2. dubna - Houkání sovy

  • pátek, 12 duben 2019 20:41

V Izraeli nyní docházejí ptáci, zbývá nám jich tady jenom pár. Pokusíme se o stepokura krásného, a pak budeme pokračovat v hledání pravděpodobného kulíka kaspického. Moje myšlenky jsou rychlejší než mé ruce. Hned první den jsme dostaly zprávu o určení polohy orlíka kejklíře. Zaměřili jsme se na to. Jedná se totiž o afrického orla, který se v Izraeli ztratil už před několika lety. Velké a krásné pole v oblasti Gal’on byly místem, kde jsme hledáním strávili celý den. Žádného orla jsme nenašli, ale za to jsme našli obrovské množství predátorů a čápa bílého. Luňák hnědý, orlík krátkoprstý, Steppe Buzzards, káně bělochvostá a jednoho Greater Spotted.

01 short toed snake eagle3 1024x684
Orlík krátkoprstý

02long legged buzzard 1024x681
Káně bělochvostá

Ale žádný orlík kejklíř. Možná, že se snažíme o druh, který tu vlastně ani není.

03fixing the car 1024x768
Orlíka kejklíře jsme hledali všude

Kempovali jsme přímo před Sde Boker kibbutz. Měli jsme v plánu vstávat brzy a hledat sovu pálenou v okolí Kibbutz. Těsně před tím, než jsme šli spát, jsme zaslechli vytí vlků a houkání šakalů. Dost nás to zmátlo, ale pak jsme uviděli dva arabské vlky kráčet za svitu měsíce. Mmmmm.

Žádná sova pálená zde není. Dostaneme jí později. Přežil jsem bez újmy na zdraví a snažím se přežít spánkovou deprivaci. Znova, zas a opět v autě. Erik zkontroloval Facebook a zvolal – prezident Trump rezignoval. Anebo možná ne. Je apríl. Napsali jsme komentář, že to vzdáváme, protože tlak je příliš veliký – mysleli jsme si, že je to vtipné. Zde Boker není tak dobrá na pozorování migrujících ptáků jako památník Ben-Gurion, který se nachází poblíž. Šli jsme tam, ale našli jsme jenom Hume’s Warbler (kterého jsme už získali v Kuvajtu)

04humes warbler2 1024x679
Budníček altajský

Stejně jako pár migrujících lejsků bělokrkých.

05collared flycatcher female 1024x684
Lejsek bělokrký (female)

Další na seznamu je vrabec moabský, kterého jsme už nadšeně hledali. A teď jsme se přesunuli k – překvapení – Mrtvému moři. Musí tu být. Prohledali jsme keře tamarišku, ale žádní letci a pak jsme se uchýlili do stínu blízké čerpací stanice. Když horko přestalo být smrtelné, vrátili jsme se a pokračovali v hledání. Nyní, když se ochladilo, byli ptáci aktivnější a nám se hledali snáze.

07deadsea sparrow female 1024x682
 Vrabec moabský (female)

08dead sea sparrow male 1024x683
Vrabec moabský (male)

Utábořili jsme se blízko místa, kde se běžně pozorovali vrabce moabského. Bylo to perfektní místo v malém a vyschlém korytu řeky. Všechno bylo pokryto barakským granitem. Strávili jsme tu nějaká čas, abychom mohli pozorovat lelka núbijského a puštíka arabského. Oba to jsou náročné druhy. Jsou to nositelé granitu – pro tebe – stavějí si z toho hnízda.

09nubian nightjar 1024x683
Lelek núbijský

Měli jsme skvělý výhled i na puštíka arabského.

Říkal jsem už dřív – kempování je skvělé. A nejlepší, co může být, je když se vzbudíte přímo na pozorovatelském stanovišti. Za prvního slunečního svitu – ještě než si dáte kávu – všichni sníme a pozorujeme náhodné ptáky. Nádherné a úplně neorganizované. Dostali jsme:

10rufous taoled scrub robin 1024x683
Pěvec ryšavý

11green beeater 1024x680
 Vlha proměnlivá

12sand partridge 1024x681
Koroptev arabská

13camping dead sea 1024x683
Stanování

S druhy od Mrtvého moře v kapse jsme se vydali znova na jih směrem k Eilatu s krátkou zastávkou u rybníků, kde minulý rok byla viděna ostralka rudozobá ... hmmmm. Celé odpoledne jsme strávili na slavných polích Yotvata. Úchvatné pozorování, ale nic nového. Zrádný moták stepní nás přinutil, abychom se před jeho identifikací pořádně podívali na jeho charakteristiku.

15pallid harrier underside 1024x684

obrč15 - Moták stepní (same individual)

Naposledy změněno středa, 24 duben 2019 10:36

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte