Naši bahňáci v létě

  • středa, 20 červen 2018 08:47

Léto je čas, kdy mnozí pozorovatelé věří, že se nic moc nebude dít, hnízdění je většinou ukončeno a podzimní migrace ještě nezačala. S příchodem července mnoho našich známých mořských ptáků je už na zpáteční cestě na jih. U mnoha brodivých ptáků jsou to samičky, které odcházejí první. Kladení vajec spotřebuje hodně energie, takže si na pobřeží hledají potravu, aby se připravily na migraci před svými druhy. Samci odcházejí o něco později, kdy mladí jsou více či méně nezávislí a pak juvenils opouštějí hnízdiště a shromažďují se v hejnech, aby odletěli na jih, často bez pomoci dospělých.

jespak maly Jespák malý
U juvenilních ptáků velmi malé, bílé „kšandy“. Tmavý střed hnědé čepičky. Jespák malý je náš nejmenší brodivý pták. Hnízdí v Arktické tundře východně od Skandinávie. V Evropě je ptákem migrace, nejčastěji se vyskytuje na podzim, ačkoliv někteří jedinci i přezimují. Tento druh je dobrým příkladem, který ukazuje, že ne všechny rodiny ptáků cestují společně. Mladiství migrují na mnohem širší frontě než dospělí a proto během tohoto pozdního letního období jsou to většinou juvenil jespáci malí, které vidíme. Juveniles jsou identifikováni podle nápadného páru bílých „kšand“, které tvoří „V“ na jejich zádech. Kresba hlavy je také výrazná s tmavým středem k čepičce a dvojitým nadočním proužkem. Dospělí jsou spíše rezaví a mohou si zachovat něco z tohoto zbarvení při migraci na jih. Avšak je pravděpodobné, že se blíží zimní opeření, které je typicky šedé nahoře a bílé dole jako u tolika zimních brodivých ptáků. V tuto chvíli se podívejte na malou velikost a krátký, rovný zobák, který ho odlišuje od ostatních Evropských jespáků. Jespáci malí jsou většinou tišší, ale dělají vysoké, krátké „čit“, což je často přehlíženo, zvláště když se smísí s jinými druhy jako například s jespákem obecným.
jespak skvrnity Jespák skvrnitý
ostře vymezená bílá spodní část těla a proužkovaná hruď. Je vidět bílý nadoční proužek, který je méně silný u dospělých ve svatebním šatu. Nažloutlé nohy. Tento druh je velmi v Evropě vzácný. Jeho obvyklé hnízdiště je v Severní Americe a částečně na Sibiři. Objevují se však i v Evropě (kolem 50 ročně zvláště od srpna do října), takže jsou zde zahrnuti. Dávají přednost sladkovodní vodě a vyhledávají travnaté lokality před bažinami a plážemi, ale mohou se vyskytovat kdekoliv. Mají tendenci hledat potravu dál od vodních okrajů na sušších plochách s vegetací, ale lze je nalézt i kolem kaluží na polích a kolejích. Obvykle je větší než jespák obecný a vždy rozpoznatelný podle proužkované hrudi, která se náhle zastaví v rovném proužku vytvářejícím pruh na hrudi a podle žlutých nohou. Mají bílé břicho a boky bez kresby. Jak juveniles, tak hnízdící dospělí mají bílé V na lopatkách, ale ne v zimním opeření, kdy jsou zřetelně hnědí na hřbetě. V letu mají jen velmi tenkou křídelní pásku a je patrný černý střed nadocasních krovek a kostřec. Mají zelenožluté nohy a zobák střední délky lehce zahnutý dolů, který je tmavší u špičky. U tohoto druhu samec odchází před samičkou, protože často stále ještě sedí na vejcích. Vábení tvoří krátké ‘trrit’nebo ‘prrp’. 
jespak obecny Jespák obecný
vytváří obvykle velká hejna. Má delší, mírně dolů zahnutý zobák. Potravu hledá v bahně a brodí se v mělké vodě. Jespák obecný, náš nejběžnější jespák, je v zimě výhradně pobřežním ptákem, ačkoliv se někteří můžou nalézat ve vnitrozemí, zvláště při tahu. Má delší, dolů zahnutý zobák, u různých poddruhů se liší jeho délka a rovněž tak je variabilní jejich opeření a celková velikost. Když se setkáte s osamělým ptákem (jespáci obecní jsou společenští ptáci a jen zřídka se nacházejí sami), nejprve se rozhodněte, zda-li je to jespák obecný a pokud ne, podívejte se na vzácnější možnosti. Ti, s delšími zobáky, jsou často mylně zaměňováni za jespáky křivozobé. Jespáci obecní pobíhají po bahnech a brodí se v mělké vodě. V letu tvoří sevřené hejno, které manévruje s obratností a rychlostí, když se mihají sem a tam při hledání bezpečného místa na přistání. V této roční době řada spatřených ptáků budou mladiství, kteří mají velmi pruhovanou hruď a horní část břicha. Někteří ukazují nevýrazné bílé „V“ na zádech jako jespáci malí, ale jespáka obecného zobák je delší a dolů zahnutý. Dospělí v této době mohou mít směs opeření v závislosti na tom, odkud pocházejí. Někteří z nich mají stále ještě černou skvrnu na břiše, zatímco jiní jsou téměř v zimním šatu. Vábení tvoří tiché,skřípavé „tríp“. 
vodous bahenni Vodouš bahenní
Má delší, žluté nohy, bílý nadoční proužek a kostřec. Často se brodí ve sladkovodních loužích a bažinách. Elegantní pták, který může být zaměněn za mladistvé Redshanks, kteří občas mají nažloutlé nohy a a poměrně zřetelnou kresbu horní části těla. Wood Sandpipers jsou však tmavší nahoře a světlejší dole a nemají oranžový kořen zobáku. V letu nemají žádnou bílou v křídle, ale ukazují bílý kostřec. Jsou také méně demonstrativní než Redshanks, často létají pryč, než by přistáli poblíž a protestovali hlasitě jako Redshanks. Wood Sandpipers mohou také vykazovat blízkou podobu se Green Sandpippers, kteří jsou tmavší, ještě s méně tečkovanou horní stranou těla a mají zelenošedé nohy, které se z dálky jeví černé a bílé. Wood Sandpipers jsou štíhlejší a elegantnější, mají nápadně bílý nadoční proužek sahající výrazně za oko a delší nohy než Green Sandpippers. Zobák je střední délky, rovný se zelenožlutým kořenem a tmavší špičkou. Je to pták bažin a sladkovodních louží a většinou se vyhýbá přílivovému blátu a písku. Potravu hledá, s břichem často ve vodě, sezobáváním z povrchu i pícháním zobáku a občas pohybuje zobákem ze strany na stranu. Vábení „čif“ opakuje dvakrát až třikrát. 
jespak krivozoby Jespák křivozobý
je další tažný pták, který se hlavně vyskytuje v Evropě. Zřídka je zde viděn společně ve větších počtech a je mnohem běžnější na podzim, kdy nejprve dospělí a pak juvenils migrují. Mimo hnízdící sezonu jsou klasicky šedí a bílí, malí brodiví ptáci a většinou se podobají jespákům obecným. Jespáci křivopzobí jsou o něco větší než zmínění obecní, elegantnější a mají delší nohy, které jim umožňují hledat potravu v hlubší vodě. Vždy mají bílý kostřec a kratší ocas v letu, zatímco obecní mají tmavý, po stranách bílý kostřec. Juvenil jespáci křivozobí mají teplé broskvové zbarvení na stranách hrudi a úhledně lemované peří na zádech a křídle vytváří šupinatý efekt. Na rozdíl od juvenils obecných nemají skvrny na hrudi, břichu nebo bocích, ale mají čistě bílou horní část těla. Zimní dospělí se hodně podobají obecným, s nimiž se často míchají v hejnu, ale mají výrazný bílý nadoční proužek a mají delší mnohem rovnoměrněji zahnutý zobák. Obvykle se vyskytují na mokřinách s řídkou vegetací, blátivých, okrajových plochách a u ústí řek, i když se vyskytují i ve vnitrozemí na podobných stanovištích. Vábení je tiché „čirap“. 
vodous tmavy Vodouš tmavý
V letu bílý kostřec a nadocasní krovky. Dlouhý, dolu zahnutý zobák. Tmavý oční pruh se světlým nadočním proužkem mezi okem a zobákem. S největší pravděpodobností může být zaměněn s blízkým příbuzným s vodoušem rudonohým, i když jsou elegantnější a trochu větší než jejich běžnější příbuzný druh. Vodouši tmaví jsou ptáci na tahu skrz Evropu a jen malý počet z nich tu přezimuje. Hnízdní v tundře od východní Skandinávie až po velkou část severního Ruska. Pokud uvidíte vracejícího se dospělého v jeho stále elegantním, tmavém svatebním šatě, je nezaměnitelný – i jasně červené nohy se mění v černavé. Ale mladiství a ptáci v zimním šatu (níže) se mnohem více podobají vodoušům rudonohým. V tomto opeření, vodouši tmaví postrádají bílou v křídle a mohou být rozpoznáni podle jejich delších, mnohem štíhlejších zobáků s červenou od kořene do poloviny délky spodní čelisti. Na zobáku je drobně, ale zřetelně zahnutá špička. Zobák a nohy mladistvých jsou více oranžové než u dospělých. Vodouši tmaví jsou šedivější než vodouši rudonozí a mají výrazně světlý nadoční proužek se zřetelným tmavým proužkem před okem. Vyskytují se často v lokalitách s mořskou vodou, ale hlavně u ústí řek než na otevřených plážích a mohou být nalezeni na různých vnitrozemských lokalitách a lokalitách s brakickou vodou. Vábení tvoří hlasité „chcii“. 

 zdroj: Bird watching UK 2018

Naposledy změněno středa, 23 leden 2019 07:18

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte




Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

František Kopecký

František Kopecký

Petr Suvorov

Petr Suvorov

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

Renata Hasilová

Renata Hasilová

Michal Staněk

Michal Staněk

Richard Stehlík

Richard Stehlík

birdfoto birdwatching.cz legendy rockpalace birdwatching.cz holik birdwatching supra b irdwatching soucek birdwatching
birdwatcher biřrdwatching2018 hasilova birdwatching 2018
hok birdwatching jarda vanek logo birdtelemetry birdwatching 2018 vebr foto birdwatching
    ak havlena birdwatching 2018      

TOP seznamy - celkem registrováno 95 uživatelů

ČR Life List WP Life List ČR Year List 2021 WP Year List 2021 Poslední přírůstky
302 Jaroslav Vaněk 369 Vláďa Teplý 228 Jirka Rohlena 230 Jaroslav Vaněk 26.10.2021 Ústřičník velký Jaroslav Vaněk
290 Birdwatching.cz 340 Jaroslav Vaněk 228 Jaroslav Vaněk 228 Jirka Rohlena 26.10.2021 Břehouš rudý Pavel Mezulián
276 Jirka Rohlena 324 Birdwatching.cz 211 Pavel Mezulián 211 Pavel Mezulián 26.10.2021 Kulík bledý Pavel Mezulián
273 Vláďa Teplý 303 Jan Veber 178 Markéta Večeřová 194 Markéta Večeřová 26.10.2021 Ústřičník velký Pavel Mezulián
267 Michal Staněk 286 Renata Hasilová 170 Michal Staněk 171 Michal Staněk 23.10.2021 Sýkořice vousatá Jirka Rohlena
265 Pavel Mezulián 281 Jirka Rohlena 166 Birdwatching.cz 166 Birdwatching.cz 23.10.2021 Turpan černý Jirka Rohlena
252 Renata Hasilová 281 Michal Staněk 156 Vratislav Ježek 156 Vratislav Ježek 18.10.2021 Sýkořice vousatá Jaroslav Vaněk
246 Blancherose 265 Pavel Mezulián 150 Vláďa Teplý 150 Vláďa Teplý 18.10.2021 Kulík bledý Jaroslav Vaněk
219 Vladimír Toman 264 Ondřej Beneš 141 Luboš Klikar 150 Blancherose 18.10.2021 Kachnička mandarinská Jaroslav Vaněk
206 Ondřej Beneš 247 Blancherose 137 Michal Hlaváč 142 Luboš Klikar 17.10.2021 Strakapoud prostřední Luboš Klikar
203 Vratislav Ježek 239 Martin Horyna 137 Blancherose 137 Michal Hlaváč 16.10.2021 Sýkora uhelníček Luboš Klikar
202 Markéta Večeřová 230 Markéta Večeřová 136 Renata Hasilová 136 Renata Hasilová 08.10.2021 Jespák obecný Markéta Večeřová
200 Ilona Jurečková 220 Vratislav Ježek 96 Zdeněk Švajda 96 Zdeněk Švajda 03.10.2021 Kulík bledý Jirka Rohlena
200 Michal Hlaváč 219 Vladimír Toman 93 Jirka Sochor 93 Jirka Sochor 03.10.2021 Káně bělochvostá Jirka Rohlena
193 Martin Horyna 201 Michal Hlaváč 84 Jindřich 84 Jindřich 03.10.2021 Labuť zpěvná Jirka Rohlena
187 Miroslav Horák 200 Ilona Jurečková 75 Miroslav Horák 75 Miroslav Horák 03.10.2021 Chocholouš obecný Jirka Rohlena
149 Jaromír Žebrák 189 Jiří Šantavý 74 Josef Trojan 74 Josef Trojan 03.10.2021 Mandelík hajní Jirka Rohlena
145 Jiří Šantavý 187 Miroslav Horák 01.10.2021 Jespák křivozobý Jaroslav Vaněk
140 Lukáš Novotný 149 Jaromír Žebrák 01.10.2021 Polák malý Jaroslav Vaněk
107 David Kuba 148 Martin Sochor 01.10.2021 Orel královský Jaroslav Vaněk
90 Radomír Zdarsa 140 Lukáš Novotný 01.10.2021 Husice rezavá Jaroslav Vaněk
87 Josef Trojan 108 David Kuba 01.10.2021 Kolpík bílý Jaroslav Vaněk
48 Lenka Marianna 90 Radomír Zdarsa 01.10.2021 Volavka červená Jaroslav Vaněk
35 Iveta Doleželová 87 Josef Trojan 01.10.2021 Vlha pestrá Jaroslav Vaněk
16 Tereza Froňková 49 Lenka Marianna 01.10.2021 Kormorán malý Jaroslav Vaněk
11 Lenka Hodačová 35 Iveta Doleželová 26.09.2021 Králíček ohnivý Pavel Mezulián
1 Martin Vašíček 16 Tereza Froňková 26.09.2021 Pěvuška modrá Pavel Mezulián
11 Lenka Hodačová 24.09.2021 Bramborníček hnědý Pavel Mezulián
6 Daniel Horálek 24.09.2021 Racek žlutonohý Pavel Mezulián
1 Pepa z Mrákova 19.09.2021 Skorec vodní Markéta Večeřová