Klub Tropicana

  • pondělí, 15 kvě 2023 06:56

Tématem března byli vzácní návštěvníci z teplejších krajů, včetně regionálního mega na Kypru, strhujícího průletu v Izraeli a oblíbeného tropického ptáka na Kanárských ostrovech. O tom všem informuje Sam Viles.

Březnovou migraci v Izraeli závidí celý region, když se proudy letních návštěvníků vracejí do svých hnízdišť napříč Evropou a Asii. Fantastický tah subsaharských zatoulanců vyvrcholil pro zemi šestou hajou žlutozobou, která byla 27. v údolí Arava, kterou 3. doplnil orel okrový poblíž Alonu na západním břehu a 28. nesyt africký v Tirat Zvi. V oblasti Eilatu byl zaznamenán skřivan obojkový na KM76, jeden z dlouhodobě zdržujících se orlů damaních byl opět hlášen v Eilatských horách a až čtyři buřňáčci vlaštovčí zůstali na moři. Na severu si bramborníček pestrý prodloužil svůj pobyt na Ma’or a strnad olivový už nebyl hlášen po 2. Ukázalo se, že v listopadu 2022 se jeden z buřňáčků vlaštovčích zatoulal do egyptských vod u Taby a stal se prvním záznamem v této zemi. Mezi další významné záznamy v Egyptě v březnu patřila vrána černobílá v El Qoseir a „maskovaný“ konipas v El Gouna , který znamenal národní prvenství. Hlavní zpráva z Kypru se týkala nádherného samečka kukačky lesklé v Paralimni ze dne 23. Byl to teprve pátý záznam pro Western Palearctic (WP) a druhý záznam na ostrově, který byl vítaným překvapením pro místní pozorovatele ptáků i pro turisty. V Mandrii se objevil stepokur písečný – druh, který je nyní na Kypru vzácný.

Dalším oblíbeným místem mezi pozorovateli ptáků v tomto měsíci byl Ázerbajdžán, kam se vydalo na pouť několik pozorovatelů ptáků z WP, kteří si vedou seznam ptáků, v naději, že najdou „Omida“, posledního zbývajícího jeřába sibiřského ze západní populace. Omid opustil své iránské zimoviště 5. se svou novou partnerkou, v zajetí chovanou samicí jménem ‘Roya’. Bohužel ani jeden pták nebyl spatřen na této pravidelné jarní zastávce a 11. se objevila skličující zpráva, že se Roya vrátila do Iránu. Pravděpodobně se ukázalo, že let byl příliš náročný, aby se dal zvládnout a to možná znamenalo definitivní tečku za tímto smutným příběhem.

Nebylo však všechno jen beznadějné, v Sajlanu byl nalezen první ázerbajdžánský budníček altajský. WP zažil tuto zimu pozoruhodný příliv tohoto druhu včetně velkého počtu ve Španělsku a Anglii. Turecko, které až dosud mělo jen dva záznamy, se nyní může pochlubit se šesti a národní prvenství zaznamenalo také Rakousko a Maroko. Další byl 30. na Kypru ve Paphosu. Mohlo by to jít podobnou cestou jako u budníčka pruhohlavého?

Pár rehků severoafrických přeletělo pohoří Atlas a ptáci byli nalezeni na pobřeží španělské Tarify a maltského Kuncizzjoni. Jinde ve Španělsku byl od 30. pozorován chřástal v El Astillero a pár racků amerických. Na Magazonu (kde se vyskytuje od začátku října) vzbudil zájem předpokládaný vlhovec velkoocasý, který se objevil na lodi. Jinak to bylo v podstatě jako obvykle - trasochvost tundrový zůstal v Marbelle, plameňák malý byl stále v Laguna de Fuente de Piedra a kachna tmavá se zdržovala v Sada. Strnad olivový byl naposledy zaznamenán 7. v Silla, zatímco pár keptušek stepních se zdržoval na protilehlých místech portugalsko-španělské hranice.

Návrat dospělého faetona červenozobého do malého rybníka před nákupním střediskem na Fuerteventuře na Kanárských ostrovech byl oblíbeným lákadlem pro prázdninové pozorovatele ptáků, v La Mareta na Tenerife pokračoval kulík kanadský. Kormorán dlouhoocasý, který byl 20. v Maspalomas na Gran Canarii byl prvním záznamem pro Španělsko. Klidné období na Azorech přineslo dvě volavky velké (na Picu a Terceiře) spolu s morčákem chocholatým na Flores, dlouhodobě zdržující se potápka šedá na São Miguel a jespák nejmenší stále žije na Terceiře. Nová volavka černá byla nalezena na Kapverdách v Tarrafal, na ostrově São Nicolau.

V lednu vyvolal rozruch v Bretani první francouzský kulík zrzoocasý. Představte si proto, jaké bylo překvapení, když se znovu objevil ve dnech od 10. -13. daleko ve vnitrozemí u hranic s Německem a Švýcarském v Étang du Malsaucy tj. rozptýlení směrem na východ o více než 800 km. Tento druh se v současné době nezaznamenává ani v Německu ani ve Švýcarsku, takže pozorovatelé ptáků dychtivě očekávají jeho výskyt. Možná se tak stane v následujících týdnech. V severní Francii na Île de Noirmoutier se vyskytl 11. racek tenkozobý, který způsobil, že britští pozorovatelé sní o dalším záznamu, protože se tato středomořská rarita nevyskytla v Británii od roku 2014. Jinde ve Francii byla káně bělochvostá v Thibie, dva racci američtí a rybák Forsterův zůstali ve Finistère, zimující jespák nejmenší pokračoval v pobytu v La Guittière a kormorán malý byl opět u Carbonne. Potěšující zpráva z Normanských ostrovů se týkala cistovníka rákosníkového, který se v polovině měsíce zdržoval v Alderney, zatímco rorýs velký byl 24. převzat do péče na Guernsey.

V nizozemském ‘s-Gravendeel se udržela linduška proměnlivá, pěvuška podhorní zůstala v Haagu a v Zevenhovenu se nadále družila čírka sibiřská s hvízdákem eurasijským. V Belgii se znovu objevil rákosník tamaryškový v De Gavers a zdržel se zde nadále kormorán malý a strnad bělohlavý.

Překvapivý nález z 21.-23. se odehrál na zahradě poblíž dánského Odense, kde se objevila pěvuška černohrdlá toto národní prvenství vzbuzuje naděje na budoucí výskyt ve Velké Británii. Kousek za Øresundem se na svých oblíbených místech udrželi oba vzácní švédští mega návštěvníci trupiál baltimorský ve Förslövu a slavík Kaliopin v Trollhättanu. V Norsku ve vedle očekávanějších návštěvníků strnada bělohlavého, drozda černohrdlého a hrdličky východní objevil i pár racků amerických. Druhý islandský turpan americký byl od 13. s kajkou mořskou v Akranes a kajka Stellerova byla u Stekkjarnes a turpan kanadský byl stále u Keflavíku.

Drozd rezavý severosibiřský v Berlíně byl nadále oblíbeným lákadlem hlavního města. Pátá pěnice kaštanová byla 31. na Helgolandu, čírka sibiřská byla stále v Bavorsku a turpan americký na pobřeží Baltského moře v Hohwachtu. Na Baltu byl 1. také turpan sibiřský u polského Władysławowa. ‘Kajzerka’, slavný satelitem označený racek delawarský, který zimuje v Niozozemí, proletěl Německem, Polskem a Běloruskem než se 30. dostal na Ukrajinu do Kyjeva.

Jinak Rakousko hostilo teprve svou třetí cetii jižní v Ossiachu, kulík větší byl v italském Bibione, kulík pacifický v maďarském Hortobágy. Tbilisy hostilo druhého gruzínského strnada rolního a čtvrtá husa krátkozobá pro Bělorusko se vyskytovala poblíž Grodny. Téměř dospělý racek arménský vyfotografovaný 3. v Salině, byl prvním záznamem na Maltě. Na Krétě v Řecku byl zachycen vyčerpaný kulík plavý poblíž Chanie.

Hlavní hvězdou v Maroku byla pro zemi první koliha hudsonská v Dakhle v Západní Sahaře následovaná rackem Bonapartův v 1. zimním šatu v Agadiru. Další novinky ze Západní Sahary zahrnovaly přítomnost lelka zlatého v Aousserdu - překvapivě šlo o první záznam v této oblasti za tři roky.

birdwatching featon cervenozoby
Nápadný faeton červenozobý na Fuerteventuře na Kanárských ostrovech byl v březnu typicky oblíbený.

birdwatching budnicek altajsky
Prvního ázerbajdžánského budníčka altajského nalezli pozorovatelé ptáků, kteří snažili najít jeřába sibiřského, ale neviděli ho.

birdwatching pevuska cernohrdla
Tato pěvuška černohrdlá byla výjimečný záznamem v zahradě dánského Odense a znamenala národní prvenství.

birdwatching slavik kaliopin
Slavík Kaliopin byl celý měsíc potěšením ve švédském Trollhättanu.

Zdroj: Birdwatch květen/2023

Naposledy změněno pondělí, 15 kvě 2023 07:01

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte