Vodouši míří na Island

  • neděle, 30 říjen 2022 18:32

Sam Viles shrnuje nejdůležitější události v září v regionu, ke kterým patřil šestý vodouš říční na Islandu, zatímco na Azorech vrcholil příliv nearktických ptáků.
Island nabídnul několik úžasných tuláků a tím nejlepším byl pro zemi první vodouš říční, mladistvý, který byl 4. v Ásmundarstaðaey. Pro region Western Palearctic znamenal šestý záznam a zároveň první, který byl od roku 2017 kdekoliv jinde než na azorském ostrově Terceira. Lesňáček olivový – čtvrtý v zemi – sídlil ve dnech 17. -18. na zahradě v Keflavíku a slukovec dlouhozobý byl v Höfnu.
Do Evropy se zatoulala také druhá volavka vlasatá v Oddsstaðir a dva rybáci černozobí, kteří byli v Höfnu a jednalo se o čtvrtý a pátý záznam, zatímco čtyři volavky rusohlavé v Kröggólfsstaðir tvořily největší skupinu, která byla v zemi zaznamenána. Kačer turpana kanadského byl opět v Keflavíku. Corvo, které v tuto roční dobu často poskytuje azyl ptákům z Nového světa, hostil 21. jednoho ze čtyř amerických lesňáčků, kteří byli zaznamenáni během měsíce.
Jako další se přidali lesňáček skvrnitý, lesňáček olšový a lesňáček žlutý spolu se třemi bobolinky kanadskými a nejméně s dvěma zelenáčky červenookými. Kachnička karolínská také zazářila jak na ostrově São Miguel, tak na Flores. Terceira se chlubila hodně impozantním seznamem bahňáků včetně bekasiny severoamerické na Lagoa do Junco a mladistvých jespákem aljašským a kolihou malou, kteří byli v Cabo da Praia.
Dalšími úctyhodnými druhy byli jespák nejmenší a jespák dlouhokřídlý, pisících amerických, dva kulíci kanadští a vodouši žlutonozí. Na ostrově São Miguel, v Achada das Furnas, byl vodouš Wilsonův. Jinak na ostrově Flores byla volavka bílá a na Corvu dvě volavky velké a jedna samotná byla na ostrově Pico. Na začátku měsíce zůstal sameček křivky bělokřídlé v Nordeste na ostrově São Miguel. Španělsko se těšilo z tahu chaluh antarktických. Nedospělé byly 1. pozorovány u Muxie a další ptáci u Estaca de Bares ve dvou termínech.
V Galicii v Praia de Traba přiletěl 2. první regionální nedospělý jespák dlouhokřídlý. Dva rybáci západní byli v El Puerto de Santa María a poblíž Cádizu byl rybák oranžovozobý a kulík pacifický pokračoval v deltě Ebro.
Močály na severním pobřeží Libye si vysloužily aplaus díky jednomu z nejméně očekávaných objevů. Dospělá husička vdovka byla zastřelená na Ayn Az Zarga. V tomto regionu byla vlastně zaznamenaná pouze jednou a to v Maroku v hejně 11 jedinců. Za pozornost ale stojí i jiné výskyty například minimálně 15 hlášení ze Španělska.
Z Tuniska přišla opožděná zpráva o čápu simbil vyfotografovaným koncem července v NP Ichkeul a vypadá to, že jde o první záznam pro WP. Na ostrově Sal na Kapverdách byla koliha malá. Ohromující zprávy z Francie se týkaly samečka Moroccan Wagtail, který byl 27. podél biskajského pobřeží v LègeCap-Ferret a pro zemi byl druhým záznam a prvním mimo Korsiku.
Mladistvý jespák aljašský byl ve dnech 14.-16. bohužel nalezen mrtev v Trégunc spolu s několika běžnými brodivými ptáky – za viníka byla považována ptačí chřipka. Jinde v zemi byli chyceni a okroužkováni dva rákosníci plaví, rybák západní zůstal na Île de Noirmoutier a dospělý rybák uzdičkový letěl 5. kolem L’Aiguillon-sur-Mer. Překvapivá opožděná zpráva se týkala dospělého racka jižního, který byl 14. července na pařížském předměstí v Épône. Pro zemi se jedná o třetí záznam a všechny tři se kupodivu uskutečnily poblíž hlavního města.
Díky malému příletu jespáků klínoocasých do regionu se ptáci dostali do německého Berga, francouzského Île de Noirmoutier a norského Vigrestadu. Budníček dvoupruhý, který byl od 23. do 26. v norském Røst, byl právě druhým norským záznamem. Jinde v zemi si užívali drozda tajgového v Titran a Sula. Lindušky sibiřské byly na čtyřech místech – v Nesseby, Husøy, Tisler a Sklinna.
Mladistvý orel volavý letěl 1. severozápadně nad Øvre Pasvik. Ve Švédsku 6. přeletěl turpan americký jižně kolem Simrishamn s migrujícím hejnem turpanů černých, zatímco národní osmý sedmihlásek švitořivý byl dobře „twitchovaný“ na Björn ke konci měsíce. Na daleký sever Norska do Lakselv se vrátil jeřáb kanadský a zdržel se do poloviny měsíce.
Finsko zaznamenalo mezi 20. srpnem a 10. září pozoruhodný počet 1800 mladistvých poštolek rudonohých, což představuje v zemi největší invazi všech dob. Jinak se nejlepší rarita v zemi týkala bernešky malé, která se vrátila do Liminky. Dále přišla opožděná zpráva o prvním finském konipasu bílém (ssp. Personaza), který byl 19. srpna v Ekenäs.
Ale nejlepší švédský nález pocházel ze Skagerraku, když se ukázalo, že sledovaný buřnák ve dnech 13.-14. kolem Hönö a Mölle, je buřňák šedý - což je první národní záznam. Překvapivě existuje pouze jediný potvrzený švédský záznam, vedle řady neoficiálních záznamů. Téhož dne později proletěl kolem několika dánských lokalit, nacházejících se mezi Gilleleje a Rørvigem a také tady se jedná o první národní záznam. Poté zamířil na sever a ve dnech 16.-17. se usadil ve Skagenu. V severozápadní Evropě pokračovala silná letní přehlídka ostřížů jižních - se dvěma v Nizozemsku - ostříži v Bentwoud 8. a Texelu 30. Jiný ostříž sídlil od 4. -6. na dalekém severu Francie v Trunvel, Finistère.
Jinde v Nizozemsku 23. zaznamenali jednu pozoruhodnou cvrčilku pruhovanou chycenou ve vnitrozemí u Erlecom a druhá byla na belgickém pobřeží v Zeebrugge 29. Stejně tak byl vítaný buřňák kapverdský, který byl 26. kolem Westkapelle a orel stepní, který byl 30. v De Groote Peel. Mezi nizozemské pobřežní ptáky patřila keptuška stepní v Ulft, mladistvý ouhorlík černokřídlý v Twisku a dospělý jespák srostloprstý na Vlielandu.
Jak rákosník plavý, tak sedmihlásek malý se dostali do kroužkovacích sítí v Belgii, zatímco na Normanských ostrovech byl bramborníček sibiřský v Pleinmont, Guernsey. U Neziderského jezera v Rakousku byli 4. impozantní tři dospělí kulíci pacifiští. Slovenští pozorovatelé ptáků byli nadšeni objevem dvou národních prvenství v polovině měsíce – mladistvým plameňák růžový poblíž Trnavy a linduška velká u Mikušovce.
K dalším lahůdkám ve východní Evropě patřil druhý budníček tlustozobý jak pro Lotyšsko, tak i Estonsko, třetí lyskonoh ploskozobý pro Bělorusko a dospělý racek Sabinův podél maďarské části Dunaje u Nagymaros. Včelojed chocholatý trpící „maltézským pelicháním“ se stal třetím kyperským záznamem, když 27. byl nad Acrotiri – stejný pozorovatel byl autorem i druhého nálezu na ostrově a to téměř před rokem. Další přeletěli ve dvou termínech gruzínský migrační hotspot v Batumi včetně tří zaznamenaných 15.

birdwatching vodous ricni
Velkou novinkou na Islandu byl tento vodouš říční (vlevo), který tam byl 4. a znamenal národní prvenství.

birwatching cz vcelojed chocholaty
Třetí kyperský včelojed chocholatý byl 27. u Acrotiri, což bylo jen o jeden den méně než druhý jeho záznam před rokem.

birdwatching bobolik kanadsky
Skupina tří bobolinků kanadských na ostrově Corvo 29. byla klasickým vynikajícím záznamem pro Azorské souostroví.

birdwatching chaluha articka
Španělsko se v září mohlo pochlubit nejméně třemi záznamy chaluhy antarktické, všechny mimo Galicii.

Zdroj: Birdwatch listopad 2022

Naposledy změněno neděle, 30 říjen 2022 18:40

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte