10. února - Z pouště k pobřeží

  • středa, 10 duben 2019 20:46

Vesnice Mahmid leží na jihovýchodě Maroka a je domovem Pied Crow. Zjevně byl tento druh zde viděn několik posledních let obvykle blízko hotelu Kasbah Sahara Services, který je jediným místem, kde můžete zůstat, když navštívíte Mahmid. Bavili jsme se o tom druhu s místními a nabízeli jsme jim stovku, když nás některý z nich za ptákem zavede. Nabídka naštvala pár místních dělníků. Asi jim nedošlo, že by snadno mohli zpeněžit vránu, kolem které každý den chodí. Nyní jsme ale zůstali bez pomoci a nezbývalo nám, než se raději postavit na blízký kopec při hledání naší vrány nebo ještě lépe na střechu hotelu.

Při úsvitu jsme začli hledat vránu naší obvyklou taktikou. Rozdělili jsme se do týmů a každý měl vysílačku. Byla to ale špatná taktika. Udělali bychom lépe, kdybychom jen stáli a čekali, až vrána proletí okolo nás. Mårten ho nakonec našel, já šel rychle za ním a viděl jsem ho také. Erik zůstal, který byl kontrolován vojáky se tvářil zděšeně, ale nakonec jí viděl také. Pamatujte si na naše pravidla, všichni musíme vidět / slyšet ptáka.

Jakmile jsme vránu všichni měli, pokračovali jsme autem směrem k Tissint, kde jsme plánovali hledat stepokura. Nachází se tam místo na řece, asi 8 km po proudu od Tissint, kam stepokur pruhovaný chodí večer pít. Ostatní druhy stepokurů pijí ráno.

Když jsme dorazili na místo, začli jsme čekat na pruhovaného. K našemu autu dorazili 3 holanďané spolu s Norbertem Van De Grint. První co na nás volali bylo – Je, vy jste ti švédové? Jsme slavní. Až do tmy jsme na stepokura čekali všichni společně. Nakonec Erik (jako obvykle), je ve tmě našel, a my jsme je také slyšeli.

Druhý den jsme čekali na ostatní stepokury, kteří sem chodí pít ráno. Přiletěli ale v 9.30 hod a to v celých hejnech. Paráda.

02crowned sandgrouse 1024x683

Stepokur korunkatý

03spotted sandgrouse 1024x682
Spotted Sandgrouse

Jakmile jsme měli stepokury na našich seznamech, rozhodli jsme se pozměnit plány kvůli špatné předpovědi počasí . Mnoho sněhu v horách Atlas nás přimělo k tomu, abychom se rozhodli pro cestu na jih přímo do Dahlu v Západní Sahaře. Po cestě jsme nasbírali mnoho dalších druhů, např. rehka severoafrického

04mousiers redstart 1024x683

Rehek severoafrický

Na cestě do Dahly jsme si udělali velmi důležitou zastávku v národním parku Khnifiss, kde jsme strácili celý den a hledali. Racek jižní. Nakonec jsme ho s vypětím všech sil dostali. Opravdu dobrý pták WP.

Na moc pěkném molu v Sleepover v Tarfya jsme strávili čas až do západu slunce. Byla tam spousta Skuas, které zítra ráno důkladněji zkontrolujeme.

Naposledy změněno neděle, 14 duben 2019 06:34

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte