Rybák uzdičkový

  • pondělí, 29 srpen 2022 06:25

Vzácný mořský pták na Normanských ostrovech zamířil k frustraci britských pozorovatelů do Francie místo na sever, jinak byl měsíc v celém regionu stabilní, referuje Sam Viles.

Byly to Normanské ostrovy, které získaly nejvyšší cenu měsíce července za rybáka uzdičkového, který byl od 9. v malé kolonii rybáků obecných v Les Écréhous, které se nachází v malé skupince ostrůvků mezi Jersey a pevninskou Francii. Tento impozantní pták, který byl prvním na Normanských ostrovech, zůstal až do 15., než se znovu od 28. vynořil ve společnosti rybáků obecných na Île aux Moutons ve Francii.

Jeden z nejúžasnějších druhů na seznamu Western Palearctic, kterým je rorýs východní, byl 3. vyfotografován nad Heiðmörk. Pro Island byl teprve druhým, poté co první byl zaznamenán vloni v červnu. Turpan kanadsky byl jak v Keflavíku, tak ve Starmýri a racek Bonapartův byl v Kópaskeru.

Ve Španělsku byl objeven první strnadec bělohrdlý, který byl od 2. - 8. na severním pobřeží v Porta da Coruña a díky jeho výskytu vedle jednoho z hlavních mezinárodních přístavů v zemi je téměř jisté, že se neúmyslně dostal na lodi. Minulý měsíc ve Francii teritoriální sameček nevykazoval žádné známky toho, že by se přemístil – až do konce měsíce opuštěně hledal družku u švýcarských hranic v Les Bouchoux. Dále byl ve Španělsku ouhorlík černý, dospělý racek atlantický v Carballo a tmavá forma volavka západní navštívila Platja d’Aro.

Opožděná zpráva přišla o lesňáčku žlutohrdlém, který byl vyfotografován na palubě motorové lodi Queen Elizabeth, která kotvila 4. května v Galicii ve Vigu. Výletní loď se neplavila Atlantikem nejméně rok, což nechává původ tohoto jedince o to záhadnějším. Francie mezitím hostila nejméně tři rybáky západní – jeden pokračoval na Île de Noirmoutier a dva v Camargue -Grau de Piémanson.

Dospělý jespák dlouhokřídlý byl od 18. – 20. na Île Monsieur. Během června bylo v Evropě přítomno nejméně dvanáct plameňáků malých – tři páry doprovázené jedním jedincem v Laguna de Fuente de Piedra ve Španělsku, až čtyři ptáci v kolonii plameňáků růžových ve francouzském Camargue a osamělý jedinec v italském Valli di Comacchio.

Terceira na Azorských ostrovech se pochlubila lyskonohem dlouhozobým, který byl v Cabo da Praia a v Praia da Vitória byla pozorována volavka bělostná. Oba ostrovy Pico a Corvo hostily volavku velkou a kulíci kanadští se rozdělili mezi ostrovy Terceiru (dva) a Pico a na ostrově São Miguel dlouhodobě pobývala potápka šedá v Lagoa das Furnas.

Na ostrově Sal na Kapverdách byla 1. vyfotografována samička poštolky amurské, která byla první pro souostroví. Portugalsko mělo rybáka chocholatého, který byl 3. v Ria de Alvor. Ve stejný den byl zaznamenán sameček poštolky jižní nad norským Tjøstheim, zatímco zpívající sameček drozda tajgového byl od 11. ve finském Rasimäki a znamenal sedmý záznam pro zemi.

Turpan sibiřský ve Valsörarna byl čtvrtým finským záznamem a další byl u Vardø v Norsku. Turpan kanadský byl na ostrově Storön ve Švédsku. Nejpozoruhodnější švédská zpráva se však týkala potulujícího se nedospělého orlosupa bradatého, který byl 15. v Mangskogu. Dříve byl zaznamenán od 10. – 12. poblíž Skagenu v Dánsku, musel přeletět Skagerrak mezi oběma severskými státy – délka přeletu přes moře je cca 54 km. Jinak ve Skagenu zazářil cistovník rákosníkový, zpívající sameček tam byl přítomen od 27. a pro zemi byl pátým záznamem. Rákosník plavý se tam chytil do sítě 7., zatímco dalším zlatým hřebem v Dánsku byl lyskonoh dlouhozobý v Agger Tange.

Albatros černobrvý zamířil 12. na sever kolem německého Syltu a jak racek bělohlavý, tak volavka rusohlavá poprvé hnízdili v Rakousku. Belgie také viděla slušnou řadu rarit. Pro zemi šestý racek vnitrozemský byl 4. v Zeebrugge, 5. ho následoval orel křiklavý nad Wuustwezelem, zatímco kajka královská zůstala v Het Zwin.

V Nizozemsku byli zaznamenáni dva orlosupi bradatí (v Maasvlakte a Deleen) a slípka modrá se stále v zemi zdržovala. Pozoruhodných pár dní zažil polský Hel - čtvrtý sedmihlásek šedý byl objeven 4. po boku dvou sedmihlásků malých, kteří znamenali desátý a jedenáctý polský záznam a následující den tam byly dvě samičky strnada černohlavého, které představovaly pátý a šestý národní záznam.

Ve Štětínské laguně byl 3. kulík hnědokřídlý, což byl čtvrtý polský záznam. Druhá maďarská vlha zelená byla 6. v Tiszaalpáru; v běloruském Stolinu byla 2. volavka vlasatá, která znamenala pro zemi třetí záznam. Ouhorník černokřídlý byl od 7. - 16. v italské Capanni Ca’ Pasta. Ukázalo se, že červenec byl pro Estonsko pozoruhodným měsícem, v němž byly zaznamenány nejméně tři nové hnízdící druhy: skupina pisil čaponohých a pár rybáků bahenních v Audru Polder a kolonie čítající 11 párů Guillemot na Põhja-Malusi.

Raritou byl pro zemi třetí ouhorník stepní v Aardla Jarv, kde byl 5. a v Paope byl jespák skvrnitý. Devátý izraelský vrabec hnědoramenný byl objeven 25. na Golanských výšinách. O dva dny později bylo zpozorováno, jak krmí mládě, což se stalo prvním hnízdícím záznamem tohoto druhu. Racek Sabinův u Eliatu 11. znamenal čtvrtý izraelský záznam. Sultánka brahmanská byla 22. v Moshav Nir Zvi.

rybak uzdickovy 2022

Tento rybák uzdičkový potěšil pozorovatele na Normanských ostrovech, když se 9. objevil na Jersey a zdržel se tam až do 15. Stejný pták se pravděpodobně vyskytoval ve Francii 18. května na Île de Ré a od 28. června ve Finistère.

lesnacek zlutohrdly 2022

Tento lesňáček zlutohrdlý byl překvapivě nalezen na palubě motorové lodi Queen Elizabeth, která kotvila ve španělském Vigu.

Strnadec bělohrdlý 2022

Tento sameček strnadce bělohrdlého se ve Francii zdržoval až do konce měsíce na území poblíž švýcarských hranic ve Les Bouchoux.

Orlosup bradatý 2022

Tento mladý orlosup bradatý byl viděn v první polovině měsíce v Dánsku a Švédsku.

Zdroj: Birdwatch srpen 2022

Naposledy změněno pondělí, 29 srpen 2022 06:29

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte