15. února - Sbohem západní Saharo

  • čtvrtek, 11 duben 2019 19:45

Dnešní noc jsme strávili v El-AAiun, hlavním městě západní Sahary. I když je to téměř neexistující krajina, měla svoje hlavní město. Vlastně šlo hlavně o politiku. Dokonce i na wikipedii se o něm nepsalo nic víc kromě toho, že je to vstupní bod do západní Sahary. Vypadalo to, že si prostě Maroko přivlastnilo velkou část území někdy v 60 letech bez toho, aby to někoho zajímalo. To je jedno, jsme přece pozorovatelé a ne nějací aktivisté. Takže jsme brzy ráno šli dolů k řece. Řeka, která postupuje dlouhým územím včetně města El-Aaiun vypadá, že je jedno z nejlepších míst v celé oblasti WP na hledání rarit. Řeka vypadá, že bez problémů přitahuje všechny zatoulance. Právě proto je tu mnoho pobřežních ptáků. Je tu hodně travin, ve kterých se můžou ukrýt. Na tomhle místě nás čekaly dva nové druhy na seznam, rákosník obecný a ibis hnědý. Jednoho dne majitel tohoto pozemku, ať už je to on nebo ona pochopí, že to může být zlatý důl.

Jeli jsme severně a dali jsme si kuřáckou pauzu blízko místa, kde byl viděn racek jižní blízko Akhfennir. Našli jsme rovnou čtyři jedince, dva dospělé a dva, kteří vypadali, že se vylíhli tuhle zimu.

01 kelp gull 2cnd w 1024x683
Racek jižní 2nd-winter

02 kelp gull scnd w flying 1024x682
Racek jižní 2nd-winter

03 kelp gull scnd w flying2 1024x681
Racek jižní 2nd-winter

Šli jsme zpět na sever, až jsme dorazili k polím jihozápadně od Gulemim, na tomhle místě jsme se pokoušeli najít skřivana tlustozobého. Hodně nám k tomu pomohly souřadnice od našich holandských přátel, které vedl Norbert Van De Grind. Podařilo se nám dostat celé stovky skřivánků krátkoprstých.

04 short toed lark 1024x685
Skřivánek krátkoprstý

Vypadalo to hodně slibně, protože doteď se nám nepodařilo dostat ani jednoho skřivánka.

Naposledy změněno úterý, 16 duben 2019 08:39

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte