Maskovaný nájezdník

  • pondělí, 29 srpen 2022 06:31

Španělský třetí terej maskový by hlavním tématem rozhovoru a Rusko za pomoci americké spolupráce zaznamenalo skvělý rekord v množení tohoto druhu. Sam Viles shrnuje dění v měsíci.

Největší zpráva ze Španělska se týkala třetího tereje maskového v zemi, který byl vyfotografován 1. při výletu za velrybami u Tarify. Předchozí záznam byl pořízen už 4. září 2003, když ještě nedospělý pták byl spatřen z trajektu Portsmouth-Bilbao. Před tímto datem byl jediným výskytem dospělý jedinec, který byl 10. října 1985 v Puerto Sotogrande.

V Biskajském zálivu deset impozantních buřňáků Bulwerových míjelo 28. Estaca de Bares v Galicii. Rybáci zahrnovali rybáka královského poblíž Puerto Real, rybáka západního v deltě Ebro a dva rybáky oranžovozobé.

Tři volavky západní se rozdělily mezi Madrid, Platja d’Aro a L’Albufera de València, zatímco nejméně tři plameňáci malí zůstali v Laguna de Fuente de Piedra. První jespák rudokrký jak pro Azory, tak pro Portugalsko, byl nalezen 26. na ostrově Terceira ve slavném lomu Cabo da Praia a představuje dalšího úžasného asijského zatoulance. Svádí to k zamyšlení nad cestou, kterou podnikl, aby se sem dostal - mířil na východ, na západ nebo přímo přes vrchol. Zde se také nacházeli jespák srostloprstý a po třech jedincích jespák nejmenší a kulík kanadský.

Další kulík kanadský zůstal na ostrově Pico, zatímco potápka šedá se zdržovala na ostrově São Miguel na jezeře Lagoa das Furnas. Na Kanárských ostrovech, na ostrově Gran Canaria v Las Palmas byla zase vrána černobílá. První skřivan polní pro Kapverdské ostrovy byl vyfotografován na ostrově Sal během poloviny měsíce. Ve Francii , na ptačím festivalu v Camargue at Grau de Piémanson, byli spatřeni nejméně čtyři rybáci západní a rybáci oranžovozobí se objevili mezi velkým počtem odpočívajících rybáků severních.

Další rybák západní zůstal na Île de Noirmoutier, zatímco rybák uzdičkový po celou dobu pokračoval na Île aux Moutons. Je pozoruhodné, že rorýs kaferský byl přítomen v místní kolonii vlaštovek skalních v Minerve, severo-západně od Narbonne, přičemž tento druh byl nalezen, jak poprvé hnízdí na Korsice. Sameček zůstal v Les Bouchoux.

Kormorán malý se stává stále zajímavějším, když se Finsko stalo poslední zemí, která si ho přidala na svůj národní seznam – dva byli objeveni 22. na nepravděpodobném místě ve vnitrozemí Siilinjärvi. Lappeenranta se pochlubila jak keptuškou běloocasou, tak i hrdličkou východní; v Laponsku byl 15. bělořit pouštní v Aronperä.

Sameček strnada zlatobrvého poblíž norského Berlevåg v okrese Finnmark se 12. ukázal jako úžasný nález a pro zemi byl prvním, když existuje jen jedenáct předchozích regionálních záznamů. Kulík větší byl 25. v Reve a u dospělého kačera kačky strakaté, který byl v Porsanger, se pravděpodobně jedná o loňského samečka.

Na ostrově Gotland ve Švédsku dospělá samička lyskonoha dlouhozobého, která byla 21. v Lassor, znamenala jedenáctý národní záznam a turpan americký byl 29. u Faludden. Aktivní keptuška běloocasá se objevila 2. v německém Ewiges Meer, než se přesunula ve dnech 4.- 5. o 400 km dál na východ do Holzendorfer Seebruch.

Ve vnitrozemí ve Uttershausen se od 7. objevil kulík větší. Slukovci dlouhozobí byli v Německu a v Nizozemsku. Raroh velký byl 28. neobvyklým záznamem na nizozemském ostrově Ameland. Kulík větší byl také v nizozemském Texelu a Den Oever hostila lyskonoha dlouhozobého.

Pozoruhodný počet orlíků krátkoprstých, kterých bylo nejméně 20, se rozšířil po celé zemi včetně úžasných pěti v Hoge Veluwe, kde zůstal vypuštěný orlosup bradatý. Dvě vlhy zelené byly objeveny 1. – švýcarská druhá v Oeschgen a maďarská třetí v Dunavecse.

Malý počet jespáků tundrových 13. - 14. v Sabaudia znamenal italský třetí záznam, zatímco další záznam byl na Islandu, kde byl jeden, dva v Norsku a jeden ve Švédsku. Projekt GPS označení racka delawarského, který byl proveden v Polsku, nadále přináší fascinující pohled do života tohoto druhu. Dospělý byl nalezen spolu s rackem bouřním v ruském městě Nižnij Novgorod, které se nachází 400 km východně od Moskvy. Pár měl hybridní mláďata než se racek delawarský začal na zimu stěhovat zpět na západ. 23. se dostal do litevské Kurmagaly a stal se prvním záznamem tohoto druhu v Litvě.

TEREJ MASKOVANY

Třetí španělský terej masskový byl zachycen kamerou během výletu při pozorování velryb u Tarify.

RACEK DELKEWARSKY 2022

Polský satelitně označený racek delawarský (vpravo) hnízdící s rackem bouřním v Nižnij Novgorodě v Rusku.

BURNAK SEDY 2022

Tento buřňák šedý (pták vpředu) byl druhým maltským záznamem a zde je vyobrazen vedle buřňáka šedého - středomořská forma.

KULIK VETSI 2022

Slušný měsíc pro brodivé ptáky v Nizozemsku zahrnoval tohoto kulíka většího v Texelu.

JESPAK RUDOKRKY

Ve slavném lomu Cabo da Praia byl 26. nalezen jespák rudokrký, který byl prvním jak pro Azory, tak pro Portugalsko.

Zdroj: Birdwatch září 2022

Naposledy změněno pondělí, 29 srpen 2022 07:42

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte