24. března - Shalom Israel

  • pátek, 12 duben 2019 19:09

Dorazili jsme do Izraele. Skvělá pozorovatelská krajina a jarní migrace je již v plném proudu. Lesňáčci jsou všude a také je tu stálý proud dravců, čápů a jeřábů překračující severní hranici.

01Migration Storks 1024x653

 Migrace

V tomhle období to tu není bohaté jen na ptáky, ale i na pozorovatele. Jsou tu všichni šampioni, kteří sledují nebeskou dálnici a všichni se překřikují. Byli tak milí, že nás pozvali do své WhatsUp skupiny stejně tak jako do telegramové, která se týká upozornění na vzácné ptáky v Izraeli. Takže z informačního hlediska jsme plně připraveni.

Včera jsme měli pár hodin v parku v Tel-Avivu, a proto jsme začali přímo v Izraeli, kam jsme přiletěli z Holandska. Kategorie C – majna barmská, pták z jihovýchodní Asie.

02Vinous Starling 1024x633
Majna barmská

Všeobecně dobré pozorování v parku zahrnovalo 4 WP ledňáčky v jednom parku a spoustu dobrých odškrtnutelných ptáků pro náš rok.

03Masked Shrike 1024x576
Ťuhýk běločelý

04Harfagel 1024x714
Eurasian Hoopoe 

05Turtle Dove 1024x615
Hrdlička divoká

06Parakeet 1024x819
Alexandr malý

07Natthager 1024x607
Kvakoš noční

Jeli jsme přes noc k Mrtvému moři a spali jsme v Aradu.

Tohle ráno začalo opravdu brzy, Wadi Salvadora byla náš první cíl. Je to velmi známé místo na pozorování hýla plavého, který je cenným úlovkem. Stejně cenný je také pro nás, protože když se nám ho podaří najít tady, hodně nám to ulehčí naší výpravu do Egypta. Později to bude o hodně snazší, protože budeme moct letět do Hurghady místo do Sharm El-Sheik. Kráčeli jsme nahoru strmým svahem a brzy se nám podařilo najít plaché hýly plavé.

08striolated bunting 1024x683
Strnad pruhovaný

Dobrý úlovek a brzy poté se nám podařilo také najít pár hýlů plavých, obrázek stojí za nic, ale stejně.

S hýly v kapse jsme sešli níž a našli jsme pěnici kyperskou, hmmm a také prinii křovinnou.

Pokračovali jsme do Ein Gedi a pasti na turisty Wadi David, kde už nějakou dobu lidé pozorují budníčka zlatohlavého. Turistická trasa se hemží ptáky, lesňáčci jsou všude, vzácní i běžní.

12ruppels warbler 1024x683
Pěnice turecká (male)

13ruppels warbler female 1024x683
Pěnice turecká (female)

14lesser whitethroat 1024x682
Pěnice pokřovní

15black start 1024x683
Skalníček černoocasý

Všude tu byly spousty špačků Tristram’s.

16tristrams starling 1024x683
 Špaček Tristramův

Naším cílem byl budníček zlatohlavý, ale není vůbec jednoduché se na něj soustředit, když se kolem objevuje tolik nových životních druhů jako např. strnad šedokrký. Erik zakřičel ROSTSPARV (švédské pojmenování) a doslova se zachvěl, když ho uviděl.

17Cretzschmars bunting 1024x682
Strnad šedokrký (female)

Konečně se nám podařilo najít ztraceného tuláka, budníčka zlatohlavého, byl v malém potůčku s vodou.

18Pallass Warbler 1024x728
Budníček zlatohlavý

S velkolepým začátkem izraelského výletu jsme si dopřáli pomalý oběd v Aradu a pak jsme se vydali hledat lindušku dlouhozobou, na místo, kde ho v předešlých letech pozorovali oba naši přátelé Joachim Bertrands a Markus Craig. Bylo to prostředí, které perfektně odpovídalo definici ideálního prostředí v Collins příručce, svahy s rovnými kameny a rostlinami. Pár hodin jsme chodili po těch překrásných svazích, každý krok byl požitkem pro náš nos. Voní to tu jako v kuchyni, když jsme kráčeli po bylinkách. Tahle oblast je značně vzdálená severně od Aradu a pozorování všeobecně je tu prostě skvělé. Skalník modrý, pěnice brýlatá, pěnice turecká, pěnice dlouhozobá, prinie, bělořit skalní, ťuhýk rudohlavý, pěnice vousatá, orebice čukar, káně lesní, moták stepní, ťuhýk běločelý, pěnice kyperská a mnohem víc. Konečně po spoustě kilometrů v nohách Mårten našel hledanou lindušku.

Den jsme ukončili hledáním Crakes - Chřástalovití ve stoce blízko Mitzpe Ramon, kde jsme strávili noc v levném hippie hotelu plným huličů trávy. Dlouhý, ale velkolepý pozorovací den. Celkově 87 ptáků a 23 nových na seznam Big Year. Možná později, během našich dvou týdnů, jestli nám dojdou druhy, se pokusíme o místní Big Day.

Naposledy změněno úterý, 16 duben 2019 10:32

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte