském Karmøy, a švédském Falsterbo. V Dánsku byl stále ještě turpan americký u Tisvilde Hegn a samička morčáka chocholatého se držela poblíž Randers.

Další přetrvávající nearktické pozorování pojednávalo o lesňáčku žlutohrdlém ve švýcarském Magadinu. Důležitá zpráva z Nizozemska se týkala samičky drozda tmavého, vyfotografované 14. v Zoetermeeru a jedná se o jediný novodobý záznam v zemi a fotografie se objevily až na konci měsíce. Jinde byl turpan americký opět u Schiermonnikoogu a kačer čírky sibiřské se vrátil do Zevenhovenu.

Čtvrtá belgická kachnice bělohlavá byla od 11. v Marais d’Harchies a Assent hostil dospělého samečka strnada bělohlavého. První lucemburská modruška tajgová se chytila 3. do sítě v Schifflange. Mládě třetího španělského slukovce krátkozobého bylo v Galicii v Ría de Foz, elegantní dospělý kačer kachny tmavé se nacházel jen kousek odtud v Sada. V provincii byli také spatřeni racek americký, jespák nejmenší a dva poláci vlnkovaní.

V Cabo de Peñas byla linduška mongolská a terej žlutonohý byl u Tarify. Skvělým pozorováním pro Španělsko byl i brkoslav, který byl 20. v Balsa de Zolina. Rybák západní zůstal v Chipioně a plameňák malý byl v Laguna del Camino de Villafranca a dva byli opět ve francouzském Camargue. První buřňák černotemenný se objevil 4. na Kanárských ostrovech na palubě lodi Queen Victoria 1.5 km od La Palmy.

Nejméně dvě vrány černobílé překvapivě přiletěly do Playa de Almáciga na Tenerife, přičemž alespoň jedna byla také nedávno na Grand Canarii. Druhý budníček temný pro Kanárské ostrovy byl nalezen na Fuerteventuře, stejně jako polák vlnkovaný. Mládě prvního vodouše velkého pro Kapverdy bylo na Salu v Santa Maria.

Terej maskový se 5. a 9. listopadu usadil na Rasu. Portugalsko se pochlubilo keptuškou stepní v Reguengos de Monsaraz a tereji stepními, kteří byli u Cascais a Cabo Raso. Terceira se tento měsíc ukázala jako centrum všech událostí na Azorských ostrovech, jejichž vrcholem byl šestý hohol bělavý v Cabrito. Lesňáček žlutohrdlý byl v Paul da Praia a lyska americká v Lagoa do Junco, ke které se přidali kačer kachničky karolinské a volavka velká.

K dalším nálezům na ostrově patřili druhá volavka velká, volavka bělostná, potápka šedá, čírka modrokřídlá, jespák nejmenší, jespák slostroprstý a dva kulíci kanadští. Jinde na souostroví byl 24. kormorán ušatý na Faialu a jak potápka šedá, tak zdržující se kachnička karolinská, byly na São Miguel.

V Izraeli, dospělý orel damaní, který zdánlivě zimoval v pohoří Harej Eilat v Nahal Atek, se ukázal oblíbeným zápisem pozorovatelů pro rozšíření jejich seznamu ptáků. Počty buřňáčků vlaštovčích v polovině měsíce u Eilatu dosáhly nového vrcholu, když jich bylo v Rudém moři zaznamenáno až 35. Druhý chřástal africký v zemi byl vzat 29. ve městě do péče a bělořit černohřbetý přebýval v Nahal Ketura. Mladá husa malá v egyptské Hurghadě se stala prvním novodobým záznamem.

birdwatching sedmihlasek zapadni

Tento sedminhlásek západní v Německu byl teprve druhým doloženým výskytem tohoto druhu v severozápadní Evropě.

birdwatching terej maskový

Začátkem měsíce byl na Kapverdách spatřen ve dvou dnech tento terej maskový.

birdwatching lesnacek zlutohrdly

Lesňáček žlutohrdlý ve švýcarském Magadinu překvapivě zůstal až do konce listopadu.

birdwatching burnacek vlastovci

V polovině měsíce bylo u Eilatu zaznamenáno až 25 buřňáčků vlaštovčích.

Zdroj Birdwatch 1/2023

Naposledy změněno neděle, 01 leden 2023 08:29

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte