22. března - Holandská čistka

  • pátek, 12 duben 2019 18:58

Na naší cestě do Izraele jsme se rozhodli zastavit se v Holandsku, abychom dostali pár vzácností a nějaké ty otravné ptáky z kategorie C, které mají v Holandsku.

Kvůli čtenářům, kteří by nestihli nebo nevěděli, vysvětlím, jak se dělí ptáci do kategorií A-E. Nyní rozdělím víc do detailů, která je která. Tohle se může v každé krajině lišit, ale my se řídíme tímhle:
- kategorie A: Běžné druhy, které se v krajině přirozeně vyskytují a i množí
- kategorie B: ptáci, kteří v krajině žijí, ale nedaří se je pozorovat od roku 1949
- kategorie C: přivezené druhy, kteří ale nyní mají sebeudržující populaci
- kategorie D: divné sračky – přeloženo radši jako neobvyklé druhy
- kategorie E: ptáci v zajetí

Mnoho pozorovatelů (a těch, co mají birdlisty) pozorují kategori A (sní o tom, že uvidí kategorii B, zatím co my, kteří děláme Big Year WP, se musíme prokousat až ke kategorii C právě proto, že ostatní to také dělají. Doma je to snadné a bezproblémové. Bažant obecný a berneška velká se množí a mají zdravé populace. V jižnějších částech oblasti WP je to ale jiné. Je tam jenom pár přivezených druhů a my si je musíme všechny odškrtnout. Hlavně Holanďané takové hledání nemají rádi. V dnešní době totiž kategorii C podceňují i samotní holandští pozorovatelé.

Tak jako tak jsme se zastavili na dvou denní zastávku v Holandsku, abychom dostali kategorii C a rarity. Náš dobrý přítel, Arjan Dwarshuis (světový šampion) nám nabídl, abychom se složili u něj a také se připojil k naší cestě a vzal s sebou svého přítele Vincenta van den Speka, který nám vytvořil plán, abychom projeli celou kategorií C a také pár specialit. Náročný den. Začínali jsme v Alexandrine Parakite, což je park v Amsterdamu. Oba, Arjan a Vincent si myslí, že kategorie C za to moc nestojí. Oproti tomu my si to nemyslíme. Jako švédští pozorovatelé jsme se už naučili vnímat bažanta a bernešku velkou za součást přírody. Myslím, že bysme měli jiný názor, kdybychom žili v krajině, kde velké množství vypuštěných ptáků zdecimovalo původní populaci. Když Arjan dělal svůj nyní už slavný Big Year, neodškrtl si ani jednoho z kategorie C. My to ale musíme udělat.

Podle Vincentova plánu jsme projeli celou kategorií C. Arjan i Vincent hubovali, když jsme našli nějaký druh, ale vlastně si to tajně užívali, i když stále tyto druhy považovali za špatné. Oba se objevili ke konci dne, kdy jsme pilně prohledávali oblast a Arjan konečně našel sýkořici vínoprsou. Bylo to příjemné a my všichni jsme tu chvilku sdíleli.

01vionous throated parrotbill 1024x681
 Sýkořice vínoprsá

Většina pozorovatelů WP dostane tohoto čínského ptáka v severní Itálii a my si myslíme, že je to proto, že o jeho populaci v Holandsku se moc neví.

Úplný seznam kategorie C za dnešní den je: alexandr velký, kachnička mandarínská, labuť černá, sýkořice vínoprsá a husa indická. A navíc se nám už dříve v Holandsku podařilo pozorovat husici nilskou.

Téměř v kategorii C je také husa sněžní. Je v tom takový háček – husa sněžní se sice běžně množí v Holandsku, malá populace zde zdomácněla a i když nikdo nemá přehled o přesném počtu a tyto ptáci se nekroužkují, přesto se jí občas podaří najít. Tento druh během podzimu přilétl společně s berneškou bělolící, a proto to může být další číslo na našem seznamu. Podle Vincenta, i když nemá důkazy, tu určitě jsou.

02snowgoose 1024x681
Husa sněžní

Určitě se ale tento druh nedá určit jen od pohledu.

Kromě kategorie C jsme měli ještě dva dobré druhy, které jsme chtěli najít. První byla berneška rudokrká, kterou někdo nahlásil před pár dny, když pozoroval obrovská hejna bernešek bělolících Hledali jsme asi hodinu a nakonec Arjan (ano, dopřejme mu to, je to světový šampion, je dobrý v hledání ptáků) našel dva jedince.

03red breatsed goose 1024x680
Berneška rudokrká

Další na řadě byl nedávno hlášená linduška mongolská. Šli jsme na místo a hledali hodiny. Příšerně mrzlo a po nějaké době jsme to vzdali. Rozhodli jsme se místo toho jít do lesa, který byl známým domovem strakapouda prostředního. Vincent doslova zavolal na ptáka a ten přišel okamžitě. Snadné.

04middle spotted woodpecker 1 1024x682
Strakapoud prostřední

Potom, co jsme dostali snadného strakapouda, se nám všem zvedla nálada (po neexistující lindušce) a dali jsme si oběd. Potom jsme se rozhodli zkusit to ještě jednou. Když jsme na místo dorazili, už se ho podařilo najít nějakým jiným pozorovatelům v oblasti.

05blythes pipit 1 1024x683
Blythe’s pipit

Obrázek není nejlepší, ale my jsme měli skvělý výhled. Alespoň mně se líbí. Těžko se rozlišuje od jiných podobných ptáků a proto je jasné, že si ho můžete splést, když si myslíte, že pozorujete jiný druh. Je rozdíl mezi tím co vidíte a tím co si myslíte, že vidíte. My jsme ale slyšeli i volání.

Potom, co jsme kompletně vyčerpaly možnosti v Holandsku, jsme den neměli co dělat. Ještě před tím, než se vydáme do Izraele. Možnost A – zhulit se v Amsterdamu, možnost B – pozorovat ptáky jenom tak bez jakéhokoliv odškrtávání, možnost C – jet do severní Francie (Calais) a najít dalšího ptáka kategorie C – bažanta královského. Rozhodli jsme se pro možnost C. Během cesty autem Erik našel prastarou stránku o tom, že jedinci blízko Calais se odškrtávat nemůžou. I když věříme, že pár pozorovatelů, kteří se snaží o Big Year, si je klidně odškrtlo. Francie nabízí také odškrtnutelnou populaci bažanta královského a to na Marseille, Iles d’Hyeres. Mårten zavolal Pierre-Andre’ Crocheta aby si potvrdil pro nás špatnou zprávu. Populace na ostrovech je uměle množena kvůli lovcům a sama o sobě by nepřežila. V půlce cesty do Francie jsme otočili auto, a začali jsme oceňovat holandský pohled na kategorii C. Sice jí neuznávají, ale pozorovatelé si druhy v této kategorii mohou odškrtnout. Znovu jsme neměli co dělat. Dali jsme si velký oběd ve městě Breda a rozhodli jsme se najít čírku sibiřskou, která měla být blízko Amsterdamu, a nyní jí už 11 dní nikdo z místa nehlásil. Tahle je ta samá, kterou s námi hledal před pár týdny Marten Miske – a bum!

Takže – děkujeme Arjan, Vincent a Holandsko. Jsem si jistý, že se sem ještě vrátíme později, když dorazí další. Skvělá krajina pro pozorování. Zítra budeme v Izraeli – další skvělá krajina na pozorování.

Naposledy změněno úterý, 16 duben 2019 08:37

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte