Tah skřivana lesního (Lullula arborea) v severních Čechách v letech 1999-2005

Skřivan lesní (Lullula arborea) hnízdí s výjimkou severu a severovýchodu kontinentu téměř v celé Evropě. Kromě toho se vyskytuje i v severní Africe, Malé Asii a severní části Arabského poloostrova. V severních částech hnízdního areálu je tažný, na jihu je stálý. V České republice skřivan lesní nepočetně hnízdí (BEJČEK et al. 1995), pravidelně v malém počtu protahuje (SCHRÖPFER 2004) a vzácně i zimuje.

Zatímco údaje z hnízdní doby jsou poměrně přesné a zjišťují se pravidelně, je o tahovém období informací relativně málo. Při vizuálním sledování ptačího tahu v letech 1999-2005 (vlastní pozorování) bylo v severních Čechách nashromážděno poměrně velké množství údajů o tahu jednotlivých druhů ptáků a pro tento příspěvek byl vybrán jako modelový druh skřivan lesní. Cílem této práce bylo zjistit intenzitu tahu skřivana lesního v průběhu dne a roku v severních Čechách. Sledována byla i velikost jednotlivých hejn.

Metodika

Za táhnoucí byli považováni ptáci, kteří letěli stejným směrem a po dobu pozorování neměnili směr a výšku letu. Určit skřivana lesního v letu není příliš obtížné. Je sice podobný skřivanu polnímu, ale nejnápadnějším znakem je jeho krátký ocas. Let je pomalejší a vlnkovitý. Nezaměnitelný je jeho melodický hlas, kterým na sebe často upozorní.
   Vizuální pozorování ptačího tahu bylo v letech 1999-2005 prováděno na čtyřech místech v Krkonoších a Podkrkonoší. V západních Krkonoších byl sledován podzimní tah ptáků v sedle nad Voseckou boudou (zeměpisné souřadnice, Vosecká bouda 50°47'N,15°31'E) v nadmořské výšce 1300 m. Ve středních Krkonoších byl sledován podzimní tah ve Slezském sedle u Špindlerovy boudy (koordinátyŠpindlerova bouda 50°46'N,15°38'E)v nadmořské výšce 1000 m a ve východních Krkonoších byl sledován také jenom podzimní tah na Pomezních boudách (koordináty Pomezní bouda 50°45'N,15°49'E). Jarní a podzimní tah v Podkrkonoší byl sledován v letech 1999-2005 v mělkém sedle mezi Kozákovem a Prackovským hřbetem zvaným Vzdychánek (550 m n. m., koordináty 50°36'N,15°15'E), asi 5 km západně od Semil, kudy ptáci ve zvýšené míře protahují. Několik údajů mám i z okolí svého bydliště (Proseč u Semil)
   Pozorování táhnoucích ptáků jsem prováděl s použitím dalekohledu 8x30. Do diktafonu jsem zaznamenával druh a počet táhnoucích ptáků v hejnu. U hejn nad 20 ex. jsem většinou počet jedinců odhadnul. Čas je uváděn v hodinových intervalech a časové údaje jsou převedené na středoevropský čas (SEČ). Celkově jsem sčítání táhnoucích ptáků věnoval 522 hodin.

Výsledky

Skřivan lesní je v severních Čechách pravidelně táhnoucím, ale nepříliš početným druhem. Jarní tah byl pozorován v období od 22.2. do 1.4. a bylo zaznamenáno 377 ex. Podzimní tah probíhal v období od 22.9. do 6.11. a bylo zaznamenáno 702 ex. (tab. 1). V jarním období probíhal tah nejintenzivněji v 1. a 2. dekádě března. Na podzim většina ptáků táhla ve 3. dekádě září a 1. dekádě měsíce října. Nejintenzivnější tah byl pozorován dne 4.10.2004 na Pomezních boudách, kdy během dopoledne (7-12 hod.) protáhlo tímto místem 187 skřivanů lesních (průměr 37,4 ex./hod.). Během dne táhli skřivani lesní nejintenzivněji mezi 9 a 10 hodinou dopoledne (tab.2). Nejčastěji byli pozorováni jednotliví ptáci nebo dvojice; tab. 3). Největší hejno 50 ex. bylo pozorováno 29.9.2001 na Vosecké boudě (západní Krkonoše) ráno v 8 hodin. Celkem bylo pozorováno 215 hejn nebo jednotlivých ptáků s průměrem 5 ex. v hejnu.

Souhrn

V letech 1999-2005 bylo v severních Čechách pozorováno během 522 hodin na tahu 1 079 skřivanů lesních (Lullula arborea). Jarní tah proběhl od 22.2. do 1.4. a podzimní od 22.9. do 6.11.

Literatura

BEJČEK V., ŠŤASTNÝ K. & HUDEC K. (1995): Atlas zimního rozšíření ptáků v České

Republice 1982-1985. H&H, Jinočany

SCHÖPFER L.: Průtah skřivana lesního (Lullula arborea) územím jihozápadních Čech.

Erica 12:111-117 (2004)

Tab. 1: Tah skřivana lesního (Lullula arborea) v severních Čechách v průběhu roku

Dekáda     II/3    III/1    III/2    III/3    IV/1    IX/3    X/1    X/2    X/3    XI/1

Počet ex.    5     179     182     10       1       273     309    104    15       1

Tab. 2: Tah skřivana lesního (Lullula arborea) v severních Čechách v průběhu dne

6-7     7-8     8-9     9-10     10-11     11-12     12-13     13-14     14-15    15-16     16-17    17-18    18-19

4         82    125      288      138         93          34         32          85         72          82        17        7

Tab. 3: Velikost pozorovaných hejn skřivana lesního (Lullula arborea) v severních Čechách v letech 1999-2005 (n=215)

1      2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13

73    35   18    10   14    8     9    8     10     6      4       2      1

15     16     17     18     19     20     22     25     30     36     50

2       4       1       2      1        2       1       1      1       1       1

Ladislav Jasso, Proseč 25, 513 01 Semily, e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

BIRDWATCHING.CZ

Po vyplnění údajů vám bude zřízen ZDARMA účet pro přístup do naší databáze ptáků ČR včetně návodu a můžete si svá pozorování evidovat elektronicky a online. V případě dotazů nás kontaktujte.


Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

 

 

Fatbirder's Top 1000 Birding Websites
Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

František Kopecký

František Kopecký

Petr Suvorov

Petr Suvorov

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

birdfoto2018  herman2018  music sklep  supora2018  zahrada2018 
birdwatcher2018  hok2018  jarda vanek logo  koura2018  veber2017 
soucek2018  ak2018  rockpalace2018  rukaviceholik2018  birdtelemetry