KOWA PROMINAR TSN 88 & 99 - porovnání dosavadní vlajkové lodi s novým nástupcem

  • čtvrtek, 20 leden 2022 20:38

Kowa Prominar TSN 883 ( a její sestra TSN 884 v přímohledném provedení ) se už dlouhá léta drží neochvějně na nejvyšší příčce v recenzích nejlepších světových pozorovacích dalekohledů, neboli spektivů. Proč tomu tak je, si vysvětlíme právě v tomto článku. Na začátku podzimu se i do ČR dostala novinka této japonské firmy, která disponuje mírně větším průměrem objektivu - 99 mm místo 88. Díky firmě SUPRA Praha jsme si ji mohli vyzkoušet na MHV a pečlivě porovnat její optické vlastnosti s dosavadní vlajkovou lodí.

kowa prominar birdwatching 01pg

Mohu dopředu prozradit, že nový Prominar TSN 99A ( přímohledná verze nese označení TSN 99S ) se chová zcela identicky ve všech podstatných parametrech. Pro naši recenzi to znamená usnadnění práce, neboť popisované vlastnosti platí pro obě velikosti Prominarů, a velkou výhodu to přináší i uživatelům, protože zůstává kompatibilita veškerého příslušenství. 

kowa prominar birdwatching02

Prominar 883 je osazen ( na přání ) v současné době nejlepším firemním zoomem, který poskytuje velice praktický rozsah zvětšení - 25-60x - a to v úctyhodně širokoúhlém poli v celém rozsahu. Zdánlivé zorné pole tohoto okuláru s označením TE-11WZ činí 79° na širokém a 60° na dlouhém konci. Oproti staršímu sourozenci s rozsahem zvětšení 20-60x je to velký pokrok, protože ten vykazoval šířku pole 66-44°. Tento starší zoom okulár byl dlouhou dobu nejslabším článkem jinak skvělého dalekohledu, neboť konkurence už nabízela širokoúhlejší transfokátory.

kowa prominar birdwatching03

Ale vraťme se k úvodní myšlence, abychom osvětlili skutečnost, proč Kowa Prominary jsou ve světě hodnoceny jako s nejlepšími optickými vlastnostmi. Tajemství jejich úspěchu spočívá v použití vůbec nejlepšího optického skla - klíčovým prvkem vícečlenného objektivu je totiž pravý krystal fluoritu. Fluorit vápenatý je nesnadno obrobitelná surovina, takže velmi málo optických firem si ho troufne zařadit do svého portfolia. Řada výrobců optiky toto řeší kooperací, nechávají si zkrátka CaF2 čočky brousit u renomované optické firmy - nejznámějším příkladem je japonská firma Canon Optron, která dodává fluoritové čočky nejen sesterské firmě Canon, ale i takovým firmám, jako je Takahashi nebo Vixen. Krystal fluoritu vápenatého má nejlepší možnou průzračnost a spolu s dalšími moderními skly umožňuje u objektivů dosahovat téměr dokonalou korekci barevné vady. Tento fakt je samozřejmě odvislý od světelnosti objektivu, právě ale u spektivů, které potřebují kratší ohniskovou vzdálenost, je barevná korekce na kvalitu optického skla velmi náročná.
V praxi si výše uvedené zákonitosti můžeme ověřit celkem jednoduše, pokud tedy máme možnost v terénu postavit vedle sebe vícero pozorovacích dalekohledů různých výrobců. My máme delší dobu možnost porovnávat spektivy Kowa s tím nejlepším možným soupeřem, kterým je rakouská firma Swarovski, vyrábějící vynikající pozorovací dalekohledy několika průměrů, navíc v rámci světově unikátní stavebnice, která vám umožní kombinovat různé moduly, včetně binohlavy. Postavíme-li vedle sebe Prominara 88mm a vedle něj Swarovského 85mm, na obou nastavíme malé zvětšení 25-30x, tak oba rivalové budou ukazovat v podstatě úplně stejně brilantně. Ovšem v okamžiku, kdy pootočíme zoomem na zvětšení 60x, začne být náskok fluoritové Kowy velmi dobře patrný - a to především na kontrastu, který už u Swarovského není tak dobrý. Rovněž se u něj začínají tu a tam objevovat i barevné lemy, především v protisvětle.
Objektiv Prominaru má tedy obrovskou výhodu v tom, že zcela bez obav můžete z nabízeného příslušenství dokoupit prodlužovací člen (tzv. extender) - TSN EX16, který základní zvětšení zoom okuláru znásobí koeficientem 1,6x. Zmíněný extender si můžete prohlédnout na fotografiích níže:

kowa prominar birdwatching 04pg

Zvětšení téměř 100x samozřejmě moc často ve dne nevyužijete, jenže v astronomickém nasazení naopak velmi často. V Kowě Prominar TSN 88 je velmi kvalitní nejen objektiv, ale velmi dobrou kresbu na hvězdách poskytuje i výše popisovaný zoom. Tento fakt mne velice příjemně potěšil, neboť jsem v praxi vyzkoušel v několika astronomických dalekohledech, že zoom TE-W11Z je po opatření nezbytné redukce na 2" barel nejen zcela bezproblémově použitelný, ale dočkáte se bodových hvězd až k okraji zorného pole. Jedinou kosmetickou vadou na kráse tohoto okuláru je zbytkový neduh v podobě neostré clony u nejkratších ohnisek - cca 20-25% rozsahu u velkých zvětšení. V praxi změřená ohnisková vzdálenost tohoto zoomu, resp. jeho rozsah ohnisek, činí 8,4 - 20,4 mm. Obdivuhodné je i to, jak se chová ve velmi světelných dalekohledech, včetně Newtonů - Dobsonů, kde nemusíte používat Paracorr.
Co se týče nutné redukce pro použití zoomu TE-11WZ ve 2" šachtě, tak lze doporučit APM redukce pro LEICA Aspher. zoom - prodávají se dva typy se závity M48 nebo T2 :
https://www.apm-telescopes.net/de/adapter-2-fur-leica-89-178-zoomokular-m48
https://www.apm-telescopes.net/de/leica-zoom-okular-89-178-mm-asph-125

Potěšitelné je, že výše doporučovaný extender 1,6x je natolik kompaktní, že jej nemusíte vyjímat z těla spektivu a přitom můžete stále používat ochranný kabátek (tzv. Stay-One-Case pouzdro), které se mi jinak velmi osvědčilo.

kowa prominar birdwatching 05

Obrovskou výhodou největších Prominarů je to, že díky sofistikované redukci lze použít i běžné astronomické okuláry 1 1/4" - doporučuji přesně tento adaptér od Baaderů :
https://www.baader-planetarium.com/de/1%C2%BC%22--m41-okular-adapter-f%C3%BCr-kowa-tsn-770--880-spektive.html
Můžete tak použít velké množství okulárů, ovšem z pohledu denního použití to tak úplně jednoduché není. Je dobré preferovat spíše širokoúhlé okuláry, které ale mají často nepěkné zkreslení, které v noci nevadí, či je dokonce prospěšné - např. TV Panoptik a Nagler. Doporučuji takové okuláry, které jsou známy i z terestrického nasazení - např. Pentaxy XW nebo XF. Vyzkoušel jsem ale, že originál Kowa zoom má menší zkreslení i než jinak vyhlášené a vysoce komfortní Pentaxy XW. Naopak při nočním pozorování oblohy toto neřešíte, navíc lze využít i velmi silné okuláry, protože zvětšení 200x můžete bez problému použít.
Pokud si můžete dopřát ten nejlepší širokoúhlý okulár nejen pro denní pozorování, tak se inspirujte na obrázku níže... :

kowa prominar birdwatching 06

Velmi širokoúhlý ( 84° poctivých... ) okulár DOCTER/NOBLEX UWA 12,5 mm je opravdu lahůdka a v uvedené Kowě 88 mm dává zvětšení cca 41x, čili úplně analogicky již nevyráběnému binokuláru Docter Aspectem 40x80 ED. Doporučuji zde na POSECu přečíst o něm příslušnou recenzi...

DSCF8411 uo

Tento vynikající okulár si velmi dobře rozumí ( jak opticky, tak mechanicky ) i s Kowa extenderem 1,6x, čímž se dostáváme na zvětšení 65x. Uvedená kombinace je zachycena na snímku níže:

DSCF8406 uo

Špičkový spektiv Kowa přímo vybízí i k fotografickému využití ... V praxi jsem zjistil, že toto počínání má svá úskalí. Předem prozradím, že největší šanci máte osvědčeným digiscopingem pomocí mobilního telefonu. Většinou je potřeba očnici zoomu zcela vyšroubovat, abyste se objektívkem smartfónu dostali dostatečně blízko k oční čočce. Je samozřejmě ideální použít nějaký osvědčený držák mobilu. Obrovskou výhodou moderních mobilů je to, že si sami doostří, tím je focení velmi ulehčené. Stalo se nám ovšem s kolegy, že např. novější Samsungy se nechtějí s Kowou optimálně skamarádit. Naopak já se svým už postarším BlackBerry Priv produkuju bez problému očekávanou kvalitu.
Japonský výrobce nabízí pro testované Prominary několik nástavců - ne všechny jsem měl možnost vyzkoušet. Ten, který jsem měl zapůjčený, a který je vyobrazen na sérii následujících snímků, mne vůbec neoslovil ... Z těla spektivu je nutno nejprve odšroubovat plastový kroužek, který je jinak trvale mezi tělem a okulárem ( mimochodem - je pod ním závit M54 a na něj prodávají bratři Baadeři redukční kroužek pro uchycení jejich zoomu 8-24 mm Mak IV na tělo Kowy ). Místo něj našroubujeme redukci-kroužek dodaný k fotoadaptéru TSN-PA7. Zoom okulár je nadále uchycen stejným způsobem a v této konfiguraci slouží kromě běžného pozorování i jako projekční okulár na čip (bez)zrcadlovky. Na nastavený zoom dle fotografované scény pak navléknete fotoadaptér nasazený na vašem fotoaparátu ( je dále potřeba příslušný T2 kroužek pro váš bajonet ) a celé to zajistíte dvěma šrouby dole. Díky otvoru můžete zoomovat a na těle spektivu normálně pak ostřit.

DSCF8402 uo

DSCF8405 uo

DSC07426 uo

Vypadá to jako celek velice sofistikovaně, ale výsledky jsou bohužel nevalné. Na čipu APSC je dobrá ostrost jen na ose, směrem k okrajům kvalita rychle klesá - asi jako u levného triedru, kde je dobrá středová třetina a z té okrajové je mazanina... Vyzkoušel jsem i jiné okuláry, včetně vysoce kvalitních a s pevným ohniskem - dosáhl jsem jen částečného zlepšení. Vyplývá z toho, že pro kvalitní projekci by musel být k dispozici speciálně navržený okulár. Je pravděpodobné, že v jiném fotoadaptéru, který Kowa taktéž nabízí - TSN-PA6 - tomu tak bude, protože obsahuje optický člen, který dává výsledné ohnisko 600 mm. Je dokonce k dispozici ještě jeden takovýto adaptér s optikou ( TSN-PZ ) a ten dociluje výsledné ohnisko v rozmezí 680-1000 mm.
Závěrem k fotografickému nasazení Prominarů se znovu vrátím k digiscopingu. Lepších výsledků oproti mobilu, které už snesou i přísnější měřítka, jsem dosáhl pomocí vyspělého kompaktu Sony RX100 M5A, kde můžete optimálně využít i jeho zoom 24-70 mm.

POROVNÁNÍ S NOVOU KOWOU PROMINAR TSN-99A
Úvodním snímkem, tentokrát ve větším rozlišení ( na nové kartě ) se vrátíme ke slíbenému srovnání dosavadní a nově nastupující vlajkové lodi - spektivu rovněž s fluoritovým monokrystalem v objektivu o průměru 99 mm. Rozdíly v designu a velikosti si tak můžete v detailu prohlédnout.
KOWA TSN 8899a

Na fotografii si všimněte, že oba Prominary mají poměrně málo se vysouvající sluneční clonu/rosnici. Objektiv 99 mm je na tom logicky hůře. Já jsem pro lepší ochranu před protisvětlem použil na TSN 883 fotografickou teleclonu ( Kowa má na objektivu standardní fotozávit 95 mm, nová TSN 99A pak 105 mm ), což bude zřejmé z dalších fotografií. Menší Prominar má hmotnost malinko přes 1,5 kg, větší je 300g těžší. Díky magnéziové slitině jsou to samozřejmě velmi příznivé hodnoty, jen je větší bráška očekávaně kapku macatější...

DSC00852 uo

Oba Prominary mají stejný zoom okulár, "týrali" jsme je rovnou s extendery 1,6x. Zoom okulár doznal kosmetických úprav a dále se produkuje pod označením TE-11WZ II. Liší se tedy logicky inteligentnějším popisem, neboť větší Prominar s ním dosahuje o chlup většího zvětšení - 30-70x.
DSC00824 uo

DSC00890 uo

DSC00861 u1o

Nový Prominar 99mm jsme porovnali i s konkurenčním Swarovským - 115mm objektiv, s binohlavou :

DSC00887 uo

ZÁVĚR :
Oba Prominary vykazovaly pro nás už očekávanou špičkovou kvalitu. Poskytují brilantní a v celém poli velmi ostrý obraz, který je zpravidla vždy jasnější, než u konkurenčního spektivu srovnatelného průměru objektivu. Nedá se tedy říct, že by se pro některý z nich našla během dne situace, kdy by dalekohled trpěl nedostatkem světla. Myslím si, že už menší 88mm průměr má dokonce rezervu. Obráceně řečeno - pro v podstatě 100mm objektiv se bude spíše těžko hledat opodstatnění, proč tak velký spektiv na denní aktivity pořizovat. Je velká škoda, že firma Kowa nepřešla před nějakou dobou na podobnou modulární koncepci, jakou ve správný čas zvolil Swarovski. Do žádného Prominaru totiž z principu žádnou binohlavu nedostanete... A na změnu koncepce je už asi pozdě...
Pokud si někdo bude novou vlajkovou loď od japonské Kowy pořizovat, tak kromě očekávané kvality získá poměrně slušný potenciál pro velmi šikovný a univerzální dalekohled na cesty, který se ve dne dá snadno případně mírně zaclonit a naopak v noci poskytne jeho větší průměr dostatek světla pro nejen přehledná pozorování oblohy, ale ukáže pěkně i Měsíc a planety - s extenderem zvětšení až 112x. Ten rozdíl 11mm v průměru reprezentuje 22 tis.Kč, za které pořídíte s rezervou onen výborný zoom a také ochranný "kabátek", případně potřebné redukce pro 1,25" okuláry. Je to tedy na zvážení...
Pokud se někomu zdá cena kvalitních spektivů nepřiměřeně vysoká a má snahu pozorovací přístroj nahradit menším EDčkem, tak to samozřejmě možné je, ale některé parametry tam z principu nepůjdou docílit. Takovýto náhradní "pozorovák" bude vždy větší a těžší, navíc nelze docílit adekvátní kvality převracejícího systému pro správně orientovaný obraz. Mám na mysli především 45° Amici hranol, který v požadované kvalitě prostě není... A jeho 90° náhrada je sice o dost lepší, ale ve dne na delší pozorování dost nepříjemná.

článek zvěřejněn se souhlasem autora, kterým je  Boris Glos (i foto) a vyšel na portálu www.posec.astro.cz   děkujeme

Naposledy změněno pondělí, 24 leden 2022 23:13

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte




Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

birdfoto birdwatching.cz legendy rockpalace birdwatching.cz holik birdwatching supra b irdwatching soucek birdwatching
birdwatcher biřrdwatching2018 hasilova birdwatching 2018
hok birdwatching jarda vanek logo birdtelemetry birdwatching 2018 vebr foto birdwatching
    ak havlena birdwatching 2018      

TOP seznamy - celkem registrováno 95 uživatelů

ČR Life List WP Life List ČR Year List 2024 WP Year List 2024 Poslední přírůstky
305 Jaroslav Vaněk 381 Zdeněk Souček 101 Renata Hasilová 114 Renata Hasilová 14.04.2024 Slavík obecný Renata Hasilová
297 Birdwatching.cz 369 Vláďa Teplý 96 Vratislav Ježek 96 Vratislav Ježek 14.04.2024 Kukačka obecná Renata Hasilová
296 Zdeněk Souček 345 Jaroslav Vaněk 77 Birdwatching.cz 87 Miroslav Horák 14.04.2024 Zvonohlík zahradní Renata Hasilová
288 Jirka Rohlena 333 Birdwatching.cz 69 Miroslav Horák 77 Birdwatching.cz 14.04.2024 Bekasina otavní Renata Hasilová
273 Vláďa Teplý 316 Jirka Rohlena 29 Zdeněk Švajda 29 Zdeněk Švajda 14.04.2024 Rákosník proužkovaný Renata Hasilová
273 Pavel Mezulián 304 Jan Veber 14.04.2024 Cvrčilka zelená Renata Hasilová
272 Michal Staněk 302 Michal Staněk 14.04.2024 Bělořit šedý Miroslav Horák
257 Renata Hasilová 290 Renata Hasilová 13.04.2024 Zvonohlík zahradní Vratislav Ježek
247 Blancherose 273 Pavel Mezulián 13.04.2024 Budníček větší Vratislav Ježek
235 Patrik 270 Martin Horyna 13.04.2024 Pěnice černohlavá Vratislav Ježek
227 Vratislav Ježek 264 Ondřej Beneš 13.04.2024 Rehek zahradní Vratislav Ježek
219 Vladimír Toman 248 Blancherose 13.04.2024 Strakapoud prostřední Vratislav Ježek
217 Martin Horyna 240 Vratislav Ježek 12.04.2024 Pěnice černohlavá Miroslav Horák
206 Ondřej Beneš 235 Patrik 12.04.2024 Bramborníček černohlavý Miroslav Horák
205 Michal Hlaváč 230 Markéta Večeřová 12.04.2024 Linduška lesní Miroslav Horák
202 Markéta Večeřová 219 Vladimír Toman 09.04.2024 Pěnice pokřovní Vratislav Ježek
200 Ilona Jurečková 206 Michal Hlaváč 09.04.2024 Pěnice černohlavá Renata Hasilová
188 Miroslav Horák 200 Ilona Jurečková 07.04.2024 Moták pochop Renata Hasilová
149 Jaromír Žebrák 189 Jiří Šantavý 07.04.2024 Ťuhýk obecný Renata Hasilová
145 Jiří Šantavý 189 Miroslav Horák 07.04.2024 Kvakoš noční Renata Hasilová
140 Lukáš Novotný 149 Jaromír Žebrák 07.04.2024 Krutihlav obecný Renata Hasilová
115 Josef Trojan 148 Martin Sochor 07.04.2024 Dudek chocholatý Renata Hasilová
107 David Kuba 140 Lukáš Novotný 07.04.2024 Jeřáb popelavý Renata Hasilová
90 Radomír Zdarsa 120 Josef Trojan 07.04.2024 Strnad luční Vratislav Ježek
48 Lenka Marianna 108 David Kuba 07.04.2024 Moták pochop Vratislav Ježek
37 Jirka Sochor 90 Radomír Zdarsa 03.04.2024 Strnad luční Miroslav Horák
35 Iveta Doleželová 49 Lenka Marianna 03.04.2024 Brkoslav severní Vratislav Ježek
16 Tereza Froňková 37 Jirka Sochor 01.04.2024 Vlaštovka obecná Vratislav Ježek
11 Lenka Hodačová 35 Iveta Doleželová 01.04.2024 Čáp bílý Vratislav Ježek
1 Martin Vašíček 16 Tereza Froňková 01.04.2024 Jespák bojovný Renata Hasilová