14. dubna - 43 stupňů ve stínu

  • sobota, 13 duben 2019 07:44

Trvalo to jen pár dní – ptáci opustili Kuvajt, snažíme se zaměřit na těch pár důležitých ptáků, co nám ještě zbývá, konkrétně rákosník irácký a krahujec šikra. Počasí se zhoršuje, prvních pár hodin je v pohodě ale potom se teplota zblázní. Paradoxně, když se teplota zvedne na 43 a víc, aktivita ptáků je na bodu mrazu. Všichni ptáci, které vidíme, jsou úplně vyčerpaní v korunách stromů a peří se snaží mít co nejvíce vzdušné. My jsme vyčerpaní úplně stejně. Pouhá chůze v houští z nás vysává sílu.

Spojili jsme se s na slovo vzatým expertem jménem Gerald Driessens, který se specializoval na ouhorníky. Měl podezření, že ouhorník indomalajský ze včerejška byl jen chybně identifikován a ve skutečnosti se jednalo o běžného ouhorníka stepního. Je náročné pozorovat v oblasti s tak mnoha dobrými pozorovateli, obzvláště, když spousta našich dobrých přátel a jiných pozorovatelů také považovala tohoto jedince za ouhorníka indomalajského. Tak jako tak – někdy vyhraješ, někdy prohraješ.

Začali jsme ráno a vydali jsme se k bazénu v oblasti Al-Liyah, kde jsme hledali Pale Rock Sparrow, kterého tu viděli již předtím. V Al-Liyah je rezervace se stráží, ale ostraha je tu přátelská a když si všimli, že jsme pozorovatelé a ne lovci, bez problémů nás pustili dovnitř. Hned u vchodu na nás zamávali, abychom zapózovali na fotku. Vystoupili jsme z auta trochu zmateni, ale jediné, co po nás chtěli, bylo, abychom si vyfotili sedícího výrečka malého, který se pekl na slunci hned vedle jejich malé strážnice.

01 scopes owl 1024x683
Výreček malý

Nezapomeňte vystavit na odiv své znaky, hlavně ty na nohách. Výreček plavý je nepochybně ten, který nemá peří na prostřední části nohy.

Kolem bazénu ale žádný pták nebyl. Přiletěl celkem slušný samec motáka lužního, a také nějaký ještěr běžel napříč pouští. Byl to obrovský egyptský ještěr s ostnatým ocasem. Příšera.

Ráno jsme měli už za sebou, a vydali jsme se do Mutla, abychom hledali krahujce šikra. Horko bylo zničující a aktivita ptáků byla celou dobu na minimu. Na vysušeném stromě jsme našli vrabce hnědoramenného.

04 yellow throated sparrow 1024x680
Vrabec hnědoramenný

Stejně těžce jako on jsme se vyrovnávali s horkem a proto jsme si šli odpočinout do klimatizované části. Potom jsme se vrátili zpět do Al-Liyahu. Pozorování zde bylo celkem dobré, kupříkladu jsme našli pár sedmihlásků pustinných.

Také jsme tam znovu viděli několik pěnic Humeova. Potom, když jsme se chystali k odchodu, přilétl houf vlh pestrých, který se usadil k odpočinku na stromě. Překrásné.

06 eurasian bee eater tree 1024x683
Vlhy pestré sedící v řadě

Viděli jsme několik lovců, proháněli se rezervací na svých džípech s náhonem 4x4 a zbraně jim trčely z oken. Byli připraveni zastřelit jakoukoliv vlhu pestrou, kterého uvidí. Vskutku smutný pohled.

Další den jsme věnovali rákosníku iráckému a krahujci shikra v Al-Abraqu. Vstali jsme opravdu brzy a na místo jsme dorazili s rozbřeskem. Kolem létala spousta krahujců obecných. Všechny jsme je vyfotili a doufali jsme, že zachytíme krahujce shikra – ale bohužel žádný. Šli jsme houštím a hledali jsme rákosníka iráckého. Mårten a já jsme společně stáli u stromu a čůrali. Myslíme na moment otec-syn, když jsme najednou hodně blízko uslyšeli volání Eastern Nightingale. Vycházel z nějaké dutiny stromu nebo z keře. Rozhlédli jsme se a podívali se 50cm do dálky tím směrem, když Mårten zašeptal – tady vevnitř mám rákosníka iráckého, hodně blízko. Trvalo nám pár hodin udělat jeho pořádnou fotku.

07 basra reed warbler2 1024x680
Rákosník irácký

08 basra reed warbler1 1024x684
 Rákosník irácký

09 basra reed warbler3 1024x683
Rákosník irácký

Vypovídá to něco o tom, jak nesmělý a opatrný je tento ptáček, protože než jsme si iranie bělohrdlá všimli, trvalo nám to 30 minut.

10 white throated robin 1024x683
 Iranie bělohrdlá

Seděl uvnitř toho samého stromu, ale my jsme ho prostě neviděli. Všechny ostatní na Whatsup jsme upozornili na Basra a AbdulRahman s dvěma klienty jménem Paul Chapman a Maximilliano DeTorri, dorazili, aby se na něho podívali taky. Nyní bylo horko zase nesnesitelné, a proto jsme si zase odpočinuli v klimatizované kavárně. Zakončili jsme den pozorováním krmících se kolih velkých (ssp orientalis). Vole (v originále je bill a to jsem překládala vždy jako zobák i Robert, tak nevím, ani o krku se nic nepíše – já bych přeložila takto: zobák je opravdu výrazný)na jejich krku bylo opravdu výrazné.

Další den jsme se vrátili zpět do Mutly a znovu jsme se vydali hledat krahujce shikra. Potkali jsme tu místního pozorovatele jménem Bassel, který v Mutla našel Black Bush-robin. V Kuvajtu to byl výjimečný pták. My jsme ale zase narazili na zlatou žílu a zároveň na pořádnou skálu, když jsme se snažili získat lepší výhled na letícího krahujce obecného. Auto je rozbité a my v depresi čekáme na odtah.

Naposledy změněno středa, 24 duben 2019 11:05

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte