9 nejlepších dalekohledů pro pozorování ptáků (2022)

  • pondělí, 05 září 2022 05:56

Nakupování dalekohledu na pozorování ptáků může být frustrující! Existuje nespočet značek a modelů, z nichž všechny slibují kvalitu a skvělé pozorování. Pokud ale začnete hledat, určitě si položíte několik otázek a začnete být nejistí. Kolik bych měl utratit? Je tento dalekohled vhodný pro pozorování ptáků? Která značka je nejlepší? Ale dnes mám dobrou zprávu. Poté, co jsem strávil hodiny a hodiny (vážně, příliš mnoho času!) zkoumáním doslova desítek různých optik, podařilo se mi vytvořit seznam 9 NEJLEPŠÍCH dalekohledů pro pozorování ptáků.

Dokážete odhadnout, co je podle pozorovatelů ptáků nejdůležitějším faktorem při rozhodování o nové optice? Cena! Ano, vždy se zdá, že jde o cenu.  Abychom vám vyhověli, jsou níže uvedené dalekohledy na pozorování ptáků uspořádány podle ceny, od těch nejlepších, které lze koupit (2 500 $+) až po optiku pro ty, kteří mají omezený rozpočet (pod 125 $).

Začněme!

Platinová třída (více než 1 500 $)
1. Swarovski EL 42

birdwatching Swarovski EL 42
Proč byste si ho měli koupit:
Tento dalekohled od Swarovski má vše. Pokud si můžete dovolit vysokou cenu, měli byste si koupit EL 42 a užít si luxusní pozorování.
Za prvé, optický výkon je bezkonkurenční díky legendárním technologiím Swarovski. Fluoridové sklo vytváří čistý a jasný obraz s vysokým kontrastem a vysokým rozlišením prakticky bez zkreslení v celém zorném poli.
EL 42 je stvořen pro nepříznivé podmínky, kterými pozorovatelé s tímto binokulárním dalekohledem jistě projdou. Obsahuje odolné a lehké šasi z hořčíkové slitiny. Dusíkem plněné trubky brání zamlžování a jsou vodotěsné, což zabraňuje vnitřnímu zamlžování. A konečně, dalekohled je obalený zelenou gumou, která jej pomáhá bezpečně držet v ruce a zároveň chrání tělo před občasným pádem.

Proč byste si ho neměli kupovat:

Jediný důvod, proč byste si neměli kupovat Swarovski EL 42 pro potřeby pozorování ptáků, je příliš vysoká cena.

2. Zeiss Victory SF (8×42)
birdwatching Zeiss Victory SF 842

Proč byste si měli koupit:
Chcete jeden z nejlepších dalekohledů pro pozorování ptáků, který lze koupit? Pokud ano, pak chcete Zeiss Victory SF. Výjimečná kvalita obrazu, široké zorné pole, malé zaostření na blízko, elegantní a pohodlný design a podpořena spolehlivou společností a zárukou. Je těžké najít lepší dalekohled pro pozorování ptáků.

Proč byste neměli kupovat:

Největší nevýhodou Victory je cena! Pro většinu birderů bohužel není cenově dostupný. Také to není skvělá volba pro začínajícího nebo příležitostného pozorovatele ptáků. Začal bych jedním z levnějších pozorovacích dalekohledů na tomto seznamu.

3. Leica Noctivid (8×42)
birdwatching Leica Noctivid 842

Jednoduše řečeno, je to jeden z nejlepších dalekohledů na pozorování ptáků, který si lze koupit. Noctivid byl dokonce inspirován ptákem – sýčkem obecným.

Společnost Leica začlenila své nejnovější technologie a nejlepší materiály k vytvoření Noctivid. Kvalita obrazu Noctivid je bezkonkurenční. Jsem jeho velký fanoušek!
Mezi Noctividem , Zeiss Victory SF a Swarovski probíhá velká soutěž o titul nejlepšího dalekohledu pro pozorování ptáků!

Proč byste neměli kupovat:

Za cenu přes 2 500 $ je Noctivid pro mnoho birderů příliš drahý. Osobně je těžké ospravedlnit utrácení více peněz za dalekohled na pozorování ptáků, než je moje splátka hypotéky!
Pokud jste začátečník nebo příležitostný birder, může být levnější binokulární dalekohled lepší volbou, než provedete tak významnou investici.
Normálně nejvýraznějším rozdílem pozorovaným u drahých dalekohledů je jas a kvalita obrazu při slabém osvětlení, jako je východ slunce, západ slunce nebo tmavý les. Pokud obvykle používáte optiku za jasných a slunečných podmínek, pak se utrácet tolik peněz pravděpodobně nevyplatí.

Zlatá třída (501 $ – 1 499 $)
4. Zeiss Conquest HD (8×42)
birdwatching Zeiss Conquest HD 842

Proč byste si ho měli koupit:
Za méně než polovinu ceny Zeiss Victory SF získáte pozorovací dalekohled, který má velmi podobné vlastnosti! Pro netrénované oko vaši přátelé možná nikdy nepoznají rozdíl při pohledu do tohoto dalekohledu.
Je známo, že Zeiss Conquest má kromě mnoha dalších funkcí velmi ostrý a jasný obraz, který je ideální pro pozorování ptáků. Má široké zorné pole a je vynikající v náročných světelných podmínkách. Zahrnuje stejnou záruku a vynikající design a technické zpracování, jaké jsme od společnosti Zeiss očekávali.

Proč byste si ho neměli kupovat:

Zeiss Conquest je o něco těžší než mnoho ostatních dalekohledů na tomto seznamu a mnoho lidí si stěžuje na kvalitu krytek objektivu (ty lze snadno vyměnit za lepší sadu).
Chcete-li ušetřit pár korun a získat podobný dalekohled, můžete se níže podívat na možnosti stříbrné třídy. Také, jakkoli je Conquest skvělý, za trochu vyšší útraty můžete získat jednu z nejlepších optik na současném trhu se Zeiss Victory SF nebo Leica Noctivid.

5. Leica Trinovid HD (8×42)

birdwatching dalekohled lecia trinovid
Proč byste si ho měli koupit:
Trinovid je vynikající dalekohled pro pozorování ptáků. V mnoha ohledech je velmi podobný svému dražšímu bratranci Leica Noctivid, ale za zlomek ceny. Díky vynikajícímu inženýrství, které se od produktů Leica očekává, je obraz vynikající. Je jasný, ostrý a zobrazuje bohaté barvy. Vždy jsem miloval ergonomický design dalekohledů Leica. Dobře padnou do rukou a mají velmi kompaktní design a Trinovid není výjimkou.

Proč byste si ho neměli kupovat:
Pokud jste fanouškem Leica a můžete si to dovolit, proč prostě nezariskovat a nekoupit si Leica Noctivid? Má o něco lepší materiály, jako je kvalita skla Extra-Low disperze, která poskytuje lepší obraz.
Trinovid HD je také skvělý dalekohled pro děti!

Stříbrná třída (pod 500 $)
6. Nikon Monarch 7 (8×42)
birdwatching Nikon Monarch 7 842

Proč byste si ho měli koupit:
Myslím, že Nikon Monarch 7 je jednou z nejlepších kombinací ceny a výkonu, kterou najdete v dalekohledech na pozorování ptáků.
A je to velmi cenově dostupné pod 500 $.
Zajištěn důvěryhodným jménem Nikon, je vybaven sklem s extra nízkým rozptylem, extrémně širokým zorným polem a je lehký a pohodlný na přenášení.
Podle mého názoru, pokud si nemůžete dovolit (nebo nechcete platit!) některý z dalekohledů vyšší třídy, Nikon Monarch 7 poskytuje mnoho stejných funkcí.

Proč byste si ho neměli kupovat:

Aby se cena snížila, musí Monarch 7 „ubrat“ v několika oblastech ve srovnání s dražší optikou. Nejvýraznějším rozdílem, kterého si všimnete, je kvalita obrazu, zejména v situacích s nedostatečným osvětlením, jako je tmavší les, východ nebo západ slunce. Monarch 7 si v těchto situacích vede poměrně dobře, ale nepřibližuje se dalekohledům jako je Zeiss Victory SF nebo Leica Noctivid .
Na druhou stranu, i když je o něco levnější než dalekohled vyšší třídy (platinová nebo zlatá třída) výše, 500 dolarů je stále pěkný balík peněz. Pokud vás tato částka děsí nebo si nejste jisti, zda je pozorování ptáků pro vás, pak pokračujte ve čtení, abyste našli nějaké levnější možnosti.

7. Vortex Viper HD (8 x 42)
birdwatching Vortex Viper HD 8 x 42

Proč byste si ho měli koupit:
Normálně najdete Vortex Viper HD za méně než 500 $. To je skvělá zpráva, protože se zdá, že v tomto cenovém rozpětí se lidé cítí jistěji. Utrácíte dost peněz na to, abyste si pořídili vynikající optiku, která by měla uspokojit vaše potřeby na roky dopředu, ale také se tím nezruinujete.
Viper HD má obraz, který je jasný a čistý díky sklu s extra nízkým rozptylem. Má také plně vícevrstvé čočky a dielektrické hranolové povlaky pro optimalizaci a zvýšení propustnosti světla.
Podle mého názoru tyto birdingové dalekohledy poskytují vynikající hodnotu a předčí mnoho optik, které jsou 2x dražší.

Proč byste si ho neměli kupovat:

Jediný důvod, proč byste si tento dalekohled neměli kupovat je ten, že si můžete dovolit jednu z výše uvedených možností zlaté nebo platinové třídy. Stejně jako u většiny dalekohledů platí, že čím více peněz utratíte, tím lepší kvalitu obrazu lze očekávat, zejména v náročných světelných situacích

8. Nikon Monarch 5 (8×42)
birdwatching Nikon Monarch 5 842

Proč byste si měli koupit:
Sklo s extra nízkým rozptylem (ED)! Monarch 5 je nejlevnější dalekohled, který si můžete zakoupit a který tuto funkci obsahuje. ED sklo poskytuje vynikající obraz a výhled.
ED sklo s běžnou cenou pod 300 USD není jediným důvodem, proč uvažovat o Monarch 5. Společnost Nikon je známá výrobou vysoce kvalitních produktů a za tuto nízkou cenu poskytuje co nejvíce funkcí.
Nejen, že kvalita obrazu je v této cenové kategorii vynikající, ale dalekohled je výjimečně lehký a pohodlně se drží, je vodotěsný a má dielektrický vysoce reflexní povlak na hranolech, který také pomáhá propustit více světla pro zlepšení obrazu.
Monarch 5 je vynikající volbou pro omezený rozpočet nebo začínajícího pozorovatele ptactva. Myslím, že nebudete zklamáni.

Proč byste si ho neměli kupovat:

Jednou z mých výtek k tomuto dalekohledu je jeho zorné pole, které je pouhých 330 stop. A já při výběru dalekohledu pro sebe preferuji široké zorné pole. Nechci promeškat žádného ptáka!

9. Celestron Nature DX (8×42)

birdwatching dalekohled celestron nature
Proč byste si ho měli koupit:
Jsou ideální pro někoho s nízkým rozpočtem, úplné začátečníky nebo dokonce učitele, kteří potřebují poskytnout dalekohled celé třídě.
Dalekohled Celestron Nature DX je velmi cenově dostupný, ale přesto dostatečně dobrý, aby poskytoval vynikající zážitek ze sledování ptáků. Pokud se pokusíte získat levnější než toto, riskujete velmi frustrující den kvůli neúčinnému dalekohledu.
Nemějte špatný den! Udělejte z Celestron Nature DX základní linii pro všechny ostatní dalekohledy pro pozorování ptáků. Prosím, nehledejte nic levnějšího.

Proč byste neměli kupovat:

Pokud to váš rozpočet dovolí, doporučuji koupit ten nejlepší dalekohled na pozorování ptáků, jaký si můžete dovolit.
Zvláště pokud si můžete připlatit, pak můžete narazit na Nikon Monarch 5. Pak můžete mít sklo s extra nízkým rozptylem, které výrazně zvýší celkovou kvalitu vašeho obrazu!
T the Nature DX je také skvělý dalekohled pro děti!

Srovnávací tabulka dalekohledů na pozorování ptáků:
Níže uvedená tabulka je srovnáním všech nejlepších binokulárních dalekohledů nalezených v tomto seznamu:

tabulka dalekohledů

Je několik věcí, o které se chci s vámi podělit při svém postupu při výběru birdingových dalekohledů uvedených výše.
1. Nejsem odborník!
Myslím, že je to dobrá věc. Moje recenze jsou psány z pohledu začátečníka a nováčka. Udržuji je jednoduché a snažím se zaměřit na nejlepší vlastnosti každého dalekohledu s ohledem na pozorovatele ptáků.
2. Proč je každý binokulární dalekohled 8×42?
Pokud jste si nevšimli, každý dalekohled, který jsem doporučil, byl 8×42. To znamená, že má 8násobné zvětšení a průměr objektivu 42 mm.
Tuto možnost preferuji pro birding. Pro mě je to nejlepší kombinace hmotnosti, velikosti, jasu, zvětšení a zorného pole. Pokud to není vaše preference, většina modelů má k dispozici různé velikosti (10×42, 8×30).
3. Jak jsem vybral tento seznam dalekohledů pro pozorování ptáků?
Můj proces kontroly a výběru těchto binokulárních dalekohledů zahrnoval:
- Návštěva místních prodejců a osobní testování každé optiky.
- Mluvil jsem s každým výrobcem o důležitých funkcích, jako je kvalita čoček, povrchové úpravy, záruky atd. Strávil jsem také nespočet hodin na jejich webových stránkách zkoumáním všech technických informací, prohlížením brožur a průvodců a odesíláním mnoha e-mailů s informacemi, které jsem nemohl najít.
- Čtení mnoha dalších online recenzí a názorů odborníků.
- Dalekohledy na pozorování ptáků se pohybují v rozmezí od 20 do téměř 3 000 USD. Snažil jsem se najít nejlepší dalekohled ve všech cenových relacích. Snažil jsem se mít na paměti, že každý má jiný rozpočet a pohybuje se na různých úrovních birdingu.
4. Jsem člověk!
Konečně je o mně známo, že čas od času udělám chybu. Pokud si přečtete něco, co nezní správně nebo se změnilo, dejte mi prosím vědět a já to napravím!

Zdroj: birdwatchinghq.com
Autor: Scott
Zdroj foto: internet

Naposledy změněno pondělí, 05 září 2022 06:26

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte




Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

birdfoto birdwatching.cz legendy rockpalace birdwatching.cz holik birdwatching supra b irdwatching soucek birdwatching
birdwatcher biřrdwatching2018 hasilova birdwatching 2018
hok birdwatching jarda vanek logo birdtelemetry birdwatching 2018 vebr foto birdwatching
    ak havlena birdwatching 2018      

TOP seznamy - celkem registrováno 95 uživatelů

ČR Life List WP Life List ČR Year List 2024 WP Year List 2024 Poslední přírůstky
305 Jaroslav Vaněk 381 Zdeněk Souček 107 Renata Hasilová 120 Renata Hasilová 01.05.2024 Žluva hajní Renata Hasilová
297 Birdwatching.cz 369 Vláďa Teplý 97 Vratislav Ježek 97 Vratislav Ježek 01.05.2024 Drozd zpěvný Renata Hasilová
296 Zdeněk Souček 345 Jaroslav Vaněk 80 Miroslav Horák 96 Miroslav Horák 01.05.2024 Břehule říční Renata Hasilová
288 Jirka Rohlena 333 Birdwatching.cz 77 Birdwatching.cz 77 Birdwatching.cz 01.05.2024 Hrdlička divoká Renata Hasilová
273 Vláďa Teplý 316 Jirka Rohlena 29 Zdeněk Švajda 29 Zdeněk Švajda 01.05.2024 Dlask tlustozobý Renata Hasilová
273 Pavel Mezulián 304 Jan Veber 01.05.2024 Křepelka polní Renata Hasilová
272 Michal Staněk 302 Michal Staněk 01.05.2024 Budníček větší Miroslav Horák
257 Renata Hasilová 290 Renata Hasilová 01.05.2024 Holub skalní/domácí Miroslav Horák
247 Blancherose 273 Pavel Mezulián 01.05.2024 Cvrčilka zelená Miroslav Horák
235 Patrik 270 Martin Horyna 01.05.2024 Racek chechtavý Miroslav Horák
227 Vratislav Ježek 264 Ondřej Beneš 01.05.2024 Rehek zahradní Miroslav Horák
219 Vladimír Toman 248 Blancherose 01.05.2024 Chřástal vodní Miroslav Horák
217 Martin Horyna 240 Vratislav Ježek 01.05.2024 Strnad rákosní Miroslav Horák
206 Ondřej Beneš 235 Patrik 01.05.2024 Vlaštovka obecná Miroslav Horák
205 Michal Hlaváč 230 Markéta Večeřová 01.05.2024 Potápka malá Miroslav Horák
202 Markéta Večeřová 219 Vladimír Toman 01.05.2024 Zvonohlík zahradní Miroslav Horák
200 Ilona Jurečková 206 Michal Hlaváč 01.05.2024 Kukačka obecná Miroslav Horák
188 Miroslav Horák 200 Ilona Jurečková 25.04.2024 Slavík obecný Vratislav Ježek
149 Jaromír Žebrák 189 Jiří Šantavý 14.04.2024 Kukačka obecná Renata Hasilová
145 Jiří Šantavý 189 Miroslav Horák 14.04.2024 Zvonohlík zahradní Renata Hasilová
140 Lukáš Novotný 149 Jaromír Žebrák 14.04.2024 Bekasina otavní Renata Hasilová
115 Josef Trojan 148 Martin Sochor 14.04.2024 Rákosník proužkovaný Renata Hasilová
107 David Kuba 140 Lukáš Novotný 14.04.2024 Cvrčilka zelená Renata Hasilová
90 Radomír Zdarsa 120 Josef Trojan 14.04.2024 Slavík obecný Renata Hasilová
48 Lenka Marianna 108 David Kuba 14.04.2024 Bělořit šedý Miroslav Horák
37 Jirka Sochor 90 Radomír Zdarsa 13.04.2024 Budníček větší Vratislav Ježek
35 Iveta Doleželová 49 Lenka Marianna 13.04.2024 Pěnice černohlavá Vratislav Ježek
16 Tereza Froňková 37 Jirka Sochor 13.04.2024 Rehek zahradní Vratislav Ježek
11 Lenka Hodačová 35 Iveta Doleželová 13.04.2024 Strakapoud prostřední Vratislav Ježek
1 Martin Vašíček 16 Tereza Froňková 13.04.2024 Zvonohlík zahradní Vratislav Ježek