8. listopadu - Marný výlet

  • sobota, 20 duben 2019 06:56

24. října jsme se vydali na docela neplánovaný výlet za odškrtáváním ptáků. Měli jsme několik možností nejen ve Velké Británii a Irsku, ale také v kontinentální Evropě. Prvním cílem byl lyskonoh dlouhozobý, který byl přítomen po dobu více než dvou týdnů v Kentu ve Velké Británii. Byl to náš druhý pokus dostat lyskonoha dlouhozobého, první byl před pár týdny sežrán sokolem ve Francii. Tentokrát se to zdálo jisté, avšak když jsme přijeli na místo, lyskonoh dlouhozobý byl pryč. Debakl. To byla naše druhá návštěva úchvatného místa Oare Marshes, na té první před měsíci jsme odškrtli slukovce dlouhozobého. Ten samý pták byl stále ještě tady i tentokrát.

Zklamání z debaklu je těžké, ovlivňuje náladu ve skupině a snadno nastoluje jen temné myšlenky. Navíc honba za odškrtáváním ptáků v evropském měřítku je jak nákladná, tak i časově náročná. Je asi pravdou, že kdybychom se vrhli na letadlo při první příležitosti za každým nahlášeným ptákem tento podzim, měli bychom navíc ještě pár odškrtnutí, ale určitě bychom měli také víc debaklů.

V tomto okamžiku jsme měli pár možností, bartramii dlouhoocasou ve Francii a dva drozdi šedolící v Corku, v Irsku. Zvolili jsme Irsko. A znovu – když jsme dorazili na místo, pták byl pryč. Drozd v Rosscarberry byl viděn odpoledne den před naším příjezdem. Opět debakl. I když na místě bylo pěkné pozorování.

01 E20A8354 1024x683

Rock Pipit

02 E20A8412 1024x682
Common Loon

Další drozd v Corku u Galley Head byl také pryč. Museli jsme se spokojit s několika králíčků ohnivých.

03 E20A8488 1024x683

Králíček ohnivý

V tomto okamžiku jsme chtěli jet buď do Londýna, nebo do Stockholmu, ale letenky tam byly nepřiměřeně drahé, tak jsme se spokojili s Kodaní, kde pobýval budníček temný na místě vzdáleném od Kodaně jen hodinu jízdy. Přijeli jsme do Kodaně pozdě odpoledne, a protože budníček byl hledán celý den, ale nespatřen, tak jsme se ani o něj nikdy nepokusili. Místo toho jsme jeli z Kodaně do Öland, a konečně za ranního úsvitu jsme získali tuto krásu. Budníček dvoupruhý.

04 E20A8775 1024x682

Budníček dvoupruhý

Konečně !!!! Odškrtnutí

Na místě bylo pár švédských pozorovatelů, všichni aktivně odškrtávají. Podle švédské komise pro taxonomii, je tento pták stále považován za konspecifického (patřící ke stejnému druhu) k budníčku zeleném. Všichni počítali s tím, že se to změní v ne příliš vzdálené budoucnosti.

Naposledy změněno pátek, 26 březen 2021 11:36

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte