Sněhové překvapení

  • neděle, 04 únor 2024 16:09

Ed Stubbs referuje o tom, že během prosince se většina Evropy potýkala s mrazivým počasím a sněžením, ale přesto se našla spousta rarit a tak rok 2023 v regionu WP skončil s velkou slávou.

Velká část střední a východní Evropy byla v závěru roku začátkem měsíce zasypána sněhovou pokrývkou, což přineslo několik ptačích překvapení. Jedním z nejpozoruhodnějších byl strnad rezavý, sameček v 1. zimním šatu, který 3. navštěvoval  zahradu v rakouském Fronhausenu. Pokud bude přijat, bude rakouským prvním a pro region WP teprve čtrnáctým.

Ledové počasí se nejvíce projevilo na východě kontinentu, což způsobilo vůbec první výskyt budníčků altajských v Bělorusku, kde byl 5. v hlavním městě Minsku, zatímco co v českém Tovačově se ve stejný den objevila nepravděpodobná čírka modrokřídlá. V ukrajinských Čerkasách byl 3. pozoruhodný vodouš žlutonohý. Na Slovensku byl překvapením první strnad cvrčivý v Hamuliakovu 19., pěnice bělohrdlá ve Varšavě a linduška mongolská v Pruszewiec bojovaly navzdory podmínkám.

Ve Skandinávii byla situace poměrně stabilní. Dánsko zaznamenalo svou třetí potáplici pacifickou, když se mládě pěkně předvedlo 2. v Hantsholmu. Ve stejné zemi stále pobývali káně americké a turpan sibiřský, zatímco morčák chocholatý byl od 3. do 15. na ostrově Gavnø. V norském Vaksdalu byla 9. zpozorována hrdlička východní, i když ještě zajímavější zprávou týkající se tohoto druhu bylo, že začal hnízdit v České republice, kde v roce 2022 jeden pár vyvedl mláďata, což jsou první známky divoké populace.

V Německu čtvrtý strakapoud jižní byl dalším důkazem, že tento druh postupuje na západ a turpan kanadský pokračoval u Helgolandu. V Nizozemí byl populární pár husí bělostných – mezi nimiž je neuvěřitelně i pták kroužkovaný na hnízdištích v Nunavatu - po celý měsíc přítomna mezi tisíci Russian White- fronts na poldrech kolem Vlissegem a Klemskerke v Belgii.

Další zajímavé zprávy přišly z Francie s poněkud se znepokojivým varováním, alespoň vezmeme-li v úvahu vysoké teploty, které země zažívá v posledních letech. V Grenoblu těsně před Vánocemi byl nalezen hnědý strnad pruhovaný, který přinejmenším budil pozornost a to v roce, kdy tento severoafrický druh poprvé zahnízdil ve Španělsku. Nějakých 80 km jihozápadně byl zpozorován sup krahujový v Chamalocu. K dalším francouzským raritám patřili břehulík plavý, rybák Fosterův, tři poláci vlnkovaní a kajka královská.

Ve Španělsku byl výjimečným nálezem strnadec bělohrdlý, který se objevil 28. poblíž Barcelony a byl druhým v zemi. V oblíbené andaluské rezervaci La Janda vyvrcholilo setkání strnadů rolních a malinkých v počtu 15 nebo více těch prvně zmiňovaných a 5 těch druhých, což nepřekvapivě představuje rekordní počty ve Španělsku. Na Mallorku dorazil evropský příliv poláků vlnkovaných, přičemž jeden exemplář v přírodní rezervaci S´Albufera se stal prvním na Baleárských ostrovech. Další dva se zdržovali na španělské pevnině, kde v Sada pokračovala kachna tmavá a plameňák malý v počtu 8.

Na Kanárských ostrovech byla 12. vzata do péče slípka Allenova v La Palmě a fregatka vznešená byla 21. vyfotografována z rybářské lodě severně od Lanzarote. K dlouhodobě zdržujícímu se samečkovi vrabcovi zlatému se 7. přidala samička. Na Fuerteventuře byla také čírka modrokřídlá.

Na Azorských ostrovech byla nejzajímavějším nálezem slípka žlutonohá v 1. zimním šatu, která byla začátkem měsíce vyfotografována na ostrově São Miguel. Po celém souostroví byli rozšířeni také dvě volavky zelenavé, kormorán ušatý, volavka velká a lyska americká. Dění na portugalské pevnině bylo minimální, i když je zajímavé, vzhledem ke španělskému nálezu, že se v Carvoeiru vyskytli čtyři strnadi rolní.

Kapverdy pokračovaly ve své bohaté produkci z poslední doby a vrcholem byl druhý záznam mandelíka sahelského, když na Silvestra byl nalezen dospělý jedinec na ostrově Sal. Na stejném ostrově si prodloužila svůj pobyt husička vdovka a racek šedohlavý zůstal na Boa Vista.

Na africké pevnině poblíž Dakhla v Západní Sahaře byla od 20. do 22, nalezena vlha bělohrdlá, která byla šestým záznamem pro region WP a kolem 22. i slípka Allenova. Pěkný záznam z Mauretánie se týkal jespáka nejmenšího, který byl v Banc D´Arguin.

V Izraeli se od 8. stal populární twitchable bělořit černohřbetý ve Wadi Araba, s touto záhadnou formou není snadné se setkat ve WP. Výjimečným nálezem byla potáplice pacifická v Eilatu od 29. a nepřekvapivě byla první v zemi. Toto jižní město také zabodovalo s východním poddruhem vlaštovky skalní, která se tam objevila od 24. do 29.

V Kuvajtu byli nejzajímavější nejméně čtyři strdimilové fialoví v Kuvajt City. V Sulaibikhat bay nadále zůstal plameňák malý.

birwatching strnad rezavy 23

Rakousko se málokdy dostane do titulků o ptácích, ale v prosinci se to povedlo díky tomuto nápadnému strnadu rezavému, který navštívil začátkem měsíce zahradu ve Fronhausenu. Pták se objevil během období mrazivého počasí, které panovalo ve většině střední a východní Evropy.

birdwatching strdimil fialovy 23

Přítomnost až čtyř strdimilů fialových v městských parcích a jejich okolí v Kuvajt City, v hlavním městě státu Perského zálivu, byla dobrou zprávou pro pozorovatele ptáků, kteří si vedou seznamy ptáků a navštívili tuto zemi v prosinci.

birdwatching belorit cernohrnety 23

Wadi Arabu poblíž Eilatu v jižním Izraeli navštívil od 8. až do konce roku tento pěkný bělořit černohřbetý

birdwatching lyska americka 23

Na Azorských ostrovech to byl klidný měsíc, i když v pěkném výběru zimujících severoamerických vodních ptáků byla i tato lyska americká.

Zdroj: Birdwatch únor 2024

Naposledy změněno neděle, 04 únor 2024 16:23
Více z této kategorie: « Málo sledované souostroví

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte