8. června - Kyperské speciality

  • neděle, 14 duben 2019 20:21

Kypr má tři speciality. Jednu jsme viděli v Izraeli, a to pěnici kyperskou. Další dvě jsou výreček kyperský a bělořit kyperský.

Pozdě večer jsme přijeli do severní části Turecka a udělali krátkou zastávku blízko našeho hotelu. Na druhé zastávce jsme slyšeli volání sovy.

Druhý den jsme šli pozorovat ptáky do jednoho místa v moři. Napadlo nás, že jakmile bychom dostali Wheatear, mohli bychom sledovat celou hladinu. Moře bylo naprosto prázdné a ze zpětného hlediska, se krátká zastávka, kterou jsme udělali poblíž Antalye před tím, než jsme si jeli odškrtnout nahlášenou poštolku amurskou do Rumunska (twičovat), ukázala jako šťastná náhoda. Měli jsme pak dobrý výhled na oba dva buřňáky vyskytujících se ve východním Středomoří, buřňák šedý a Buřňák středomořský. Bez těch dvou tref v Turecku, zejména buřňák středomořský, bychom teď byli v režimu paniky.

Najít haluchu bylo trochu obtížné, ale jednoho jsme krátce viděli z auta. Nakonec na jedné zastávce, kde jsme vypudili z úkrytu sýčka obecného, jsme ji dostali.

01 20170607 S57A9975 1024x699
Sýček obecný

Sýček obecný probudil spoustu pěnic bělohrdlých a také bělořity kyperské. Všichni ptáci byli velmi podrážděni včetně bělořitů, které jsme pak mohli snadno vyfotografovat blízko sýčka.

02 20170607 S57A9982 1024x630

Bělořit kyperský

Ke konci sezóny ptáci už hnízdí a pozorování celkově nestojí za nic. Trochu zajímavé byly lehce zbarvené poddruhy vrány šedé

03 20170607 S57A9990 1024x719

Vrána šedá

Nikdy jsme neměli žádný záběr Warbler, ale na druhou stranu jsme ho zas tak moc nehledali.

V noci, po večeři a mírně podnapilí, jsme šli zase na sovy. Tentokrát jsme nejen slyšeli Scopes Owls, ale měli jsme i dobrý výhled. Vplížili jsme se na hřbitov a zahvízdali volání.

Pečlivě poslouchejte, dvojtónové volání je to hlavní, co ji odlišuje od normální Eurasian Scopes Owl, který má volání jednotónové.

Poslední den pobytu jsme strávili u bazénu mailováním a plánováním zbytku roku. Pár lidí nám naznačilo, že bychom měli vynechat Kypr nebo ho zkrátit a jet si odškrtnout nahlášeného (twičovat) slavného Albatross na ostrově Sylt v Německu. Štěstí, že jsme to neudělali, Albatross je opět pryč (jak můžeme vidět na internetu). Museli bychom spěchat jako blázni z Milána, dostali bychom se tam 6. Června. Mnohem lepší je pít pivo u bazénu.

Nakonec se zdá, že severní Kypr je neobjevený klenot. Tři z nás obecně nenávidí turistické rezorty. Např. Lago d’Orta v Itálii, jezero, kde se nachází pižmovka velká. Hemžilo se to tam turisty, hrozné místo. Nemluvě o Hourgadě v Egyptě ...brrr. Pobřeží severního Kypru je krásné a velmi uvolněné. Rozhodně stojí za návštěvu.

Naposledy změněno čtvrtek, 25 duben 2019 14:10

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte