Přelomová kachna

  • pondělí, 28 srpen 2023 16:59

Sam Viles referuje o tom, že hlavní novinkou byla první regionální husička vdovka na Kapverdách, zatímco Španělsko zažilo obzvláště plodný měsíc.

Významné zprávy z Kapverd se týkaly první husičky vdovky na souostroví, která byla od 23. v Santa Maria na ostrově Sal. Pochází ze subsaharské Afriky a Jižní Ameriky a vypadá to velmi slibně na první záznam kategorie A pro region Western Palearctic, čímž by se regionální seznam zvýšil na 1064. Tento druh se již dříve vyskytoval jako potenciální volně žijící tulák v Libyi a Iráku, i když v obou případech nebylo možno vyloučit možnost úniku.

Ze španělské pevniny přišly vzrušující zprávy o prvním zjevném pokusu hnízdění strnada pruhovaného na evropském kontinentu, kdy se nejméně tři jedinci zdržovali v těsné blízkosti rezidenční oblasti Algeciras v Andaluzii. To se již nějakou dobu očekávalo, protože druh v posledních desetiletích rapidně zvýšil svoji oblast rozšíření směrem na sever přes Maroko a v posledních dvaceti letech se usadil na okraji Gibraltarského průlivu, zatímco tuláci v jižním Španělsku jsou stále častější.

Andaluzie jako celek si užila další skvělý měsíc s první španělskou čejkou trnitou, která byla 2. v Sanlucar de Barrmeda. Tento druh se v posledních letech rozšiřuje v jihovýchodní Evropě, i když tu je potenciální riziko úniku. Další návštěvníci v Maghrebu viděli pár konipasů bílých (ssp. subpersonata) podél pláže v San Fernando, zatímco rybák chocholatý a pokračující alkoun černohrdlý byli v Huelvě. Ale největší španělskou událostí bylo přemístění supa kapucína, který byl v dubnu odchycen a okroužkován v Maroku. Byl 5. vyfotografován na zdechlině jelena poblíž Vidrieros a stává se prvním záznamem tohoto druhu v Evropě. Plastový kroužek, který dostal v dubnu během svého pobytu v marockém Jbel Mousa (žlutý ‘MO4’) umožnil jeho přesvědčivou identifikaci jako stejného ptáka. V současné době figuruje v kategorii D na španělském seznamu kvůli dvěma záznamům z Cádizu – v La Janda v únoru 2003 a z Tarify ze září 2007. Lze předpokládat, že záznamy budou přehodnoceny v návaznosti na nedávné události.

Dospělý racek atlantický v Cíes v Galicii patřil k dalším španělským vrcholům společně s rybákem západním v Murcii, volavkou západní v Katalánsku a rybákem oranžovozobým a plameňákem malým ve dvou lokalitách. Kolem portugalského Cabo Raso letěl 2. terej žlutonohý, zatímco potápka šedá zůstala na azorském ostrově São Miguel.

Francouzští pozorovatelé ptáků se těšili ve dnech 18. - 19. ze svého vlastního tereje žlutonohého v kanálu La Manche u ostrova Île Rouzic v Bretani, zatímco samička kajky královské byla poblíž v Hillionu. V Biskajském zálivu se středem pozornosti stal rybák černohřberý, který byl v kolonii rybáků severních v L’Île-d’Olonne.

Mimořádně vzácným suchozemským záznamem byl buřňák Bulwerův, který byl 5. kolem Lège-Cap-Ferret v Gironde, další zprávy se týkaly pisíka amerického na ostrově Île d’Yeu. V zemi zůstali nejméně dva rybáci západní, zprávy z pobřeží Středozemního moře zahrnovaly volavku západní v Saint-Gilles, rybáka oranžovozobého poblíž Marseille a rorýse kaferského, který se zdržoval stále v Minervě.

Vracející se káně bělochvostá byla v Thibie a kormorán malý podél německých hranic poblíž Ersteinu. Na Normanských ostrovech byli nejméně dva cistovníci rákosníkový, zpívající samečci na ostrově Alderney a Jersey. Překvapením uprostřed léta byl ťuhýk šedý, který byl v letošním roce druhým na severozápadě Evropy a byl nejlepší akcí v severských zemích s jedním, který byl od 11. v dánském Hirtshals. Pták v 1. letním šatu znamená teprve pátý dánský záznam.

Mezitím byl ve Skagenu od 20. šestý dánský cistovník rákosníkový, kde 17. letěl orel stepní na jihozápad. Devátý finský jespák tundrový byl ve dnech 21. - 22. v Pori a znamenal první twitchable záznam v zemi za posledních 29 let. Ve švédském Gothenburgu byl od 1. - 3. dospělý jespák srostloprstý, hrdlička východní se stále zdržovala v Johannishusu a kulík pacifický v Ottenby, Öland.

Na Islandu vydržel kačer turpana sibiřského u Þvottárskriður. Nizozemským třetím záznamem budníčka žlutavého byl zpívající sameček, který byl 6. v Borssele, zatímco nizozemští posluchači doufají, že samička kachnice bělohlavé se ke konci měsíce stane prvním přijatým záznamem v zemi od r. 2012.

Pozoruhodný nález se týkal ouhorníka východního v JászNagykun-Szolnoku, který byl v Maďarsku zaznamenán poprvé. Poprvé byl spatřen v oblasti 4. června, ale až 17. července byl lokalizován a potvrzena jeho identifikace. Stejně nečekaná byla samička kajky Stellerovi v německém Wesselburenerkoogu od 15. v lokalitě na pobřeží Severního moře ve stejné nadmořské výšce jako Flamborough Head!

Rovněž v Německu byl v Echzellu kulík pacifický. Jinde na evropské pevnině byl kulík kaspický u jezera Karla v Řecku. V Itálii v sicilském Pantani Longarini, pokračoval dospělý racek šedohlavý a v Polsku u jezera Paczkowski byla keptuška stepní. Podél švýcarsko-rakouské hranice se pohyboval orel stepní a v rakouském Klostermarienbergu byl bramborníček sibiřský (ssp. hemprichii). Zdá se, že záznamy buřňáčka vlaštovčího z loňského léta v izraelském Rudém moři nemusely být anomálií, protože od 9. u Eilatu byli zase nejméně čtyři.

birdwatching husicka vdovka

Až bude záznam této husičky vdovky přijat, stane se 1064. druhem zaznamenaným v regionu WP. Byla přítomna na ostrově Sal na Kapverdách od 23.

birdwatching tuhyk sedy wp

Pátý dánský ťuhýk šedý, který byl přítomen od 11. do konce měsíce v Hirtshals, zaujal svým dlouhým pobytem.

birdwatching budnicek sibirsky wp

Tento sameček bramborníčka sibiřského (ssp. hemprichii) potěšil rakouské pozorovatele ptáků, když byl objeven daleko na jihovýchodě země v Klostermarienbergu.

birdwatching strnad pruhovany

Letos v létě hnízdil ve Španělsku strnad pruhovaný, což bylo poprvé, co tento druh zahnízdil na evropském kontinentu. Tento jedinec byl jedním ze šesti přítomných na dalekém jihu v Algeciras.

Zdroj Birdwatch září 2023

Naposledy změněno pondělí, 28 srpen 2023 17:03

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte