Pozdvižení kulíkovitých

  • čtvrtek, 12 září 2024 19:19

Sam Viles přináší zprávy o tom, jak se nizozemští pozorovatelé ptáků radovali z rarity a kroužkovací mise ve Finsku přinesla národní prvenství a druhé místo.
Pozoruhodným rysem z posledních let se staly bláznivé zálety zatoulanců – polorezidečních druhů z teplejších podnebí pravděpodobně přinejmenším v důsledku rostoucích teplot a extrémnějších podmínek v jejich domovských oblastech. Poslední den v měsíci ohromila nizozemské twičery zpráva o čejce černoprsé v Oostkapelle, Zeeland. Tato, pro zemi druhá po první z června 2019, byla první, která se ukázala hodně twichable, protože předchozí pták byl nizozemskými pozorovateli ptáků, kteří si vedou jejich seznam, považován do značné míry za ptáka na útěku. Dokud se neobjevila další pozorování stejného ptáka z Belgie, Německa a Chorvatska, což je téměř 1 400 km dlouhá přímá linie zpět k jeho hnízdišti na Blízkém Východě. Z jiných částí WP je známo jen velmi málo záznamů, několik jich bylo zaznamenáno v jihozápadním Rusku a Izraeli.
Zdá se, že počet pozorování potulných vlh modrolících v Evropě se neustále zvyšuje: Ptáci byli pozorování ve dnech 16.-17. v nizozemském De Zilku, 19. v norském Skarsvågu a 24. ve francouzském Beaulieu-sur-Loire. K dalším nizozemským úlovkům patřil kulík větší na Amelandu a pisík americký v Kapelle.
Ve Francii v Nice byl ve dnech 4. - 5. vyfotografován dospělý racek jižní s rackem středomořským. Další zprávy z Francie zahrnovaly návrat rorýse kaferského do kolonie vlaštovek skalních v Minerve a rybáka západoafrického, rybáka uzdičkového a rybáků západních zdržujících se na severozápadě země.
Neuvěřitelných pár minut během rutinního kroužkování ve finském Tauvo ráno 6., přineslo dva megavzácné strnady: samečka strnada zlatobrvého, jedná se o národní prvenství, a brzy poté následoval sameček strnada tundrového – finský druhý. K dalším finským prvenstvím patřil sameček kulíka menšího, který byl krátce pozorován 16. v Norrskäru. Byl rovněž prvním záznamem jednoho z druhů „kulíka malého“ – pravděpodobně ten samý pták se přemístil 24.-25. na švédský Öland. Opožděná zpráva se týkala tereje červenonohého, který byl 17. června nalezen mrtvý na nákladní lodi ve švédském Gävle.
Pokračováním vynikajícího představení ve Fennoscandii byl teritoriální strnadec zpěvný ve Steinkjeru, který se stal druhým norským záznamem, když byl objeven 22. Je neuvěřitelné, že dva ouhorníci v Melværet koncem června patřili dvěma různým druhům. Jeden z nich se ukázal jako ouhorník indomalajský a byl pátým národním záznamem a druhý byl ouhorník černokřídlý, který byl v Norsku desátým. Norské Nesseby, v hrabství Finnmark hostilo elegantního samečka jedné z variant konipase bílého, zatímco sup hnědý dosáhl polárního kruhu, kde byl vyfotografován 12. na jezeře Gautelisvatnet.
U Islandu průzkumná loď, která zkoumala hranice teritoriálních vod přibližně 199 nm od pobřeží, narazila 1. na dvě chaluhy antarktické - jednu pale-morph dospělou a druhou mladistvou – jedná se o první záznam tohoto mořského ptáka na jižní polokouli pro Island. Stejná cesta přinesla 14. další národní prvenství, když byl vyfotografován buřňák šedý. Dánský jeřáb kanadský se 11. přemístil do Torup Holme, ačkoliv ho 8. vystřídal racek Audouinův v 2. letním šatu v Blåvandu. Terej žlutonohý byl v Rågeleje a pokračoval výskyt kormorána malého.
Jižně od španělského Madridu se stali překvapením čtyři břehulíci tmaví, stejně jako mladistvý na pláži v Casares Costa, v Andaluzii. Satelitně označený sup africký se zatoulal až do Extramadury a terej červenonohý byl zaznamenán z pelagické oblasti u Galicie a dva strnadi pruhovaní se stále se zdržovali v Algecirasu. K dalším třem španělským záznamům patřili: rybák západní, dlouhodobě pobývající kachna tmavá a volavka západní na španělské pevnině a na Gran Canarii byli ještě dva vrabci zlatí. Poblíž portugalského Aveira byl vodouš velký. Madeira hostila rybáka černohřbetého a racka atlantického. Další racek atlantický byl v Itálii.
Významná zpráva z Belgie se týkala hnízdícího páru chrástalů nejmenších ve Vierselu, kde byla spatřena dvě mláďata. Je to pro zemi třetí potvrzený záznam o hnízdění. Další zprávy z Evropy zahrnovaly kulíka většího, který byl v polovině měsíce chycen a okroužkován v Polsku a turpan sibiřský v Estonsku, zatímco buřňáček Wilsonův u německého Helgolandu byl druhým záznamem pro zemi.
Pravděpodobné prvenství pro Rumunsko se týkalo samečka hrdličky kapské, který byl 3. v Ba˘ra˘ganul a tři hrdličky senegalské v albánském Fier znamenaly národní prvenství. Turecká první volavka proměnlivá byla vyfotografována v Gaziantepu. V izraelské Eilatu byli spatřeni rákosník irácký, nesyt africký, buřňáček Wilsonův a čtyři buřňáček vlaštovčí. V Kuvajtu byl zaznamenán skřivánek arabský.

birdwatching cejka cernoprsa24
Tato čejka černoprsá v nizozemském Oostkapelle, přilákala davy pozorovatelů ptáků a to i proto, že poslední nizozemský záznam z r. 2019 byl v té době všeobecně odmítán jako potenciální únik. Tento pták byl také spatřen v Chorvatsku, Německu a Belgii.

birdwatching strnad zlatobrvy24
Tento přitažlivý sameček strnada zlatobrvého – pták, který by měl být v červenci na východosibiřských hnízdištích – se objevil 6. července v kroužkovacích sítích ve finském Tauvu. Byl to první nález v této zemi a teprve sedmnáctý pro WP.

birwatching strnad tundrovy
Je neuvěřitelné, že tento sameček strnada tundrového byl nalezen ve stejných sítích a ve stejný den jako strnad zlatobrvý. Znamenal druhý finský záznam.

birdwatcging strnadec zpevny
Tento teritoriální strnadec zpěvný ve Steinkjeru, kde byl nalezen 22., se stal teprve druhým nálezem pro Norsko. V regionu WP bylo zaznamenáno méně než dvacet výskytů tohoto severoamerického druhu.


Zdroj: Birdwatch 09/24

Naposledy změněno čtvrtek, 12 září 2024 19:23

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte