Vzácní návštěvníci z jihu a východu

  • sobota, 19 srpen 2023 06:48

Sam Viles informuje o tom, že v rušném červnu se ve Francii poprvé objevil rybák chocholatý a ve Finsku se objevila vlha modrolící a pěnice malá.

Teplo s tlakovou výší mohou udělat z června jeden z nejzajímavějších měsíců v regionálním ptačím kalendáři. Finsko letos mělo takové štěstí. V Kaajani se 5. objevila vlha modrolící a na okraji polárního kruhu ji 25. v Tauvo následovala pěnice malá.

Ještě severněji byl 28. poblíž norského Skallelv na 70° severní šířky objeven jespák dlouhonohý v bezvadném svatebním šatu, zatímco orlík krátkoprstý také za polárním kruhem na 68° severní šířky nad Værøy 26. byl pravděpodobně nejsevernějším záznamem tohoto teplomilného druhu. Také v Norsku dospělý racek atlantický navštívil Kvilijooden a kačer čírky sibiřské byl na Røst. V sousedním Finsku sup bělohlavý byl v Kimitu.

Dánsko zaznamenalo vzrušující národní prvenství, když se 23. v Tønderu, jen na skok přes Severní moře od yorkshirského pobřeží, usadil kulík kaspický. Bohužel odletěl brzy poté, co byl nalezen a viděl ho pouze nálezce. Orel stepní a rákosník plavý byli ve Skagenu, zatímco kačer poláka vlnkovaného ve Váguru byl teprve třetím na Faerských ostrovech.

Orel jestřábí v 1. letním šatu, kroužkovaný ve Francii, pokračoval v cestě po Švédsku a 9. se znovu objevil daleko na jihu země poblíž Tomelilla. Švédského třetího ťuhýka turkestánského, který byl 2. v Landsortu na ostrově Öja, následoval dospělý sameček téhož druhu, který byl 13. v nizozemském Wassenaaru. Islandský druhý turpan sibiřský byl vítaným potěšením od 9. u Selviku ve stejném hejnu jako dvě neidentifikovatelné samičky hrdlička bělavokřídlé nebo turpana sibiřského. Rybák bělokřídlý byl ve Sandgerði a racek Bonapartův v 1. letním šatu navštívil Jökulsárlón. Francouzští pozorovatelé ptáků se těšili z vlhy modrolící, která byla 3. v Kerludu na severozápadě Bretaňě, i když větší pozornost upoutal rybák chocholatý, který byl 29. v Nice. Je to jen pátý záznam páru druhu „královských rybáků pro Francii, ale pravděpodobně první potvrzený rybák chocholatý.

Na Sicílii v Pantani Longarini byl 14. dospělý racek šedohlavý, který je teprve druhým pro Itálii. Stejně jako u výše zmíněného rybáka je tento druh afrotropním tulákem, který se na jaře a v létě objevuje v jižní Evropě, v tomto případě často ve společnosti racka chechtavého.

Blízký kontinent se těšil během června nepřetržitému tahu dravců. Zejména supů bělohlavých bylo zjištěno velké množství včetně obrovského počtu 50 kusů nad francouzským Mont-Saint-Michel a 24 kusů nad belgickým Heuvellandem. Významným objevem byl nizozemský pátý orel královský nad Scherpenzeelem 10. a v téže zemi byl také zaznamenán orel křiklavý. V Belgii byl sup hnědý a celkem tři orli nejmenší a tři orlosupi bradatí v Nizozemí.

Červen byl měsícem, na který se bude v L’Hexagone ještě dlouho vzpomínat, protože francouzské středomořské pobřeží zažilo mimořádně plodné období. Pár poštolek rudonohých hnízdících na předměstí Lyonu je prvním hnízdícím pokusem pro Francii. K dalším zajímavostem v zemi patřila volavka západní ve Vauvertu, plameňák malý opět v Camargue a navrátivší se rorýs kaferský navštívil hnízda volavky skalní v Minerve. Rybák západní v Portiragnes byl jedním ze tří ptáků v zemi, k pravidelnému dospělému samečkovi na ostrově Île de Noirmoutier se připojil jeden z jeho potomků z roku 2021. Racek americký zůstal až do června v Gueltas.

Mezi další novinky patřil strnad cvrčivý hnízdící v Belgii poprvé od roku 1962 (v Roly, Namur), zatímco první lucemburský cistovník rákosníkový se zdržoval v Mensdorfu. Pěvuška podhorní byla 1. ještě v Nizozemí s pisíkem americkým na ostrově Schiermonnikoog a turpanem americkým u Terschellingu. V jižním Španělsku dobře twitchovaný alkoun černohrdlý se nadále po celou dobu vyhříval na řece Odiel v Huelvě v Andalusii. Plameňák malý v Coto Doñana byl vítaný vzhledem k neutěšenému stavu oblíbené lokality tohoto toulavého druhu Laguna de Fuente de Piedra, kde byla opuštěna kolonie plameňáků růžových kvůli pokračujícímu suchu. Jinde v zemi se objevil strnad pruhovaný v Algeciras a volavka západní se zdržovala v Katalánsku.

Pobřežním akcím dominovalo Portugalsko: terej žlutonohý byl 2. u Cabo Raso, kde rybák chocholatý letěl 28. na sever – posledně jmenovaný druh byl zde zaznamenán v posledních po sobě jdoucích třech letech. Ve stejný den rybák oranžovozobý proletěl kolem Loty v Algarve. Faetoni červenozobí byli spatřeni z pelagických výletů u Madeiry ve dvou termínech, zatímco alespoň jeden kulík kanadský pokračoval na ostrově Terceira na Azorských ostrovech.

Hlavní zprávy v Polsku zaznamenaly pozoruhodný objev kulíka kanadského, který byl 2. ve Vistula Lagoon a pro Polsko byl prvním. Čírka karolinská v Babinu zkompletovala skvělou nearktickou dvojici. Německý čtvrtý jespák dlouhonohý v Greifswaldu se bohužel nedal twitchovat a na Helgolandu byl německý pátý budníček žlutavý. Hýl pouštní byl v Marienhafe. Rakouští pozorovatelé si užili první pěnici brýlatou, teritoriálního samečka, který byl 22. na hoře Wiedersberger Horn ve výšce 2000 metrů v Alpách. Satelitně označený orel stepní cestoval po  Bělorusku, ale od 2. -21. nebyl spatřen a pro zemi se stal teprve druhým. Viditelnější byl sup bělohlavý ve Vyhadsty, zatímco ostříž jižní a kalandra zpěvná byli v Maďarsku. Mezi další pozoruhodná pozorování napříč regionem patřil také třetí estonský konipas luční, stejně jako třetí kapverdský špaček růžový na ostrově Sal. Na Normanských ostrovech, na ostrově Jersey, byli rákosník velký a cvrčilka slavíková.

Úžasné čtyři páry vrabce hnědoramenného se držely na izraelském území v údolí Hula, což naznačuje možné rozšíření jejich rozsahu. Sameček strnada hnědohlavého v Ezuzu se stal izraelským třetím záznamem. Dva kulíci třípásí v Tripolisu znamenali první záznam pro Libanon a za povšimnutí stáli i dva rybáci velkozobí v Qaraounu. V tureckém Istanbulu byl 21. drongo černý, jehož původ není znám.

Během května byla v Abu Simbel vyfotografována třetí egyptská břehule hnědohrdlá. Poprvé zde byla zaznamenána v roce 2022, později se ukázalo, že hrstka jich byla chycena a okroužkována letos na jaře. Může to být nejnovější tajný přírůstek do egyptské aviafauny? Další opožděné zprávy se týkaly první alžírské volavky prostřední, která byla 12. v Djanet a prvního ukrajinského jespáka velkého, který byl 20. v národním parku Tuzlovski lymany.

birdwatching rybak chocholaty

Francouzský první rybák chocholatý, který je zde vyobrazen s rackem chechtavým, byl překvapivým nálezem na jihovýchodě země 29. v Nice. Jednoho dne musí být potvrzen britský záznam na kartách.

birdwatching faeton cervenozoby

Dva faetoni červenozobí byli spatřeni během června z pelagických oblastí u Madeiry 15. (na obrázku) a 28.

birdwatching budnicek zlutavy

Na Helgolandu byl 5. přítomen pátý německý budníček žlutavý.

birdwatching jespak dlouhonohy

Tento jespák dlouhonohý dorazil 28. do Skallelv v arktickém Norsku.

Zdroj Birdwatch srpen 2023

Naposledy změněno sobota, 19 srpen 2023 06:52

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte