Nejlepší fotoaparáty pro fotografování ptáků

  • neděle, 05 duben 2020 17:04

Jen málo zážitků vyvolá takové nadšení v pozorovateli ptáků více než třeba prvním setkání s novým druhem nebo objevení dříve viděného ptáka na novém nebo nečekaném místě. Vzrušení z těchto spontánních pozorování a očekávání dalšího jsou primárními hnacími silami v neustálém úsilí vidět, slyšet a dozvědět se více o našich opeřených přátelích.

Všichni od začínajících pozorovatelů až po ty, kteří mají roky zkušeností s hledáním a studiem ptáků, mají něco společného - vzácné osobní vzpomínky na kouzelné chvíle v lesích a na loukách, když se setkali tváří v tvář s nádhernými ptáky.

A my pozorovatelé si uvědomujeme, že technologie - naše dalekohledy, teleobjektivy a kamery - hrají rozhodující roli při zlepšování našich zkušeností v terénu. A co víc, když se digitální fotografie stala před 15 lety běžnou, umožnilo nám to otevřít tyto zážitky širší skupině lidí.

Dnešní trh s fotografickými zařízeními nabízí nespočet možností, kdy přichází na řadu otázka, zda je čas udělat krok od pouhého pozorování a zaznamenávání ptáků k jejich fotografování. Fotoaparáty a čočky nejen uchovávají vzpomínky, což nám umožňuje sdílet s rodinou, přáteli a online publikem, ale otevírají také možnost publikování - tato oblast byla kdysi vyhrazena pro profesionály.

Prvním krokem fotografování ptáků je zvážení, jaký fotoaparát a objektiv bude nejlépe fungovat pro zachycení nejvýraznějších možných snímků ve vaší konkrétní oblasti zájmu. Ať už je to drama ptáků v letu nebo ptáků posazených na typických místech, zařízení, pro které se rozhodnete, udělá rozdíl ve výsledku.

800mm super teleobjektiv může být pouhým lístkem, který přinese domů ohromující fotografie papuchalka severního houpajícího se v oceánu ze vzdáleného skalnatého výběžku ostrova. Ale zjistíte, že s touto sestavou masivně přestřelíte, pokud se s touto ohniskovou vzdáleností budete snažit vyfotografovat stehlíka, který se krmí na slunečnici ve vaší zahradě. Jak se říká, ke každé práci je potřeba ten správný nástroj a o fotografování ptáků to platí dvojnásob.

Rozhodněte se, co chcete
Žádné pravidlo není platné vždy a žádné vybavení nemůže být ideální ve všech situacích. Ale když pečlivě zvážíte vaše preference a budete mít realistické očekávání, můžete sestavit kombinaci, která splní svou misi, a vy budete mít krásné fotky, na které budete vzpomínat do konce života.

Stejně jako v případě většiny odvětví ve světě techniky mají výrobci fotoaparátů silnou motivaci k tomu, aby dominovali na trhu díky svým produktovým inovacím. Hnutí bez zrcadla je nejnovější aréna konkurenčního boje o vychvalování práv k nejmenším, nejlehčím a nejtišším fotoaparátům.

Samozřejmě, že v době, kdy je reklama jednoho výrobce sotva na internetu, skočí druhý po příležitosti s ještě lepší nabídkou. Jediným limitem jsou zde snad předpisy o reklamě.

Z toho všeho je potřeba se poučit – je nutné obětovat čas u místního prodejce fotoaparátů, abyste zjistili, co bude vyhovovat vašim požadavků. Nynějším i budoucím, a také je potřeba zvážit úroveň vašich schopností a zkušeností. Je důležité, abyste pečlivě prozkoumali všechny nabídky a také si pečlivě prohlédli nabídku zánovního zboží.

Nejnovější model má určitě nejlepší parametry a je také nejprodávanější, ale můžete dát přednost loňskému modelu a tím získat finanční úsporu.

Jakmile se rozhodnete, že je čas jít na nákup, je důležité nepodlehnout, zpomalit a zvážit, k čemu přesně budete novou sestavu používat. Je to pro ptáky v letu, ptačí portréty na větvích, velké dravce nebo malé zpěvné ptáky, ptáky v okolí nebo ptáky z dálky? Některé fotoaparáty za využití správných objektivů můžete využít k více účelům, avšak zde budou kompromisy.

Obecně platí, že velké množství kamer a objektivů poskytne kvalitu obrazu a rozmanitost dle vašich představ. To, že vezmete foťák do ruky, ještě neznamená, že budete mít skvělé fotky. Jako fotograf si musí uvědomit, že je tou nejdůležitější součástí procesu pořizování fotky.

Možnosti výbavy

Zde jsou čtyři kombinace vybavení, které jsou platné pro všechny značky a také pro starší modely
- Pro pozorovatele s malými nebo žádnými fotografickými zkušenostmi jinými než snímky z mobilu by byla perfektní volbou, jak rozšířit své birdingové aktivity do režimu shromažďování pamětí, jeden ze „vstupních“ fotoaparátů - modely s integrovaným designem tělových čoček. Mezi oblíbené verze patří Canon Powershot SX70 HS, Panasonic Lumix FZ2500, Nikon Coolpix P1000 nebo P900 nebo Sony Cyber-shot RX10 IV. Díky automatickým funkcím a funkcím robustního zoomu jsou vstupní fotoaparáty docela schopné pro portréty ptáků a jsou ideálním odrazovým můstkem do pokročilejší a náročnější říše ptáků za letu.
- Lidé, kteří už mají nějaké zkušenostmi s fotografováním, ale začínají s fotografováním ptáků, mohou těžit ze senzoru DX a objektivu se zoomem s osvědčenou uzávěrkou. Jedním příkladem je Nikon D500 s objektivem Nikon NIKKOR 200-500 mm zoom. Použil jsem tuto kombinaci a mohu potvrdit z osobní zkušenosti a z rozhovoru s ostatními v terénu, že nadšené recenze jsou oprávněné. Navíc, těla jsou lehčí a mají tak výhodu, co se týče skladnosti a přenášení. Další slušné sestavy v téhle kategorii jsou nový Fujifilm X-T30 a Canon EOS 7D Mark II. Oba mají senzory APS-C ve stejných rozměrech jako formát DX společnosti Nikon. Podobně, jakékoli z těl řady Nikon D7200-7500 jsou, co se týká fotografování ptáků, jsou slušnými kousky.
- Pak je k dispozici celokovové tělo nebo tělo DSLR pro opravdové nadšence nebo profesionály s prvotřídním objektivem Canon nebo Nikon 400 mm, 500 mm, 600 mm nebo dokonce 800 mm. Tato sestava je spolehlivá téměř v každé situaci při fotografování ptáků, od ptáků v klidu po nejnáročnější chaoticky létající dravce. Měly by se zvážit obě varianty, jak zrcadlová, tak bez zrcadlová, za předpokladu, že se využije správné techniky, mohou tyto fotografie překonávat očekávání i těch nejnáročnějších umělců. Nevýhodou takovéto sestavy však je, že je náročná na transport i finance.
- Nejnovější modely tvrdě útočí na všechny standardy velkých fotoaparátů a to dokonce ve formátu mikro nebo bez zrcadlových variant, díky čemuž vedou v obou kategoriích. Jsou přenosné a nedělají kompromisy v profesionálních standardech. Jedním z příkladů je nový Olympus OMD E-M1X, lehký, ale výkonný fotoaparát se snímačem Micro Four Thirds. Ve spojení s objektivem Olympus M.Zuiko 300 mm f / 4,0 poskytuje ekvivalentem 600 mm objektivu, ale zároveň je dost lehký na cesty. Jiní, kteří si zaslouží pozornost, jsou celá řada těl Panasonic Lumix, přičemž GH5 je na prvním místě s robustním automatickým zaostřováním.

Objektivy se zoomem
Narůstající zájem o fotografování přírody, ve kterém vede Hnutí fotografie ptáků, vytvořila novou kategorii nadšenců, kterých hlavní snahou je vytvořit fotografie dost hezké na to, aby vám vysely doma na zdi bez nutnosti využití masivního stativu, který je těžký a podepírá ještě těžší objektiv, který navíc dělá odlesky.

Zde jsou některé teleobjektivy a super teleobjektivy se zoomem, které si zaslouží zařazení do kterékoli sestavy pro seriózní fotografování ptáků: průkopnický Nikon NIKKOR 500mm PF, Nikon NIKKOR 200-500mm, Sigma 150-600mm Contemporary, Tamron SP 150-600mm, Fujifilm je XF100-400mm a osvědčený 100-400mm Canon. Zkombinujte teleobjektiv se zoomem 100–400 mm od společnosti Sony s tělem Sony A7R III a tato sestava bude určitě mít silné slovo, pokud se bude jednat o fotografování ptáků.

Rozhodnutí začít fotografovat ptáky je velkým krokem i závazkem, pokud se jedná o vaše dobrodružství v přírodě. Abych řekl pravdu, v podstatě nekonečná úroveň technologického rozvoje, která stále nekončí, a to jak u kamer, tak i objektivů, činí z už tak náročného v podstatě nemožný úkol. Ale vzhledem k výkonu fotoaparátů, je téměř nemožné, koupit špatný fotoaparát, pokud chcete foťák na cesty. Všichni větší výrobci již dnes nabízejí fotoaparáty, které stojí za zvážení i za nákup.

Vzhledem k tomu, že výzkum a vývoj jde stále kupředu, zkušenější fotograf si uvědomuje, že to znamená stále nové modely fotoaparátů, ale také, že jen o něco málo starší model nebo model již používaný může znamenat kombinaci kvality a velkých úspor.

Doporučené fotoaparáty pro fotografování ptáků

Podívejte se na níže uvedený seznam, který zahrnuje zrcadlové i bez zrcadlové fotoaparáty, které doporučujeme na fotografování ptáků. Řídíme se přitom body, které jsme připomenuli výše. I když se nejedná o konečný seznam, tyto modely jsou skvělou volbou pro svou kategorii. Když si vybíráte svůj foťák, měli byste zvážit objektivy i redukce, které jsou dostupné pro model, o kterém přemýšlíte.

PRO ZAČÁTEČNÍKY

Canon Powershot SX70 HS
Canon Powershot SX70 HS
Rodinný fotoaparát typu bridge a vzhledu digitální zrcadlovky. Obrazový procesor DIGIC 8 s velkým 20,3 MPx snímačem CMOS 1/2.3 back-illuminated. Objektiv s 65x optickým zoomem. Stabilizace obrazu Inteligentní IS s technologií Dual Sensing IS a pětiosým pokročilým dynamickým IS. 0,39“ hledáček. Otočný 3“ LCD displej. Vestavěný blesk. Filmy v kvalitě 4K. Podpora JPEG a RAW. Wi-Fi. Dobíjecí lithium-iontová baterie LP-E12 pro cca 325 snímků. Rozměry 127 x 90,9 x 116,6. Hmotnost cca 610 g.

Nikon Coolpix P1000
Nikon Coolpix P1000
Kompaktní digitální fotoaparát: obrazový snímač CMOS s 16 milionů pixel, 125x optický zoom, optická redukce vibrací s dvojí detekcí, elektronický OLED hledáček 0,39“, 3,2“ výklopný a otočný displej s širokým pozorovacím úhlem, Wi-Fi, Bluetooth v4.1. Podpora SD, SDHC a SDXC karet. Podpora RAW. Videosekvence v kvalitě až 4K UHD. Rozměry fotoaparátu 146,3 x 118,8 x 181,3 mm. Hmotnost cca 1 415 g.

Sony Cyber shot RX10 IV
Sony Cyber-shot RX10 IV
Sony zvyšuje možnost univerzálního "foťáku" na novou úroveň. Vývojový team úspěšně spojil legendární vlastnosti fotoaparátů Sony a přepracované zobrazovací technologie. Ať už jde o skvělou optiku vybroušeno k dokonalosti, anebo o nadstandardní funkce. Špičkový fotoaparát ukrývá automatické zaostřování, 25x zoom, složený obrazový snímač CMOS typu 1.0 a obrazový procesor nové generace. Automatické ostření je plynulejší a nejrychlejší na světě (0,03 s). Zachyťte každý okamžik vašeho života s perfektní ostrostí a sníženým šumem.

Canon EOS 7D Mark II
Canon EOS 7D Mark II
Fotoaparát EOS 7D Mark II využívá dva obrazové procesory DIGIC 6, které poskytují vysoký výkon. Díky minimálním prodlevám při fotografování zachytíte prchavé okamžiky s precizním načasováním. 65bodové širokoplošné automatické zaostřování
Fotoaparát EOS 7D Mark II disponuje 65 zaostřovacími body, které umožňují sledovat rychle se pohybující objekty a při fotografování zajistí precizní zaostření. Každý z těchto bodů je tzv. „křížový“*, což znamená, že se dokáže rychle a přesně zaměřit na detail ve vodorovném i svislém směru. Při fotografování za velice slabého osvětlení je fotoaparát 7D Mark II schopen zaostřit, i když jediným zdrojem světla je měsíc a úroveň osvětlení dosahuje hodnoty až -3 EV. *Počet dostupných AF bodů, křížových bodů a duálních křížových AF bodů se liší v závislosti na objektivu.

DSLR

Canon EOS 1D X Mark II
Canon EOS-1D X Mark II
Dobré světlo, špatné světlo či prakticky žádné světlo – fotoaparát Canon EOS-1D X Mark III vám zajistí vynikající kvalitu obrazu ve všech podmínkách. Ať už jde o hloubku detailů ve stínech nebo přesnost barev, můžete si být jisti, že vašim snímkům nebude chybět výjimečnost. V porovnání s předchůdci přináší fotoaparát Canon EOS-1D X Mark III vyšší dynamický rozsah, pokročilejší redukci šumu při všech citlivostech ISO a rychlejší zpracování obrazových dat. Nativní citlivost ISO se nyní pohybuje v rozsahu 100–812900 a lze ji rozšířit na ohromující citlivost ISO 50–812600, což udává nové standardy ve výkonu za slabého osvětlení. Fotoaparát Canon EOS-1D X Mark III je také vybaven Gaussovským low-pass filtrem (LPF), který snižuje moaré účinněji než standardní konstrukce LPF a současně poskytuje ostřejší a detailnější obraz.

Nikon D500
Nikon D500
Přístroj D500 jako menší sourozenec fotoaparátu Nikon D5, vlajkové lodi fotoaparátů formátu FX, nabízí fenomenální výkon a přesnost. Systém automatického zaostřování Nikon nové generace se 153 zaostřovacími poli poskytuje výjimečně široké pokrytí obrazového pole. Nový obrazový snímač a snímač měření expozice zajišťují fenomenálně přesné rozpoznání objektu a vysokou úroveň detailů. Fotoaparát umožňuje fotografovat frekvencí až 10 sn./s a výkonná vyrovnávací paměť dovoluje pořídit až 200 snímků NEF (RAW) v jedné rychlé sérii. Kombinace těchto vlastností znamená, že můžete fotografovat při nastavené maximální kvalitě obrazu nepřetržitě po dobu neuvěřitelných 20 sekund. A filmovým tvůrcům jdoucím do extrémů umožňuje funkce D-Movie zaznamenávat videosekvence s vysokým rozlišením 4K/UHD v délce až 29 minut a 59 sekund přímo ve fotoaparátu.

Nikon D850
Nikon D850
Získejte nedostižnou kombinaci extrémně vysokého rozlišení, rychlosti a všestrannosti s novým full-framovým fotoaparátem Nikon D850 s odolnou konstrukcí. Kromě 45,7 Mpx fotografií umožňuje fotoaparát zaznamenávat video ve vysokém rozlišení 4K. Vestavěný Wi-Fi modul usnadňuje okamžité sdílení všech působivých snímků. Opatření snímků geografickými značkami spolu s rychlými přenosy snímků na sociální média nebo do zabezpečených on-line galerií je schopna zprostředkovat technologie SnapBridge, která využívá pro spojení fotoaparátu s vaším smatphonem či tabletem vestavěné Bluetooth low energy (BLE). Novinkou je též LCD displej s dotykovou plochou.

Nikon D7500
Nikon D7500
Nikon D7500 nabízí 20,9Mpx snímač, procesor Expeed 5, výklopný a dotykový LCD, 4K video a sekvenční snímání 8 sn/sec. Hledání perfektního snímku vás může přivést na libovolné místo. Dostaňte se na něj s výkonným, hbitým a plně propojeným fotoaparátem D7500. Zachyťte nalezenou krásu v kvalitě obrazu vlajkové lodi formátu DX, fotoaparátu Nikon D500. Rychlý systém zpracování obrazu Nikon EXPEED 5 zaručuje vysokou kvalitu obrazu v rámci celého rozsahu citlivostí ISO. Jemný šum je dramaticky redukován a svou vysokou kvalitu si uchovávají i výřezy ze snímků pořízených při vysokých citlivostech ISO. Nastavení Hi 5 umožňuje fotografovat při působivé citlivosti ISO 1 640 000 (ekvivalent) a maximálně využít dostupného světla. Funkce Nikon SnapBridge udržuje trvalé spojení mezi fotoaparátem D7500 a chytrým zařízením prostřednictvím technologie Bluetooth® Low Energy. Díky němu je možné synchronizovat snímky s chytrým zařízením během fotografování bez nutnosti opakovaného připojování. Přenášejte manuálně videosekvence v libovolném okamžiku prostřednictvím vestavěného připojení Wi-Fi® fotoaparátu. Připojitelnost pomocí funkce SnapBridge vám rovněž umožní používat chytré zařízení k dálkově ovládanému fotografování.


BEZZRCADLOVKY

Fujifilm X T30
Fujifilm X-T30
Kompaktní fotoaparát se snímačem 26,1 MPx APS-C X-Trans IV CMOS s BSI technologií. Držák objektivu Fujifilm X mount. ISO 160 až 12 800. Fotoaparát zvládá až 30 sn./s. Samospoušť 10s/2s. Integrovaný blesk. Podpora 4K videosekvence s 30 sn/s. Typ obrazového procesoru X-Processor 4jádrový. 0,39“ OLED hledáček. 3“ výklopný dotykový displej. Wi-Fi, Bluetooth v4.2. Baterie NP-W126S Li-ion battery pro cca 380 snímků. Hliníkové tělo s rozměry 118.4 x 82.8 x 46.8 mm. Hmotnost 383 g. Součástí balení objektiv Fujinon XF 18-55mm.

Olympus OMD E M1X
Olympus OMD E-M1X
Olympus OM-D E-M1X je první CSC fotoaparátem s integrovaným bateriovým gripem a výkonem, který překovaná dosavadní hranice. Zároveň je modelem, který je založen na E-M1, ovšem nabízí velkou řadu vylepšení. Stačí říct několik technických údajů a toto tvrzení je dostatečně podloženo. Nejvýkonnější stabilizace na světě, High Res záběry z ruky, 7,5EV IS (tělo 7EV), bleskový AF, dva obrazové procesory TruePic VIII... To je jen několik málo vlastností, které vám vyrazí dech!

Panasonic Lumix GH5

Panasonic Lumix GH5
EVF fotoaparát Panasonic Lumix DC-GH5 je nástupcem filmařského fotoaparátu GH4, který přinesl nové možnosti v natáčení videa (včetně 4K) pomocí EVF fotoaparátů. Model GH5 pokračuje v této cestě a přináší očekávané vylepšení. Mezi těmi klíčovými to je záznam videa ve 4K a to při 60/50p v systému 4:2:2 10-bit 4K! Díky tomuto vylepšení je GH5 prvním systémovým kompaktem který takto extrémní záznam zvládne. Možné je tedy pořizovat vysoce kvalitní 4K videozáznamy i těch nejrychlejších akcí a možnost výsledné video 2x zpomalit, aby i blesková akce byla pro diváka detailně zobrazena. GH5 je vybavena novým 20,3Mpx snímačem, vysokou citlivostí (25 600 ISO), 3,0" dotykovým monitorem, vestavěným stereo mikrofonem, odolným hořčíkovým tělem, displejem s vysokým rozlišením (1,6 M), hledáčkem OLED Live View (3 680 000 bodů), vstupem pro mikrofon a sluchátka a mnohým dalším.

Sony a7 III
Sony a7 III
Sony Alpha A7 mark III - základní model nové řady A7 je vybavený 24megapixelovým Exmor R BSI CMOS fullframe senzorem, BIONZ X obrazovým procesorem s front-end LSI, ostřící systém pracuje na kombinaci technologií fázové a kontrastní detekce, sekvenční snímání je rychlostí až 10 snímků za vteřinu, nahrává videa v rozlišení UHD 4k 30p s S-log i HLG gamma profily. Nadchne vás OLED hledáček s rozlišením 2,36 milionů bodů a klasický polohovací 3" displej s dotykovými funkcemi. Nechybí ani 5osá stabilizace senzoru, rozšířený rozsah ISO 50-204800, USB-C 3.1, Wi-fi, NFC, duální sloty na karty a utěsnění proti vlhkosti a prachu.

Sony a9
Sony a9
První model nové full-frame řady A9 přichází s novým mechanicky stabilizovaným čipem typu Exmor RS BSI s vnitřní pamětí, dvěma sloty pro pam.média, hybridním 4D ostřením, dotykovým displejem, Wi-Fi/NFC/Bluetooth technologií a akumulátorem s vyšší výdrží.

Zdroj: www.birdwatchingdaily.com
Překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno pondělí, 22 březen 2021 16:24

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte




Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

birdfoto birdwatching.cz legendy rockpalace birdwatching.cz holik birdwatching supra b irdwatching soucek birdwatching
birdwatcher biřrdwatching2018 hasilova birdwatching 2018
hok birdwatching jarda vanek logo birdtelemetry birdwatching 2018 vebr foto birdwatching
    ak havlena birdwatching 2018      

TOP seznamy - celkem registrováno 95 uživatelů

ČR Life List WP Life List ČR Year List 2024 WP Year List 2024 Poslední přírůstky
305 Jaroslav Vaněk 381 Zdeněk Souček 101 Renata Hasilová 114 Renata Hasilová 14.04.2024 Kukačka obecná Renata Hasilová
297 Birdwatching.cz 369 Vláďa Teplý 96 Vratislav Ježek 96 Vratislav Ježek 14.04.2024 Zvonohlík zahradní Renata Hasilová
296 Zdeněk Souček 345 Jaroslav Vaněk 77 Birdwatching.cz 87 Miroslav Horák 14.04.2024 Bekasina otavní Renata Hasilová
288 Jirka Rohlena 333 Birdwatching.cz 69 Miroslav Horák 77 Birdwatching.cz 14.04.2024 Rákosník proužkovaný Renata Hasilová
273 Vláďa Teplý 316 Jirka Rohlena 29 Zdeněk Švajda 29 Zdeněk Švajda 14.04.2024 Cvrčilka zelená Renata Hasilová
273 Pavel Mezulián 304 Jan Veber 14.04.2024 Slavík obecný Renata Hasilová
272 Michal Staněk 302 Michal Staněk 14.04.2024 Bělořit šedý Miroslav Horák
257 Renata Hasilová 290 Renata Hasilová 13.04.2024 Budníček větší Vratislav Ježek
247 Blancherose 273 Pavel Mezulián 13.04.2024 Pěnice černohlavá Vratislav Ježek
235 Patrik 270 Martin Horyna 13.04.2024 Rehek zahradní Vratislav Ježek
227 Vratislav Ježek 264 Ondřej Beneš 13.04.2024 Strakapoud prostřední Vratislav Ježek
219 Vladimír Toman 248 Blancherose 13.04.2024 Zvonohlík zahradní Vratislav Ježek
217 Martin Horyna 240 Vratislav Ježek 12.04.2024 Pěnice černohlavá Miroslav Horák
206 Ondřej Beneš 235 Patrik 12.04.2024 Bramborníček černohlavý Miroslav Horák
205 Michal Hlaváč 230 Markéta Večeřová 12.04.2024 Linduška lesní Miroslav Horák
202 Markéta Večeřová 219 Vladimír Toman 09.04.2024 Pěnice pokřovní Vratislav Ježek
200 Ilona Jurečková 206 Michal Hlaváč 09.04.2024 Pěnice černohlavá Renata Hasilová
188 Miroslav Horák 200 Ilona Jurečková 07.04.2024 Ťuhýk obecný Renata Hasilová
149 Jaromír Žebrák 189 Jiří Šantavý 07.04.2024 Kvakoš noční Renata Hasilová
145 Jiří Šantavý 189 Miroslav Horák 07.04.2024 Krutihlav obecný Renata Hasilová
140 Lukáš Novotný 149 Jaromír Žebrák 07.04.2024 Dudek chocholatý Renata Hasilová
115 Josef Trojan 148 Martin Sochor 07.04.2024 Jeřáb popelavý Renata Hasilová
107 David Kuba 140 Lukáš Novotný 07.04.2024 Moták pochop Renata Hasilová
90 Radomír Zdarsa 120 Josef Trojan 07.04.2024 Strnad luční Vratislav Ježek
48 Lenka Marianna 108 David Kuba 07.04.2024 Moták pochop Vratislav Ježek
37 Jirka Sochor 90 Radomír Zdarsa 03.04.2024 Strnad luční Miroslav Horák
35 Iveta Doleželová 49 Lenka Marianna 03.04.2024 Brkoslav severní Vratislav Ježek
16 Tereza Froňková 37 Jirka Sochor 01.04.2024 Vlaštovka obecná Vratislav Ježek
11 Lenka Hodačová 35 Iveta Doleželová 01.04.2024 Čáp bílý Vratislav Ježek
1 Martin Vašíček 16 Tereza Froňková 01.04.2024 Ústřičník velký Renata Hasilová