Výskyt kachničky mandarínské (Aix galericulata) v České republice (1978 – 2008)

Kachnička mandarinská ve svém původním areálu rozšíření hnízdí v severovýchodní Číně, na severu Korejského poloostrova a na Dálném Východě Ruska. Stálá populace žije v Japonsku a na Taiwanu. Většina ptáků je tažná, zimuje v jihočínských provinciích a vzácně zalétají do Nepálu, Indie, Bangladéše a Thajska. V Evropě se tento druh chová od 18. století a z ptáků ulétlých ze zajetí se vytvořila samostatně se rozmnožující populace ve Velké Británii, kde hnízdí asi 3 500 párů. V menších počtech hnízdí i ve Francii, Belgii, Holandsku, Německu, Rakousku a ojedinělé páry i v Polsku. V České republice není dosud pravidelné hnízdění známé, ale kachničky se na našem území objevují stále častěji v mimohnízdním období.


Sameček je díky svému pestrému zbarvení a neobvyklému tvaru hlavy a křídel nezaměnitelný. Samička je méně nápadná, převážně olivově šedá s bílým očním kroužkem a bílým proužkem od oka k šíji a kolem zobáku.
Kachnička mandarinská jako lesní kachna žije zejména na jezerech obklopených lesy, v lužních lesích a zalesněných říčních ostrovech. Velice často žije i městských parcích. U nás se často objevuje na řekách v centrech měst. V přírodě hnízdí v dutinách stromů nebo i ve vyhnilých pařezech. V hnízdní době (červen – srpen) sedí samička 28 – 30 dnů na 9 – 12 vejcích.

Výsledky

Výskyt kachničky mandarinské v České republice byl považován za vzácný s tím, že se jedná nepochybně o uprchlíky ze zajetí (HUDEC et al. 1994). Za období let 1978 – 2008 jsem nashromáždil údaje o 168 jedincích kachničky mandarínské u nás. Podle výskytu v jednotlivých letech (Tab. 1) je patrné, že do roku 1999 se kachničky na našich vodách objevovaly v malém počtu a nepravidelně. Od roku 2000 je již výskyt každoroční s výrazným nárůstem pozorování od roku 2003. Zajímavý je i rozbor výskytu kachničky mandarinské v průběhu roku (Tab. 2). V hnízdní době (červen – srpen) byli u nás zjištěni pouze 4 ptáci (tj. 2,4% z celkového počtu). Zato v době podzimního tahu (26.9.-19.12.) bylo pozorováno 35 ex. (20,8 %) a v době jarního tahu (7.2.-11.5.) to už bylo dokonce 50 ex. (29,8 %). Nejvíce kachniček se však u nás zdržovalo v zimě, celkem 79 ex. (47 %). V zimních měsících zcela jasně vyniká druhé dekáda ledna, což nepochybně souvisí s termínem Mezinárodního sčítání vodních ptáků. V lednu 2008 bylo při této akci sečteno už 23 kachniček mandarinských. Největší hejno 12 M a 5 F bylo pozorováno 12.1.2008 na řece Vltavě v Klecánkách u Prahy.
Při sledování poměru pohlaví u nás zjištěných ptáků zcela převažují barevně nápadní samci.
Ze 136 kachniček s určeným pohlavím bylo 98 samců (72%) a 38 samic (28%).

Tab. 1. Výskyt kachničky mandarinské (Aix galericulata) v České republice v letech 1978-2008 (n=168)

 1978    1979    1980    1981    1982    1983    1984    1985    1986    1987    1988    1989    1990

 2          3          2          2          0          3          0          0          0          0          2          1          0

 1991    1992    1993    1994    1995    1996    1997    1998    1999    2000    2001    2002    2003

 0          1          0          0          0          6          2          0          1          1          2          3          8

 2004    2005    2006    2007    2008

 20        9          20        23        57

tabulka 1

Tab. 2. Výskyt kachničky mandarinské (Aix galericulata) v České republice (1978-2008)  v průběhu roku (n=168)

1/I       2/I       3/I       1/II        2/II        3/II      1/III      2/III      3/III      1/IV     2/IV      3/IV

5          64        3          2          7          3          8          4          5          4          8          3

1/V      2/V      3/V      1/VI     2/VI       3/VI     1/VII      2/VII     3/VII     1/VIII   2/VIII   3/VIII

 4          2          0          2          0          0          0          0          1          0          0          1

1/IX    2/IX    3/IX       1/X      2/X         3/X      1/XI      2/XI      3/XI     1/XII    2/XII     3/XII

 0          0          3          0          1          7          6          3          5          9          2          6

tabulka 2

Diskuze

HUDEC (1994) uvádí do roku 1978 výskyt pouze 4 ex. kachničky mandarinské na našem území (1915 2 ex., I/1926 1 ex. a XII/1934 1 ex.). Zmiňuje se také o existenci 400 hnízdících párů ve Velké Británii. V současné době je hnízdní populace odhadována na 3 500 párů a kachnička mandarinská hnízdí v několika zemích západní Evropy. Od roku 2003 je evidentní zvyšování počtu pozorovaných ptáků na našem území zejména v mimohnízdní době. Protože je kachnička ve své asijské domovině tažným druhem, je u nás pravděpodobný i výskyt divoce žijících ptáků. Je ovšem těžké odhadnout počet ptáků uniklých ze zajetí a ptáků pocházejících z etablované populace v západní Evropě.

Literatura

HUDEC K. et al. 1994: Ptáci 1, Fauna ČR a SR. Academia Praha

kachnicka mandarinksá

 

BIRDWATCHING.CZ

Po vyplnění údajů vám bude zřízen ZDARMA účet pro přístup do naší databáze ptáků ČR včetně návodu a můžete si svá pozorování evidovat elektronicky a online. V případě dotazů nás kontaktujte.


Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

 

 

Fatbirder's Top 1000 Birding Websites
Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

František Kopecký

František Kopecký

Petr Suvorov

Petr Suvorov

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

Renata Hasilová

Renata Hasilová

birdfoto birdwatching.cz 37116415 1810227479057993 6310805665187102720 n
rockpalace birdwatching.cz holik birdwatching supra b irdwatching limetal
birdwatcher biřrdwatching2018 hasilova birdwatching 2018
hok birdwatching jarda vanek logo advokat david koura birdwatching veryhero
soucek birdwatching birdtelemetry birdwatching 2018
ak havlena birdwatching 2018 zahrada birdwtching 2018 vebr foto birdwatching legendy