Vše na moři

  • pondělí, 14 říjen 2024 07:01

Sam Viles informuje o tom, že srpnovým titulkům dominovala řada fantastických záznamů mořských ptáků.

Španělská lokalita Estaca des Bares v Galicii, se rychle stala hlavním evropským místem pro pozorování moře. Oteplování moře rychle změnilo soubor očekávaných ptačích druhů – každý srpen se zde objevuje několik buřňáků kanárských a chaluh antarktických a v roce 2023 byl poprvé zaznamenán buřňák černotemenný.

Tento měsíc byli překvapivě zpozorováni tři buřňáci černotemenní a to 7., 14. a 15. Až 10 chaluh antarktických bylo zaznamenáno poprvé 6. K nim se připojil nedospělý terej žlutonohý, tři zjevní buřňáci madeirští a tři buřňáci kanárští plus výjimečných 1353 chaluh malých 24.

Dále terejové žlutonozí byli v Andalusii a Asturii a další chaluhy antarktické proletěli kolem Cabo de Burela.

Shromážděné dravce poblíž Tarify doprovázel neoznačený nedospělý sup africký a hrstka supů krahujových. Sup africký a sedmý pro Španělsko je jiný pták, než čtyři, kteří byli zpozorován na jaře v Maroku. Jeden z těchto ptáků, satelitně označený jako „GA03“, byl v polovině měsíce nalezen mrtvý severně od Sevilly.

Mezi vzácné rackovité ve Španělsku patřili až tři rybáci západní a rybák oranžovozobý, dva rackové vnitrozemští. V Galicii zůstala kachna tmavá, zatímco sameček vrabce zlatého pokračoval na Gran Canarii.

Přestože se jich ve Španělsku vyskytuje několik po celý rok, je plameňák malý v Portugalsku vzácným návštěvníkem, takže jeden z nich v ústí řeky Tagus poblíž Lisabonu je pozoruhodným nálezem. Na Gibraltaru byl 16. nedospělý sameček strnada pruhovaného.

Na ostrově Terceira byla od 17. volavka modrošedá v 1. zimním šatu šestým výskytem na Azorech a teprve sedmým v celém regionu. Jedna v irském Co Galway v září – říjnu 2008, je jediným záznamem mimo souostroví. Ostrov sdílela s jespákem dlouhonohým, zatímco potápka šedá a kulík kanadský dorazili na ostrov Boa Vista na Kapverdách.

Výskyt nearktických brodivých ptáků vyvrcholil objevem kolihy hudsonské na slanisku u Salin-de-Giraud z 18. Tento pro Francii druhý záznam povzbudil „twitchery“, i když birdeři, kteří si vedou životní seznam ptáků, budou zklamáni, protože taxon bude v budoucí aktualizaci IOC (Mezinárodní ornitologická unie) spojen s Whimbrelem. Další nálezy zahrnovaly mladistvého lyskonoha dlouhozobého a jespáka dlouhonohého, jespáka srostloprstého a pisíka amerického.

Neuvěřitelný počet čtyř rybáků západních byl zaznamenán 4. v Camargue a jeden byl stále na biskajském pobřeží. Pelikán bílý v Camargue dokončil působivý tah. Jinde ve Francii byli dva terejové žlutonozí podél severního pobřeží země a dvě chaluhy antarktické – třetí a čtvrtý národní záznam – byly u Finistère. Vracející se orel královský byl u Lac du Der.

V Holandsku se v době hojného výskytu pobřežních ptáků se poprvé objevil jespák aljašský v 1. letním šatu v Holwetu a byl druhý v zemi. Následoval pátý vodouš velký v Zevenhovenu. Čejka černoprsá zůstala do 2., pak se 4. přemístila na Ameland.

Kormorán malý byl na pobřeží Zandvoortu a vlha modrolící navštívila Vageningen.

Návštěvníky plavby na palubě lodi Spirit of Advanture doprovázel nečekaný ptačí návštěvník, když se k plavbě mezi Reykjavíkem a Shetlandami jižně od islandského pobřeží 1. připojil nedospělý terej žlutonohý, který 2. opustil loď ve vodách Faerských ostrovů. Pro obě území se jednalo o národní prvenství.

Dánská pevnina také zabodovala s nedospělým terejem žlutonohým ve Skagenu 26. a stal se třetím národním záznamem. Zdržující se jeřáb kanadský byl opět poblíž Bygholm Vejle a k dalším skvělým nálezům patřili rybák uzdičkový, cistovník rákosníkový, orlosup bradatý a zdržující se kormorán malý. Opožděná zpráva se týkala prvního strnadce bělokorunkatého v zemi v Saltumu v květnu.

Strnadec zpěvný se zdržoval v norském Steinkjeru až do srpna. Další nálezy v zemi zahrnovaly buřňáka kapverdského u Utsiry a jak budníčka žlutavého, tak jeřába kanadského v Lakselvu. Sameček strnada šedokrkého byl ve finském Utö a lyska americká byla 14. v islandském Grímarsstadavatn.

Buřňák severní na Cape Põõsaspea byl teprve druhým pro Estonsko a země také zaznamenala jespáka klínoocasého.

V Německu kachnice bělohlavá v 1. zimním šatu poblíž Hoogstede z 27. Druhý český krahujec krátkoprstý byl poblíž Kroměříže.

Neočekávaným nálezem v Izraeli jsou tři mladiství kulíci píseční v HaMa´apil – jedná se o druh, který byl v Izraeli dosud zaznamenán jen v několika málo případech. Dva z ptáků byli chyceni a okroužkováni. Dva rákosníci iráčtí, dva buřňáčci vlaštovčí a nesyt africký byli zpozorováni v oblasti Eilatu.

birdwatching volavka modroseda

Tato volavka modrošedá v 1. zimním šatu na azorském ostrově Terceira byla objevena 17. Představuje teprve sedmý záznam pro region WP.

birdwatching koliha hudstonska

Francouzská druhá koliha hudsonská vyvolala velké “twitchování“ v Camargue. Je zde zobrazen diagnostický tmavý zadeček ptáka a kontrastní kresba hlavy.

birdwatch terej zlutonohy

Pět různých zemí se pochlubilo záznamem tereje žlutonohého během srpna. Tento pták doprovázel loď jižně od islandské pevniny, která se plavila mezi Reykjavíkem a Shetlandy - a také byl poprvé na Faerských ostrovech, když zde opustil loď.

Zdroj: Birdwatch 10/24

Naposledy změněno pondělí, 14 říjen 2024 07:05
Více z této kategorie: « Pozdvižení kulíkovitých

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte