Jeden rybák si zaslouží druhého!

  • neděle, 04 srpen 2024 18:30

Sam Viles informuje o vzrušujícím měsíci. Toulaví rybáci zaplnili titulky ve Francii, zatímco Island zabodoval několika záznamy senzačních albatrosů a v Saudské Arábii byl objeven nový druh pro region.

Saudská Arábie je jednou z nejméně prozkoumaných částí regionu Western Palearctic (WP). Země začala přijímat turisty teprve v posledním desetiletí. Její rozlehlé neprobádané pouště jistě skrývají ptačí překvapení, která čekají na objevení, přičemž oblast severně od 28° severní šířky je obzvlášť zajímavá pro birdery WP, kteří si vedou seznam ptáků. Právě v této oblasti byly koncem června objeveny dvě populace strdimilů arabských a tento druh se stal nejnovějším přírůstkem na seznamu WP.

Další skvělé zprávy z jihovýchodu regionu se týkaly supa himálajského, který byl vyfotografován během dubna v Arménii nad Mount Yerablur a jednalo se o další prvenství pro WP. Tento druh pochází z Himalájí a přilehlé Tibetské náhorní plošiny a dříve byl zaznamenán v západním Kazachstánu, Iránu a Spojených arabských emirátech.

Neuvěřitelný začátek letní sezony hlásil Island, kde 22. byl nalezen pro zemi první albatros pestrozobý poblíž pobřeží Reykjavíku. Tento měsíc byly zaznamenány nejméně tři záznamy ze severoamerických vod – jedná se o jednoho potulného ptáka nebo o malý příliv tohoto ptáka z jižní polokoule? Další úžasnou islandskou zprávou byl albatros černobrvý z lodi u Husavlk, kde v nedalekém přístavu pobýval mladý sameček turpana amerického. Vůbec první rybák velkozobý v zemi byl 9. u MYvatnu. O dva dny později o nějakých 230 km severovýchodně u Arnesu se objevil buď on sám, nebo nějaký další.

Neočekávaná zpráva přišla z laponského Ivalo, kde ve dnech 22.5. -13.6 se zdržoval sameček bekasiny severoamerické a tento druhý finský pták se stal třetím ve Fennoskandinávii . Předpokládá se, že se jedná o stejného ptáka, který byl od 17. znovu nalezen u norského Svanhovdu. Přemístění o více než 120 km na severovýchod představuje pro Norsko první záznam. V Norsku se také vyskytovala keptuška běloocasá v Hustadu a keptuška stepní navštívila Loviisu ve Finsku. Fantastickou finskou jedničkou byla samička včelojeda chocholatého, která byla 3. v Lappeenranta.

Po vůbec prvním dánském kormoránu malém v květnu překvapivě následoval další poblíž Siangerup z 5., který byl původně zpozorován 28. května ve švédském Oresundu poblíž Molle. Po většinu měsíce překračoval hranice. Oblíbený jeřáb kanadský, který byl od 7. - 18. v dánském Skagenu, byl pravděpodobně ptákem vyfotografovaným 6. v nizozemském Oostvoorne, kde se stal druhým národním záznamem. Šest vlh pestrých na SUQuroy znamenalo jen čtvrtý záznam pro Faerské ostrovy.

Nevídaný příliv papežníků indigových letos na jaře znamenal další výskyt tohoto ptáka 2. , kdy byl na ostrově Guernsey, v St.Martin vyfotografován zjevný sameček. Pokud bude potvrzen, bude se jednat o jeho první výskyt na Normanských ostrovech a připojí se k nedávným záznamům z Anglie, Walesu a Islandu.

Z nizozemského Zoetermeeru přišel objev, který nikdo jiný na radaru neměl a to v podobě kačera poláka dlouhozobého v 1. letním šatu z 31. května. Zůstal po celý měsíc a zdá se, že se stane prvním přijatým holandským záznamem poté, co byl vracející se kačer v letech 2003 až 2009 odmítnut, když na jeho křídlech byl objeven štítek, což zpochybnilo jeho původ.

Také u samečka slavíka Kaliopina , který byl 11. v holandské zahradě v Tilburgu, se jeví jeho původ podezřelý, protože se s tímto druhem pravidelně obchoduje na nizozemských a belgických trzích s klecovými ptáky. Překvapivý pelikán bílý přeletěl 22. Assen, zatímco sousední Belgie se chlubila svým vůbec prvním budníčkem žlutavým ve Wenduine 4. a supem hnědým nad Mol.

K neuvěřitelnému nálezu došlo ve Francii 19. v kolonii rybáků severních v Polder de Sebastopol v podobě dospělého rybáka chocholatého západoafricky Tern. Kupodivu byl dokonce vyfotografován vedle zdržujícího se rybáka západního! Hodně britských pozorovatelů bude doufat, že se později v létě vydá na sever, protože v současnosti tento druh na britském seznamu ptáků chybí. Po dvoutýdenním pobytu na ostrově Coquet v Northumberlandu se 23. vrátil rybák uzdičkový na Île aux Moutons ve Finistere. Poprvé byl tady zaznamenán v létě 2022, opět se vrátil v roce 2023 a letos v květnu zde strávil 11 dní. Běhulík plavý byl poblíž Gillonay a v Camargue byli káně bělochvostá a rybák západní.

V polském Helu se objevil sameček strnada hnědohlavého, pro zemi druhý, po předchozím samečkovi v 1. zimním šatu v roce 2022 a dále strnad černohlavý, plus sedmihlásek malý a rorýs velký (oba byli v Polsku zaznamenáni v méně než 20 předchozích případech). Zajímavé je, že sameček pěnice bělohrdlé se usadil na polsko-slovenské hranici v Babia Góra a stal se pátým polským a prvním slovenským záznamem. Třetí polský racek Audouinův byl v Samoklliski. Druhý německý bramborníček sibiřský byl na Helgolandu, zatímco na pevnině byla kalandra zpěvná. V Itálii, Turecku a Kanárských ostrovech byly volavky západní.

Jeden ze čtyř satelitně označených supů afrických předběžně (není to jisté) přeletěl 15. v marockém Jbel Mousa Gibraltarský průliv do Španělska poblíž Tarify než pokračoval na sever. Pro Španělsko je to šestý záznam, přičemž k prvnímu došlo teprve nedávno a to v roce 2008. Díky štítkům mohli být všichni čtyři bedlivě sledováni a zbylí tři putovali na jih do marockého pohoří Atlas. Jbel Mousa navštívilo také až 20 supů krahujových.

Na Gran Canarii zůstali nejméně dva vrabci zlatí, zatímco pozoruhodná pozorování z Azorských ostrovů zahrnovala jespáka nejmenšího na ostrově Terceira. Ázerbajdžánský první bramborníček pestrý – elegantní sameček – byl 4. v NP Absheron. Strnad hnědohlavý byl během května v Izraeli a nesyt africký se zdržel až do června v Eilatu.

birdwatching rybak chocholaty wp 24

Mimořádná fotografie pořízená v západní Francii. Ukazuje dospělého rybáka chocholatého západoafrického (vpředu), rybáka západního (vprostřed) a rybáka severního (vzadu)

birdwatching polak dlouhozoby wp 24

Zdá se, že první letní polák dlouhozobý (vprostřed) nalezený Zoetermeer posledního květnového dne vydržel až do konce června a je prvním oficiálním uznaným pozorování v Holandsku. Tento druh se vracel v létech 2003 až 2009, ale byl zamítnut, co se zjistilo, že jde o uprchlíka se značkou na křídle.

birdwatching srdimil arabsky wp 24

Nejsevernější část Saúdské Arabie, která je hranicí WP se na konci června objevil strnidil arabský

Zdroj: Birdwatch srpen 2024

Naposledy změněno neděle, 04 srpen 2024 18:34

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte