V plném nasazení

  • neděle, 02 říjen 2022 20:02

Všude kam se podíváš, byly během srpna nalezeny mega rarity, referuje Sam Viles.
Předposlední srpnový den přinesl největší objev, když norští kroužkovatelé se radovali z rákosníka tlustozobého, který byl nalezen v síti v Revtangenu, který spadá do Rogaland. V zemi je třetím záznamem a následuje předchozí dva, chycené na Utsiře, v letech 2004 a 2005. Je zajímavé, že taxon demonstruje rozsah přeletů napříč Western Palearctic, které nutí k zamyšlení, protože deset z jedenácti národních záznamů se omezuje na úzké pásmo regionu zahrnující Shetlandy, střední Finsko a jižní Norsko.

Stejně překvapivý pro Norsko byl nedospělý orlosup bradatý, který byl 13. na dalekém jihozápadě ve Varhaug, zatímco jeřáb kanadský se znovu objevil 31. společně s jeřábem popelavým na dalekém severu v Lakselv.

Azory zabodovaly svým prvním nearktickým pěvcem, samečkem křivky bělokřídlé, který byl od 20. v Nordseste. V současné době je považován za poddruh Twobarred Crossbill, ale pravděpodobně v budoucnu dojde k rozdělení. Jedná se o čtvrtý regionální záznam a první mimo Island.

Souostroví mělo několik další překvapení. Buřňák madeirský, vyfotografovaný 23. z pelagické oblasti u Graciosy, je druhým azorským záznamem a teprve pátým, který byl potvrzen kdekoliv mimo Madeiru. Dva tereji žlutonozí byli u ostrova São Miguel. Zprávy o brodivých ptácích zahrnovaly tři kulíky kanadské na ostrově Terceira (a jednoho na ostrově Pico) a na témže ostrově i dva pisíky americké.

Na ostrově Pico v Lajes do Pico a na ostrově Terceira v Praia da Vitória byly volavky bělostné. Větší počet terejů žlutonohých do Biskajského zálivu znamenal, že ptáci byli hlášeni nejméně z pěti pozorovacích mořských lokalit v severním Španělsku - Muxía 14. , Santander 15, Armintza 18, Estaca de Bares 21 a Luces 23 a kromě toho další u ostrova Hoëdic ve Francii a to 17.

Další záznamy o mořských ptácích podél severního španělského pobřeží hlásily dospělého racka atlantického, který zamířil 19. na západ přes Irún a South Polar Skua míjela 31. Estaca de Bares. Dva rybáci západní byli zaznamenáni v deltě Ebro a další v Los Urrutias a v Cádizu byl opět rybák oranžovozobý.

Pozoruhodný záznam se týkal volavky západní, která byla viděna 29. podél severního baskického pobřeží v Urdaibai a další byly na třech místech na jihu. Nejméně dva plameňáci malí se drželi u laguny Fuente de Piedra a v deltě Ebro byl kulík pacifický.

Šestý raroh jižní na pevnině Portugalska byl 7. v Castro Verde. Z pyrenejského poloostrova přiletělo velké množství mandelíků hajních, mnoho z nich dorazilo do Švýcarska a střední Francie. Někteří jedinci se dostali dokonce až do Švédska a Holandska.

Třetí nizozemská pěnice mistrovská byla bezděčně vyfotografována 4. na Texelu, kde se od 23. znovu objevil dospělý sameček kulíka většího. Byli pozorováni dva kulíci pacifiští, zatímco v provincii Groningen se držel jespák dlouhokřídlý a slukovec dlouhozobý.

Lyskonoh dlouhozobý a vypuštěný orlosup bradatý vydrželi v Deleen až do konce srpna. Mladá poštolka jižní, která 18. rychle zamířila na severovýchod přes Lissewege a orel jestřábí, který 24. plachtil nad belgickofrancouzskou hranicí, se postarali o vzácné belgické záznamy. Opožděné zprávy se týkaly pro zemi třetí hrdličky východní, která zpívala 22. července ve Wibrinu.

Ve francouzské Villars-lesDombes byl pelikán bílý. Mezi přetrvávající zajímavosti patřil rybák uzdičkový na Île aux Moutons, rybák západní v Camargue a rorýs kaferský v Minerve.

Na Normanských ostrovech byl 4. uvězněn rákosník plavý v St Ouen’s Pond na ostrově Jersey a pro zemi byl druhým záznamem. O osm dní později tam přibyl rákosník ostřicový, zatímco překvapením pro souostroví byl první budníček horský chycený v Alderney.

Podél východní strany regionu byl překvapivě dospělý racek atlantický v letním šatu u jezera Paliastomi v Poti ve dnech 7. - 8., a byl prvním záznamem pro Gruzii, ale také pro celý region Ornithological Society of the Middle (OSME).

Opožděné zprávy z Polska se týkaly pro zemi prvního Siberian Northern Shrike, který byl 21. listopadu 2021 chycen a okroužkován v Rozniatówu. Poněkud záhadný druh, pokud jde o Evropu, a řada záznamů v pobaltských státech v posledních letech naznačuje, že je to druh, který by mohl být hodně v hledáčku lovců rarit v severozápadní Evropě. Ale zpět k současnosti.

V Polsku ve Wólka Zatorska byla od 27. keptuška stepní a sedmý německý racek Audouinův byl v Greifswalder Oie. Kulík pacifický navštívil německou Grüner Brink. Další byl 1. v Srbsku v Peštersko Polje a znamenal druhý záznam pro zemi. První luněc šedý v Rumunsku byl ve Vadu, zatímco racek Sabinův na předměstí Bukurešti byl druhým v zemi. Poštolka jižní, která byla 29. ve finské Lovii, znamenala šestý národní záznam a mladistvý racek černohlavý v Þórshöfn byl čtvrtým záznamem pro Island.

birdwatching rákosník tlustozobý

Pro region jedenáctý rákosník tlustozobý byl chycen a okroužkován předposlední den měsíce v Norsku.
birdwatching terej zlotozoby

Na Azorech byli přítomni dva jedinci tereje žlutonohého, konkrétně u ostrova São Miguel.
birdwatching rybak zapadni

Rybák západní, který byl v Salin-de-Giraud, patřil k vrcholům měsíce v zemi.
birdwatching krivka belokridla

První křivka bělokřídlá v regionu Western Palearctic mimo Island byla 20. nalezena na Azorských ostrovech.

 zdroj: Birdwatch říjen 2022

Naposledy změněno neděle, 02 říjen 2022 20:22

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte