Zpět na mapu pozorování ptáků

  • neděle, 09 duben 2023 07:27

Je čas znovu se podívat na jednu z nejlepších evropských destinací pro pozorování ptáků

Lesbos je třetí největší řecký ostrov, který se nalézá na dalekém východním pobřeží Egejského moře nedaleko tureckých hranic. Tento geologicky rozmanitý ostrov má za sebou dávnou historii postupných okupací a kupodivu je stále nedotčený a velmi řídce osídlený. Žijí zde přátelští a přívětiví lidé, které jen tak nenajdete. V tomto divokém a kultivovaném prostoru žije rozmanitá divoká zvěř, které vyhovují zdejší podmínky. Ostrov leží na hranicích mezi Východem a Západem. Je proslulý svým jarním ptactvem, které proudí na ostrov podkovitého tvaru při svých cestách do mnohem severnějšího podnebí. Před létem 2015 byl ostrov častým cílem evropských pozorovatelů ptáků a turistických skupin. Je snadné tady pracovat a pohybovat se, protože nikde to není dál než hodinu od vašeho ubytování. Následná krize „ migrace, ale ne ptáků“ účinně ochromila turistický ruch a obživu mnoha obyvatel, a přestože byl ostrov stále bezpečný, byli jste vítáni jako kdykoliv předtím, tak obecně negativní světový tisk vykreslil ostrov jako méně atraktivní pro návštěvu.

Odletěl jsem na jaře 2016 a byl jsem jedním z mála pozorovatelů ptáků v letadle – většina cestujících byli humanitární pracovníci a novináři. Ostrované byli sympatičtí k přechodným návštěvníkům a vždy pomáhali, kde mohli. Také cestovní společnosti stáhly své první zájezdy, které byly dříve organizovány od poloviny dubna, aby uspokojily poptávku pozorovatelů ptáků. Ponechaly jen nákladnější a časově náročnější trasu přes Atény. Situace se začala mírně zlepšovat, a když udeřil covid, vše se vrátilo na začátek. Letecká společnost Jet2 zahájila 20. dubna první let – doufejme, že bude plný a přesvědčíme je, aby rezervovali další týden na rok 2024!

birdwatching Kalloni bay

Závislost na počasí
Hlavní jarní týdny trvají od poloviny dubna do poloviny května v závislosti na počasí, a pokud si vyberete termíny, které pokrývají celý poslední týden v dubnu, máte velmi dobrou šanci, že uvidíte většinu ostrovních rarit a to jak hnízdících tak migrujících druhů. Největší pozornosti se těší pěvci s trojicí neobyčejných strnadů, sup, Beethovena milujícího strnad šedokrký a odvážný racek chechtavý.

První dva jsou na území dlouho předtím, než všichni dorazíme a upřednostňují skalnaté svahy s roztroušenými duby, ale na posledně jmenované můžeme narazit kdekoliv. Přestože tady také hnízdí, není neobvyklé najít podél pobřeží hejna, která se krmí a která právě dorazila. Jednoho dne tu žádní nebudou a pak kouzelně kolem 25. dubna budou strnadi černohlaví zpívat z drátěných plotů. Hnízdí zde ťuhýci rudohlaví a ocasem mávající ťuhýci běločelí, posledně jmenovaní jsou hlavním cílem olivových hájů; při průchodu hájem se můžete setkat s ťuhýk obecný a ťuhýk menší spolu s flétňákem a lejsky bělokrkými, mezi kterými může být i velmi vyhledávaný lejsek černokrký – je užitečné naučit se jejich volání. Známí britští lesňáčci jsou rozšířeny o východní hnízdící druhy - pěnici vousatou, sedmihláska šedého a pěnici mistrovou, zatímco pěnice turecké jsou málo rozšířené a dnes vyžadují od Vás vyvinout trochu úsilí na jihovýchodním pobřeží. Pokud nezůstanete do května, pravděpodobně neuvidíte sedmihláska olivového a pěvce ryšavého, protože přilétají později. Žluvy hajní jsou často viděny ve svítících hejnech, serenádu slavíků obecných můžete slyšet z každé zahrady a mlází, dudci loví na loukách Mole Crickets. Když budete mít štěstí, můžete narazit na mandelíky, ale bude to nejspíš náhoda, zatímco vlhy jsou každodenním jevem. V borových lesích se nacházejí brhlíci turečtí a brhlíci skalní poskakují přes balvanitá pole, zatímco strakapoud prostřední je jediným druhem datla, kterého můžete potkat – mají rádi telegrafní sloupy! Sýkory temné jsou venkovským druhem, na který máte tendenci narážet s voláním jako zvláštní sýkoru parukářku. Na svazích jsou bělořiti škarboškoví zobrazují bělořity plavé, jak se zapojují do něčeho, co zní jako bitvy světelnými šavlemi ve stylu Star Wars. Na vrcholcích se také nachází trochu zvláštní druh (severní) bělořita spolu s vrabci skalními, skalníky modrými a orebicí čukar, které můžete vidět na vršku balvanu nebo stěny. Vždy se tu najdou dravci – orlík krátkoprstý, ostrovní forma káně (některá mohou vypadat trochu jako káně lesní), hlídkující káně bělochvostá a moták stepní se stává téměř očekávaným jarním nálezem mezi dalšími třemi druhy motáků. Poštolky rudohoné po dlouhém letu přes moře často lemují dráty a ostříž jižní pátrá po pobřeží a skrytých nádržích s malátnou lehkostí. Při pozorování oblohy se Vám naskytne pohled na klesající čápy černého a bílého, možná uvidíte vzácného orla nebo supa anebo třeba místní pár jestřábů lesních, kteří se objeví nad borovicemi. Jsou tu i sovy jako malý výreček, celou noc usilovně zírající sýčkové obecní a když má člověk štěstí, setká se i s kalousem ušatým, nebo sovou pálenou

birdwatching Tsiknias river

Mokřadní ptáci
Jakákoliv vlhká oblast přiláká migranty a solné pánve v Kalloni a Polichinitos a zavlažovaná pole kolem nich se stanou hlavním bodem Vašeho úsilí. Můžete tam vidět velká hejna jespáků bojovných a jespáků malých, podívat se na jespáčky ploskozobé nebo čejky trnité, zatímco nahoře krouží ouhorníci, rybáci bahenní a rybáci bělokřídlí. V pánvích se drží hejna plameňáků růžových, a pokud budete mít štěstí, může se objevit mohutný pelikán kadeřavý. Zdá se, že je to v dnešní době jeden ze dvou běžných druhů pelikánů. V každém potoce, kanálu či jezírku se může nacházet kterýkoliv ze tří druhů chřástalů spolu s ibisy hnědými, bukáčky malými a volavkami vlasatými, jespáky šedými a možná dokonce i bekasinou větší. Hejna smíšených druhů konipasů lučních se slétají dolů napít a vykoupat. To je často Vaše nejlepší šance najít konipase citronové, protože se zdá, že preferují pohybující se vodu. Rákosník velký vydrží v porostech obřího rákosu, přibývají rákosníci obecní a proužkovaní, zatímco cistovníky rákosníkové byste mohli vidět, pokud by byla mírná zima.

Většina pozorovatelů ptáků se ubytovává v okolí Skala Kallonis, poblíž solných pánví, k dispozici jsou různé hotely a studia. Já bydlím v nádherném hotelu Pela , který provozuje příhodně pojmenovaná Thekla nebo v Nancy Studios, pokud přijedu trochu dřív v sezóně. Některé hotely nabízejí i večeře, ale je to jen kousek do vesnice, kde je mnoho taveren, i když hodně pozorovatelů tíhne k Dionysos (našla jsem, že to je místní značka stravovacího zařízení a příp. i ubytování). V Kalloni jsou dva velké supermarkety vedle sebe (v neděli je zavřeno) a čerpací stanice jsou po celém ostrově. Existuje spousta míst, kde si můžete pronajmout auto nebo dokonce i kolo, ale já jsem vždy používal služby na www.lesvoscarhire.com, které provozuje Alison a její manžel Costas. Angličtina je tady poměrně rozšířená, ale stejně jako kdekoliv jinde je dobré naučit se pár základních slovíček. Mohl bych toho ještě napsat více, ale myslím, že tohle stačí k tomu, aby Vás to povzbudilo k cestě do východního Středomoří. Lesbos si zaslouží znovu získat své místo jako oblíbená destinace pro evropské pozorovatele ptáků, aby si mohli užít jaro na Východě a skvělou řeckou pohostinnost. Zaručuji Vám, že jakmile ho jednou navštívíte, budete se vracet zpět a to jsem ani nezmínil podzimní sezónu.

Zdroj: Birdwatch duben 2023

Naposledy změněno neděle, 09 duben 2023 07:29

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte




Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

birdfoto birdwatching.cz legendy rockpalace birdwatching.cz holik birdwatching supra b irdwatching soucek birdwatching
birdwatcher biřrdwatching2018 hasilova birdwatching 2018
hok birdwatching jarda vanek logo birdtelemetry birdwatching 2018 vebr foto birdwatching
    ak havlena birdwatching 2018      

TOP seznamy - celkem registrováno 95 uživatelů

ČR Life List WP Life List ČR Year List 2024 WP Year List 2024 Poslední přírůstky
305 Jaroslav Vaněk 381 Zdeněk Souček 101 Renata Hasilová 114 Renata Hasilová 14.04.2024 Rákosník proužkovaný Renata Hasilová
297 Birdwatching.cz 369 Vláďa Teplý 96 Vratislav Ježek 96 Vratislav Ježek 14.04.2024 Cvrčilka zelená Renata Hasilová
296 Zdeněk Souček 345 Jaroslav Vaněk 77 Birdwatching.cz 87 Miroslav Horák 14.04.2024 Slavík obecný Renata Hasilová
288 Jirka Rohlena 333 Birdwatching.cz 69 Miroslav Horák 77 Birdwatching.cz 14.04.2024 Kukačka obecná Renata Hasilová
273 Vláďa Teplý 316 Jirka Rohlena 29 Zdeněk Švajda 29 Zdeněk Švajda 14.04.2024 Zvonohlík zahradní Renata Hasilová
273 Pavel Mezulián 304 Jan Veber 14.04.2024 Bekasina otavní Renata Hasilová
272 Michal Staněk 302 Michal Staněk 14.04.2024 Bělořit šedý Miroslav Horák
257 Renata Hasilová 290 Renata Hasilová 13.04.2024 Rehek zahradní Vratislav Ježek
247 Blancherose 273 Pavel Mezulián 13.04.2024 Strakapoud prostřední Vratislav Ježek
235 Patrik 270 Martin Horyna 13.04.2024 Zvonohlík zahradní Vratislav Ježek
227 Vratislav Ježek 264 Ondřej Beneš 13.04.2024 Budníček větší Vratislav Ježek
219 Vladimír Toman 248 Blancherose 13.04.2024 Pěnice černohlavá Vratislav Ježek
217 Martin Horyna 240 Vratislav Ježek 12.04.2024 Pěnice černohlavá Miroslav Horák
206 Ondřej Beneš 235 Patrik 12.04.2024 Bramborníček černohlavý Miroslav Horák
205 Michal Hlaváč 230 Markéta Večeřová 12.04.2024 Linduška lesní Miroslav Horák
202 Markéta Večeřová 219 Vladimír Toman 09.04.2024 Pěnice pokřovní Vratislav Ježek
200 Ilona Jurečková 206 Michal Hlaváč 09.04.2024 Pěnice černohlavá Renata Hasilová
188 Miroslav Horák 200 Ilona Jurečková 07.04.2024 Jeřáb popelavý Renata Hasilová
149 Jaromír Žebrák 189 Jiří Šantavý 07.04.2024 Moták pochop Renata Hasilová
145 Jiří Šantavý 189 Miroslav Horák 07.04.2024 Ťuhýk obecný Renata Hasilová
140 Lukáš Novotný 149 Jaromír Žebrák 07.04.2024 Kvakoš noční Renata Hasilová
115 Josef Trojan 148 Martin Sochor 07.04.2024 Krutihlav obecný Renata Hasilová
107 David Kuba 140 Lukáš Novotný 07.04.2024 Dudek chocholatý Renata Hasilová
90 Radomír Zdarsa 120 Josef Trojan 07.04.2024 Moták pochop Vratislav Ježek
48 Lenka Marianna 108 David Kuba 07.04.2024 Strnad luční Vratislav Ježek
37 Jirka Sochor 90 Radomír Zdarsa 03.04.2024 Strnad luční Miroslav Horák
35 Iveta Doleželová 49 Lenka Marianna 03.04.2024 Brkoslav severní Vratislav Ježek
16 Tereza Froňková 37 Jirka Sochor 01.04.2024 Vlaštovka obecná Vratislav Ježek
11 Lenka Hodačová 35 Iveta Doleželová 01.04.2024 Čáp bílý Vratislav Ježek
1 Martin Vašíček 16 Tereza Froňková 01.04.2024 Čáp bílý Renata Hasilová