Průvodce pro pozorovatele ptáků při nákupu dalekohledu

  • čtvrtek, 21 duben 2022 09:32

Je běžné, že ten, kdo kupuje optiku, je zmaten a vystrašen specifikacemi binokluláru. „ Proč si ji prostě nevezmeš, neprohlédneš si je a nevyzkoušíš?“ No ano, přesně tak je to správné. Nastavte si sami pro sebe tři různé modifikace (úpravy) při vyzkoušení (které to jsou, to se dozvíte níže). Pro pozorovatele ptáků je důležité pochopit, jak se binokuláry ovládají, přestože většina binokulárů vyhovuje třeba většině lidí, ale vůbec nemusí vyhovovat vám. Léta jsem používal různé dalekohledy, díky nimž pozorování bylo pro mne výzvou, a když vidím začínající pozorovatele, jak to mají v terénu těžké, cítím jejich trápení a chci jim pomoci!
Je těžké se v tom vyznat, zvláště když v době pandemie možnost vyzkoušet si optiku osobně je omezena a kromě toho na trhu existuje víc než 60 značek a víc než 1000 modelů binokulárů. Zatímco mnohé jsou v podstatě klony stejné optiky s mírně odlišným zevnějškem, jiné od známých společností mají jedinečné vlastnosti.

A pak tu jsou všechny technické specifikace.
Co to sakra je oční relief, interpupilární vzdálenost (IPD), zorné pole, otočné očnice versus sklopné? Chci zvětšení 8x,10x nebo 12x? Nosím brýle nebo potřebuji určité funkce? Na internetu jsem našel binokulár za $20, bude fungovat při pozorování ptáků? (Odpověď je jednoznačně ne). Jsou opravdu rozdíly mezi dalekohledy za 300, 1000 a 3000 dolarů? (Ano). Mám si pořídit pozorovací dalekohled (spotting scope)? Prodejci optiky by měli být připraveni zvládnout všechny tyto funkce a otázky. (*Osobně v ČR mám ty nejlepší zkušenosti se Supra Praha a Alemat v Táboře. Jak pan Zahájský, tak pan Horák projevili neuvěřitelnou trpělivost, znalosti a pochopení, poskytli nejen odborné rady, ale dali mi i veliký prostor na testování vybraných dalekohledů, dalekohledy jsem mohl vyzkoušet). Jak byste mohli očekávat, jsou v těchto cenových relacích skutečně rozdíly, stejně jako je tomu u jízdních kol, aut, golfových holí a všeho ostatního.

Který binokulár je pro vás nejlepší, závisí na tom, k čemu ho budete používat. Na cestování, turistiku nebo jiné běžné použití může být nejlepší volbou kompakt. Lovci potřebují velké výkonné objektivy za úsvitu a soumraku. Astronom chce ještě větší objektivy, aby získal velké množství fotonů (světla), často také potřebují větší zvětšení a stativ k upevnění obrovského binokuláru 15 x 70. Pozorovatelé ptáků chtějí něco, co jim dovolí pozorovat rychle pohybující se malé ptáky často brzy ráno nebo za soumraku a také blízko zaostřit.
Jaké jsou ty tři modifikace, o kterých jsem se zmínil již dříve? Za prvé, otočte očnicí nahoru, pokud nenosíte brýle nebo dolů, pokud je nosíte. To eliminuje vinětaci a umožňuje vám vidět celé zorné pole. Za druhé posuňte pant (hinge) binokuláru a upravte interpupilární vzdálenost (vzdálenost mezi středy vašich čoček), abyste viděli jeden kruhový obraz. A za třetí – abyste měli ostrý obraz v obou očích, podívejte se na předmět levým okulárem a upravte zaostřovací kolečko, dokud nebudete mít ostrý obraz. Pak se podívejte na stejný předmět pravým okulárem a upravte dioptrický kroužek, který je vedle očnice, dokud nebude obraz ostrý. A pak může vyrazit.

Před nákupem vyzkoušejte!
Díky velké nabídce optiky si určitě najdete mnoho dostupných modelů, které vám budou vyhovovat. A i když nemůžu v tomto článku obsáhnout všechny značky a modely, budu diskutovat o tom, jak vybrat nejlepší binokulár pro pozorování ptáků a nabídnu souhrn oblíbených a široce dostupných značek a modelů v různých cenových relacích. Hlavní pozornost je věnována binokulárům a také se zmíním o pozorovacích dalekohledech.
Starší „tradiční“ binokulární styl se jmenuje Porro prism. U tohoto typu dalekohledu jsou přední, tzv. objektivové čočky dále od sebe než oční, tzv. okulární čočky. U modernějšího modelu jsou naopak vzdálenosti stejné oba typy fungují stejně dobře. Nyní je však populárnější moderní převedení.
Kdykoliv je to možné „vyzkoušejte před nákupem.“ Tuto radu je stále mnoho lidí podceňuje.

(*Nikdy nekupujte dalekohledy v supermarketech, na tržnicích, burzách, pozor na nesmyslné „čísla“ na dalekohledech jako 70x90...... Obchody s rybářským a loveckým zbožím jsou často jediným obchodem ve městě pro mnohé pozorovatele a nabízejí jen pár modelů. Jak vám stojí prodavač „za zadkem“ a po pěti minutách se vás ptá, jestli si dalekohled konečně koupíte ... mazejte pryč z obchodu! Opět se musím zastavit u již výše zmíněných obchodů. V obou mi vyndali všechny typy a značky, o které jsem projevil zájem a dali opravdu hodiny na to, abych si je zkoušel. Zkoušíte li dalekohled pohledem na vzdálenou značku, panelák, nebo satelit na střeše, nezjistíte o dalekohledu všechno. Náš „recept“ se nám víc než osvědčil a je to „recept“ s knížkou. Vyšlete někoho 20 - 30 – 50m od vás třeba s otevřeným „Svenssonem“ a pozorujte – vidíte písmo? Je opravdu černé, nebo je šedé, nebo do hněda? Je ostré, nebo ho vidím rozmazaně, „chlupatě“? A je bílá stránka opravdu bílá nebo má nádech žluté, nebo šedé barvy? Používáme i test s bílou stranou papíru – je celé zorné pole opravdu celé bílé, nejsou okraje pole lehce do žluta, do šedi... Vytiskněte si barevné spektrum a hned 2x, s jedním odejde váš známý a druhý mějte u sebe. Je červená v dalekohledu stejně červená jako na vašem spektru v ruce, a co černá? Tím máte praktickou ukázku, zda dalekohled „ctí“ barvy. Opravdu, dalekohled není korunová investice, buďte hodně trpěliví, při jeho zkoušení.)

Nejběžnější a snadno napravitelné problémy, které lidé mají s binokuláry, jsou rozsah IPD a/nebo oční reliéf. Takže začneme s těmito faktory, protože je důležité je znát, než si vyberete dalekohled, zvláště pokud si ho nemůžete nejprve vyzkoušet.
Vícečočková zvětšovací optika „promítá“ výsledný obraz jako kruh nad povrchem okuláru. Tento kruhový obraz se jmenuje výstupní pupila. Vzdálenost, ve které se tento obrázek „vznáší“ nad sklem, je oční reliéf. V binokulárech to je obvykle 10 mm a více. Pokud nenosíte brýle nebo nosíte kontaktní čočky, oční reliéf není kritický. Jestliže nosíte brýle, pak si kupte binokulár s nejméně 15 mm očním reliéfem. A ještě lepší reliéf pro dioptrie je například 17 -20 mm. Nutností jsou nastavitelné očnice. Mohou být buď sklopné gumové očnice (u levnějších modelů) nebo otočné nahoru a dolů; se stoupající cenou do hry vstupují dalekohledy střední třídy, což znamená alespoň jedno pevné cvaknutí nebo zarážku „nahoru“ a „dolů“.

Dále zjistěte svou interpupilární vzdálenost nebo-li IPD. Typický binokulární rozsah IPD je 58 – 73 mm. Střední hodnota IPD pro všechny dospělé je asi 63 mm, ale může se lišit od 50 mm až k téměř 80 mm. Pokud neznáte své IPD, můžete prodejci optiky sdělit, jaký binokulár vám vyhovuje a zjistit, zda se blížíte k minimální IPD. Mohl by vás odradit od koupě některých modelů, protože by vám nemusely vyhovovat. Mnohé zákazníky optiky zajímá, jaký výkon (zvětšení) a jakou velikost objektivu (32 mm nebo 42 mm) by si měli koupit. Jestli se většinou díváte na vzdálené ptáky nad oceánem nebo pozorujete v dálce jestřáby nebo dravce ve výšce, pak může být nejlepší volbou zvětšení 10x. Pozorovatelé ptáků na zahrádkách nebo lesní půdě obvykle preferují zvětšení 8x. Máte-li znatelný třes ruky, pak zvažte zvětšení 7x nebo dokonce 6x.

Lidé obvykle volí 32 mm objektiv před 42 mm, protože méně váží a mají širší zorné pole. Menší čočky znamenají menší hranoly, menší šasi a celkově lehčí balení. „Zorné pole“ znamená šířku obrazu, který vidíte, když se díváte přes binokulár. Měří se buď ve stupních (s vámi uprostřed kruhu) nebo ve stopách na 1000 yardů. Široké zorné pole usnadňuje najít ptáka a sledování rychle pohybujících se objektů za letu.

Možná si myslíte, že menší 32 mm čočka, stejně jako malé okno, poskytne menší pohled na svět než 42 mm binokulár. Kontraproduktivně, binokuláry tímto způsobem nefungují a 8x 32 dané značky má obvykle širší zorné pole než 8x42 téže značky. Jak se očekávalo, menší zvětšení poskytuje širší zorné pole. Takže standardní konfigurace binokuláru od nejširšího zorného pole po nejužší by tedy byly 8x32, 8x42, 10x32, 10x42. Pochopení vztahu mezi zvětšením, velikostí čočky objektivu a jasem je snadné. Připomeňme si výstupní pupilu, kruhový obraz, který se promítá do vašeho oka. Čím je větší, tím je obraz jasnější. Průměr výstupní pupily jakéhokoliv binokuláru je průměr objektivu dělený zvětšením. 8x32 má výstupní pupilu 4 mm (32:8 = 4). 6x30 má výstupní pupilu 5 mm. U 8x42 je to 5,25 mm, u 7x42 je to 6 mm. Jestliže pozorujete za příznivého počasí, postačí vám malý lehký objektiv. Pokud naháníte sluky lesní, sovy a lelky, pak se držte 42.

Stručně řečeno, standardem pro většinu pozorovatelů je 8x42 kvůli nadprůměrnému zornému poli a jasném obrazu při slabém osvětlení. Pokud jste ve skupině, která pozoruje jestřáby nebo mořské ptáky, může být 10x lepším nástrojem. Pokud vás bolí zápěstí z celodenního zvedání 42 mm binokuláru, pak doporučujeme 8x32. pokud si to můžete dovolit, vyberte si ED nebo HD sklo. Výrazy znamenají totéž – sklo s extra nízkým rozptylem nebo s vysokým rozlišením.
Bez ohledu na to, jaký dalekohled si vyberete, zkontrolujte jas, věrnost barev, kvalitu pole (jaká část zorného pole je ostrá) a rozlišení. Je poměrně snadné najít optiku, která se vám líbí, ale konečné rozhodnutí je často založeno na ergonomii; jak vám binokulár padne do ruky a očí, jaký zaostřovací knoflík preferujete, atd. Ale abyste to věděli, musíte ho držet v rukách a mít na očích. A abyste to udělali, můžu navrhnout exkurzi do Cape May? To máte ale štěstí pozorovatelé!

Nejlepší binokuláry na pozorování ptáků
V Audubon’s Cape May Bird Observatory v New Jersey a FeatherEdgeOptics.org, máme asi pětinu z 60 značek optiky a 10% modelů. Abyste si nemysleli, že nejsme seriózní obchod s optikou, znamená to, že máme na výběr 100 binokulárů! Domníváme se, že kdybychom jich měli ještě víc, tak by to ztížilo váš výběr. Uvědomujeme si, že v našem katalogu není zařazena řada kvalitní optiky a nijak neznevažujeme její absenci.
Níže uvedený seznam ukazuje minimální inzerovanou cenu pro 8x42 a 10x 42, pokud není uvedeno jinak. My pro info dáme odkaz na naše prodejce.

Nejlepší nákupy pod 200 dolarů
Kowa Porro prism - technická data
kowa prism birdwatching
Vortex Crossfire HD - technická data
vortex crossfire birdwatching

Celetron the Nature DX ED - technická data/ Vortex Diamondback HD 8x3 - technická data
vortex diamondback birdwatching

Nákup 200 - 599 dolarů
Nikon Monarch 5ED a 7ED - technická data/ Vortex Diamondback HD - technická data
nikon monarch birdwatching

Nákup 600 - 1 099 dolarů (doporučujeme se obrátit na obchody Supra Praha nebo Alemat Tábor)
Fujinon Hyper Clarity HC 8x42, 10x42 - technická data
fujinon

Nákup 1 100 - 1999 dolarů
Vortex Razor UHD 10x42 technická data/ Kowa Genesis 44 XD Prominar - technická data
kowa genesis birdwTCHING

Best of The Best 2000 - 3000 a více dolarů (doporučujeme se obrátit na obchody Supra Praha nebo Alemat Tábor)
Swarovski NL Pure Binocular/ Leica The Ultravid HD
swarovski birdwatching

Kde se binokuláry vyrábějí?
Níže je uveden přehled, kde se dalekohledy uvedené v tomto průvodci, vyrábějí. Stojí za zmínku, že u některých značek a modelů není země výroby totožná se zemí původu.
Binokuláry od firmy Swarovski pocházejí z Rakouska a ty od Leica a Zeiss z Německa. Avšak Zeiss Terra ED je vyráběn v Číně. Pro modely Celestron Ultima, Kowa BDII XD, Nikon Monarch 7 ED, Vortex Diamondback HD, and all Opticron models je země původu Čína. Celestron Nature DX ED je vyráběn v Číně, ale zemí původu jsou Spojené státy.
Následující modely pocházejí z Japonska :Fujinon Hyper-Clarity HC, Kowa Genesis, Kowa YF, Nikon Monarch HG, Vortex Razor, Vortex Razor UHD. Japonsko je zemí původu pro Nikon Monarch 5 ED a Maven B.1, ale Čína vyrábí Monarch 5 a B.1 se sestavuje v USA.
Spojené státy jsou zemí původu pro Celestron Regal ED, Celestron Trailseeker ED, Vortex Viper HD, ale dva Celestrons jsou vyráběny na Tajvanu a Viper HD v Japonsku. A Maven C.1 pochází z Filipín.

Potřebuji stativák?
Binokuláry jsou hlavním nástrojem pro pozorování, ale některé identifikace nelze provádět bez vyššího zvětšení. Opět existuje mnoho možností! Úhlové (šikmé) nebo rovné, malý nebo velký objektiv, pevné nastavení nebo zoom, ED ano nebo ne? Zvažte velikost dalekohledu spolu s jeho stativem. Nešetřete! Když umístíte velký dalekohled na levný stativ, budete hodně naštvaní, když stativ časem selže. Pokud plánuje ujít několik stovek stop na vyhlídku, na hmotnosti nezáleží. Pokud plánujete vyšlápnout míli a půl na horskou jestřábí hlídku s převýšením nebo se plahočit míle po plážích, pak na hmotnosti záleží a cestovní dalekohled 65 nebo dokonce 50 mm by pro vás mohl být perfektní. Pamatujte, že nepraktický dalekohled ležící ve skříni nemá žádnou hodnotu. V průběhu let se úhlové dalekohledy staly mezi pozorovateli natolik populární, že rovné dalekohledy jsou pouze na zvláštní objednávku. Dalekohledy jsou standardně dodávány se zoomovým okulárem a dokonce i dalekohledy základní úrovně nabízejí okuláry, které jsou funkční v dolních dvou třetinách rozsahu. Pokud máte vážně zájem o 60x, jděte do ED/HD. Takže jste se rozhodli pro úhlový (šikmý) HD dalekohled se zoomovým okulárem; přidejte se ke šťastnému davu!


binoculars birdwatching
Pozorovatelé se shromažďují za úsvitu v Higbee Beach Wildlife Management Area v Cape May, New Jersey.

Tento článek byl poprvé publikován v časopise BirdWatching v červenci/srpnu 2021.
Brian Moscatello je obchodní manažer v New Jersey Audubon Cape May Bird Observatory. Již 40 let je environmentálním pedagogem a je bývalým prezidentem a členem Ornitologického klubu Delaware Valley. Brian si užívá svých 50 let pozorování.

(* poznámky s hvězdičkou jsou vsuvky našich poznámek, aby článek byl aktuální i pro naše čtenáře)

Naposledy změněno čtvrtek, 21 duben 2022 21:13

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte




Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

birdfoto birdwatching.cz legendy rockpalace birdwatching.cz holik birdwatching supra b irdwatching soucek birdwatching
birdwatcher biřrdwatching2018 hasilova birdwatching 2018
hok birdwatching jarda vanek logo birdtelemetry birdwatching 2018 vebr foto birdwatching
    ak havlena birdwatching 2018      

TOP seznamy - celkem registrováno 95 uživatelů

ČR Life List WP Life List ČR Year List 2024 WP Year List 2024 Poslední přírůstky
305 Jaroslav Vaněk 381 Zdeněk Souček 101 Renata Hasilová 114 Renata Hasilová 14.04.2024 Slavík obecný Renata Hasilová
297 Birdwatching.cz 369 Vláďa Teplý 96 Vratislav Ježek 96 Vratislav Ježek 14.04.2024 Kukačka obecná Renata Hasilová
296 Zdeněk Souček 345 Jaroslav Vaněk 77 Birdwatching.cz 87 Miroslav Horák 14.04.2024 Zvonohlík zahradní Renata Hasilová
288 Jirka Rohlena 333 Birdwatching.cz 69 Miroslav Horák 77 Birdwatching.cz 14.04.2024 Bekasina otavní Renata Hasilová
273 Vláďa Teplý 316 Jirka Rohlena 29 Zdeněk Švajda 29 Zdeněk Švajda 14.04.2024 Rákosník proužkovaný Renata Hasilová
273 Pavel Mezulián 304 Jan Veber 14.04.2024 Cvrčilka zelená Renata Hasilová
272 Michal Staněk 302 Michal Staněk 14.04.2024 Bělořit šedý Miroslav Horák
257 Renata Hasilová 290 Renata Hasilová 13.04.2024 Budníček větší Vratislav Ježek
247 Blancherose 273 Pavel Mezulián 13.04.2024 Pěnice černohlavá Vratislav Ježek
235 Patrik 270 Martin Horyna 13.04.2024 Rehek zahradní Vratislav Ježek
227 Vratislav Ježek 264 Ondřej Beneš 13.04.2024 Strakapoud prostřední Vratislav Ježek
219 Vladimír Toman 248 Blancherose 13.04.2024 Zvonohlík zahradní Vratislav Ježek
217 Martin Horyna 240 Vratislav Ježek 12.04.2024 Pěnice černohlavá Miroslav Horák
206 Ondřej Beneš 235 Patrik 12.04.2024 Bramborníček černohlavý Miroslav Horák
205 Michal Hlaváč 230 Markéta Večeřová 12.04.2024 Linduška lesní Miroslav Horák
202 Markéta Večeřová 219 Vladimír Toman 09.04.2024 Pěnice pokřovní Vratislav Ježek
200 Ilona Jurečková 206 Michal Hlaváč 09.04.2024 Pěnice černohlavá Renata Hasilová
188 Miroslav Horák 200 Ilona Jurečková 07.04.2024 Ťuhýk obecný Renata Hasilová
149 Jaromír Žebrák 189 Jiří Šantavý 07.04.2024 Kvakoš noční Renata Hasilová
145 Jiří Šantavý 189 Miroslav Horák 07.04.2024 Krutihlav obecný Renata Hasilová
140 Lukáš Novotný 149 Jaromír Žebrák 07.04.2024 Dudek chocholatý Renata Hasilová
115 Josef Trojan 148 Martin Sochor 07.04.2024 Jeřáb popelavý Renata Hasilová
107 David Kuba 140 Lukáš Novotný 07.04.2024 Moták pochop Renata Hasilová
90 Radomír Zdarsa 120 Josef Trojan 07.04.2024 Strnad luční Vratislav Ježek
48 Lenka Marianna 108 David Kuba 07.04.2024 Moták pochop Vratislav Ježek
37 Jirka Sochor 90 Radomír Zdarsa 03.04.2024 Strnad luční Miroslav Horák
35 Iveta Doleželová 49 Lenka Marianna 03.04.2024 Brkoslav severní Vratislav Ježek
16 Tereza Froňková 37 Jirka Sochor 01.04.2024 Vlaštovka obecná Vratislav Ježek
11 Lenka Hodačová 35 Iveta Doleželová 01.04.2024 Čáp bílý Vratislav Ježek
1 Martin Vašíček 16 Tereza Froňková 01.04.2024 Čírka modrá Renata Hasilová