Arabští letci

  • středa, 25 srpen 2021 21:03

První regionální překvapení se koncem měsíce objevilo v Saudské Arábii, zatímco Německo a Gruzie zabodovaly s poutavými megas (raritami), referuje Sam Viles o dění v měsíci.

Saudská Arábie je zemí, která je jen zřídka zmiňována, pokud jde okolnosti spojené s pozorováním ptáků v regionu Western Palearctic, takže vlaštovka jihoafrická, která byla vyfotografována 26. v Sakaka, byla nečekaná a znamenala první záznam jak pro Saudskou Arábii, tak pro region. Jako vnitroafrický migrant se tento druh přesouvá na zimu ze svých letních (u nás zimních) hnízdišť v jižní Africe a Zambii na sever, aby zimovala v nejjižnější Tanzanii – ze Sakaky je to neuvěřitelných 4500 km.

V Německu byla vyfotografována 2. volavka hnědohřbetá podél řeky Saale poblíž Altendorfu, což je teprve třetí regionální záznam po záznamech v Kuvajtu, které tam byly zapsány v listopadu 2009 a v červenci 2013. Pokud bude přijata jako pták žijící ve volné přírodě, tak další záznam pochází z Finska ze srpna 2016 v kategorii E. Jinde v zemi byl 17. rorýs východoasijský nad Greifswalder Oie (malý ostrov v Baltském moři nacházející se východně od Rujány), zatímco Mandelsloh hostil rorýse domovního.

V Gruzii vyfotografovali 7. kuvajtší pozorovatelé ptáků v NP Kolkheti samečka bělořita černohlavého. Vedle Iráku je Kuvajt jedinou zemí v regionu, která dosud zaznamenala tento druh, má 8 přijatých záznamů. V Teleti bylo zaznamenáno ne méně než 20 vrabců plavých včetně 10 zpívajících samečků, jedná se o třetí národní záznam.

Kouzelné jaro ve Fennoscandia (oblast v užším pojetí zahrnující Skandinávii, Finsko, Karélii a poloostrov Kola. V širším pojetí se zahrnuje i jižní cíp Švédska, Dánsko a velmi vzácně i Island) pokračovalo a možná jeho vrcholem bylo úchvatné hejno sedmi vlh zelených, které bylo 4. na ostrově Værøy - u severozápadního pobřeží Norska uvnitř Severního polárního kruhu a jedná se o třetí národní záznam. Jeřáb kanadský se vrátil zpět do Severního polárního kruhu ve dnech 3. a 4. na Geatnjajávri (jezero v Norsku).

Druhý norský chřástal malý zpíval v rákosí ve Fredrikstad, strnadec bělohrdlý byl na malé lodi v Severním moři a národní první jespák velký byl opožděně hlášen z Frosta poté, co byl vyfotografován 29. května. Mezitím albatros černobrvý byl 16. u Herøy (malá obec v hrabství Nordland v Norsku), ouhorník indomalajský vydržel na Orrevatnet ( norské jezero v hrabství Rogaland) a Reve hostilo 26. kulíka většího.

Islandský nejzápadnější bod, Látrabjarg, zabodoval 20. neočekávaným rorýsem východním nad mořskými útesy. Druhý jarní Black-and -white Warbler v zemi – nádherný sameček – zpíval od 10. na poloostrově Snæfellsnes a racek černohlavý, čtvrtý v zemi, byl 21. v Höfn (rybářské městečko na jihovýchodním pobřeží Islandu). Dva finští drozdi tajgoví, kteří byli sedmým a osmým záznamem, zpívali 12. v Jakobstad (město na jižním pobřeží Finska) a Suomussalmi (obec v severním Finsku).

Možná to jsou průkopníci blížící se expanze na západ? Dále v zemi byl 2. elegantní hýl pouštní v Ptačí observatoři v Jurmo (ostrov v souostroví, který je velmi důležitým bodem pro migraci ptáků). Ve Friskalanlahti (přírodní rezervace v zálivu Friskalan) a Otanmäki (vesnice na jihozápadě Finska) byly keptušky běloocasé a národní pátá kalandra dvouskvrnná byla ve dnech 21. -22. na Morgonlandet (malý ostrov ve Finském zálivu).

Zpívající cvrčilka žíhaná byla vítána 13. v Pulsujärvi, kulík větší byl v Kaarina, jespák dlouhokřídlý byl v zátoce Mietoistenlahti v obci Aarlahti a finský pátý rybák černozobý byl v Karvonlahti. Orel královský letěl 26. kousek za Helsinkami nad Laajalahti v okrese Espoo, další byl 18. nad Vilkkiläntura.

Ve Švédsku byl chycen a okroužkován sedmihlásek malý v Ottenby. Dánská první asijská vlaštovka skalní se bohužel nezdržela pro pozorovatele – byla přítomna ve Skagenu 2. pouhých 10 minut. V Dánsku se objevil čtvrtý rybák rajský, stejně jako budníček horský a ouhorlík černokřídlý byl v Torup Holme. První budníček balkánský pro Faerské ostrovy byl ve dnech 8. - 9. v Eiði, dvě dospělé husy bělostné (bílá forma) byly ve Vatnsoyrar (osada na ostrově Vágar na Faerských ostrovech), eurasijský Stone-curlew byl ve Svínoy a kačer kachny tmavé pokračoval v Søltuvík.Středozemní moře v Itálii mělo opravdu plodný střed měsíce. První alkoun tlustozobý pro Itálii - a celkově pro Středozemmí moře – byl vyfotografován 19. na lodi ochranářů velryb. U pobřeží Janova byl 9. zapsán albatros pestrozobý v Torvaianica a ve Varazze ve dnech 11. - 12., což byly první záznamy na území Itálie a pouhý devátý pro oblast WP. Rorýs kaferský byl také v Orbetello (italské město v provincii Grosseto).

Ve španělské Extremadura (historické území na západě země při hranicích s Portugalskem) u jezera Embalse de Talaván byl viděn 4. senzační sameček trupiála baltimorského – prvního pro Španělsko – s volavkou západní v nedaleké Oliva de Plasencia. Samička poštolky amurské, která byla 13. v Pucol, Valencia, byla dalším prvním záznamem pro pevninské Španělsko. Opožděný ťuhýk žlutozobý na Tenerife, Kanárské ostrovy, by byl v případě přijetí prvním pro Western Palearctic; údajně byl vyfotografován 23. v Las Mercedes.

V Portugalsku byl vyfotografován 18. racek jižní v Praia de Monte Gordo a skřivan ouškatý, který byl v Gafanha da Boa Hora, byl pro zemi prvním. Na ostrůvku Ilhéu da Prai a na Azorských ostrovech zabodoval rybák uzdičkový.Je zajímavé, že pár Elegant Terns se poprvé objeví na francouzském pobřeží Biskajska, tři dospělí a dvě mláďata byli zaznamenáni mezi hnízdícími rybáky severními v Polder de Sébastopol (regionální přírodní rezervace), Barbâtre. Dva plameňáci malí byli v Les Cayrelles, Camargue.

Migrující skalník modrý zamířil 2. podél nizozemského pobřeží poblíž Den Haag a 10. byla pěkným nálezem břehule skalní v mořské mlze nad Dishoek. Ve dnech 19. - 20. byl poblíž Breukelen nizozemský pátý sup hnědý a nad jihovýchodní částí země letěl 1. - 2. orel křiklavý.

Možný jespák dlouhonohý doprovázel Ruffa od 27. v Twisk (vesnice v nizozemské provincii Severní Holandsko) – i když někteří věří, že to je podivný hybrid, možná zahrnující Purple a Curlew Sandpipers). V Enschede se zdržoval kormorán malý a výreček malý pobýval v Delftu. V Polsku, poblíž letiště v Gdaňsku, byl 7. vyfotografován kulík kaspický a dva rorýsi šedohnědí byli v polovině měsíce vůbec prvními národními záznamy. V Jastarnia (město v severním Polsku ležící na Helské kose) byl národní osmý sedmihlásek malý a rákosník plavý, který byl v Helu (město v severním Polsku ležící u Baltského moře na špici Helské kosy) a je pro zemi devátým záznamem.

Švýcarská druhá slípka modrá byla 28. v Gletterens. V belgickém Alle se 15. zdržoval výreček malý. Koncem dubna, konkrétně ve dnech 23. - 24. byl zachycen web kamerou první izraelský mladistvý sup africký v krmné stanici supů ve Mitzpe Ramon, zatímco orel okrový byl v čistírně odpadních vod v Beit El (osada na Západním břehu Jordánu).


vlastovka jihoafricka birdwatchingTato poněkud ne dobře vyhlížející vlaštovka jihoafrická byla překvapivým nálezem v Saudské Arábii 26. a bude znamenat regionální první záznam, pokud bude přijat.
Black and white Warbler

Na Islandu v Syðra-Lágafel se usadil čtvrtý Black -and-white Warbler od 10. června do července.

volavka hnědohřbetá birdwatching

Tato volavka hnědohřbetá v Německu, potenciálně regionální třetí, bude-li přijata, byla nejvíce neočekávaná. Není překvapením, že by se jednalo o první národní záznam.
vlha zelena birdwatching

Pět z hejna devíti vlh zelených, které začátkem měsíce dorazily do arktického Norska.


Zdroj: Birdwatch Srpen 2021

 

Naposledy změněno středa, 25 srpen 2021 21:15

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte