11. května - Cestování, spaní, jídlo

  • sobota, 13 duben 2019 10:04

Chtěl jsem toho trochu napsat, jak cestujeme, co děláme a co ne. Co nám dobře funguje a co ne. Nyní už jsme procestovali celkem dost zemí a naučili jsme se aspoň něco. Takže tady to máte.

Camping

Kempování má několik výhod, je to levné (vlastně zadarmo), ale to nejlepší na tom je pravděpodobně to, že vám zajistí druhy. Obvykle se snažíme kempovat na nějakém místě, kde můžeme získat jednoho nebo i několik ptáků. Dobrým příkladem je bod v západní Sahaře na pozorování lelka zlatého. Kempování nám umožňuje být na místě v pozdních večerních hodinách a zjevně je dobré i brzké vstávání přímo na místě. Neseme si s sebou kopulovitý stan pro 3 osoby a set na vaření. Vařič, který s sebou máme, může pohánět více druhů paliv a benzin stejně tak jako nafta. My používáme vařič Primus, protože benzín a nafta se dají snadno sehnat kdekoliv. Set nádobí, který používáme, jsme začali přezdívat Zlatá rýže od té doby, co jsme v něm poprvé vařili na místě pozorování lelka zlatého. Ingredience, které v něm vaříme, se sice mohou lišit, ale většinou je to v podstatě jenom rýže třeba s rajčetem, cibulí, práškovým chilli anebo čímkoliv jiným. Když náhodou narazíme na párek nebo klobásu, jdou taky tam. Všechno se osmaží, zaleje vodou, do té se přisype rýže a provaří. Pak se to sní. Všechno z jednoho hrnce.
Cestujeme také se spacákem a karimatkou. Všechno tohle je hodně objemné a v podstatě máme celý jeden batoh plný kempového vybavení. Ale stojí to za to, protože nás to dělá o mnoho flexibilnějšími. Když jedeme autem, víme, že máme s sebou vybavení na kempování, takže téměř nikdy nepanikaříme, kde bychom měli spát. Vždy si můžeme vybrat nějaké místo ukryté v temnotě, kde si rozložíme stan.

Internet

Doteď se nám dařilo mít stabilní internet ve všech krajinách, které jsme navštívili. Máme levný android a kupujeme si nové sim karty pro každou zemi, kterou navštívíme. Tohle může občas způsobit pár nepříjemností, ale obvykle to funguje celkem dobře. Levný telefon má v sobě místní sim kartu a my sdílíme přístupový pro naše laptopy. Spotřebujeme téměř 1 gb denně. Internet je ale všeobecně levný, hlavně v zemích, jako je Maroko a Egypt. Je neocenitelné, mít během cestování internet. Dělá to věci jako hledání v eBird a rezervování hotelů o tolik snadnějšími. Vzhledem k našemu roku jsme přidali hodně míst na eBird a do “Google My Maps” jsme je potom sdíleli. Odsud se dá exportovat KML soubor, který se dá vložit (výhradně pro android) do aplikace s mapou zvané Locus. Takže bez internetu budeme mít stejně přístup k offline mapám s GPS a místech důležitých ptáků. Zatím jsme aplikaci Locus moc nevyužili, protože jsme měli bezproblémový přístup k internetu.

Hotely

Obvykle spíme v hotelech a někdy v privátech. Používáme aplikaci booking.com anebo někdy běžné hledání hotelů na google maps. Tohle nám fungovalo dobře, obvykle se snažíme rezervovat hotel co nejpozději, a tak, abychom ho měli po cestě. Je pro nás lepší soustředit se na pozorování a taktiku a nechceme být svazováni časem v hotelu. Takže se běžně rozhodujeme až večer, kde budeme vlastně spát. Flexibilita je klíčová. Někdy se ceny hotelů mohou hodně lišit. Občas jsou až neuvěřitelně levné. Hlavně v Egyptě. Podařilo se nám zarezervovat hotel s plnou penzí za 10 euro na noc pro všechny tři. Pravděpodobně je to tam řízené egyptskou vládou.

Zvyky, policie a kontroly

Země, jako Maroko a Egypt, mají kontroly na cestách v podstatě všude. Hlavně ty v Maroku mohou být obzvláště otravné, protože každá zastávka může trvat i 10 minut a v podstatě nedělají nic jiného, než že opisují detaily z vašeho pasu. Je pro ně důležité, mít všechno potřebné z vašeho pasu přepsané. Abyste to obešli, je dobré si připravit rukou psaný přepis, který prostě předáte policii při kontrole. V Egyptě jsou kontroly vojenské, ne policejní a jsou hodně uvolněné.

V Maroku jsme přišli s bezchybnou taktikou pro kontroly. Tady jí máte – přečtěte si to a používejte do konce svých životů. Když projíždíte dálniční kontrolou, nesmíte nikdy za žádných okolností navázat oční kontakt se strážníkem, který se rozhoduje, jestli vás zkontrolovat nebo pustit dál. To je celé. Od té doby, co jsme začali používat tuhle taktiku, počet kontrol se snížil na minimum.

Zvyky a ochranka na letištích, to už je větší oříšek. V Rabatu v Maroku nám zkonfiskovali naše foťáky a dalekohledy podle místních zvyků. Jejich pohádka byla, že potřebujeme povolení od ministerstva komunikace, abychom mohli cestovat do krajiny a fotografovat. My si myslíme, že se prostě jenom bojí novinářů. Hlavně těch, kteří cestují do západní Sahary. Podařilo se nám získat to zatracené povolení, ale zabralo nám to většinu dne. Cestování s vybavením je pak ale už snadné. Prostě stačí vyhnout se Rabatu a vybrat si Kasablanku nebo Marakeš, protože tam jsou zvyklí na turisty a focení jejich zvyků jim nevadí. Během naší druhé cesty do Maroka jsme letěli do Kasablanky. Pracovníci zkontrolovali naší optiku, ale nebyl žádný problém.

V Egyptě to už je ale jiný příběh. Ve zkratce – vypadá to jako úplně náhodný proces. Někteří pozorovatelé dostanou svou optiku přes pracovníky, jiní ne. Nám zabavili všechnu optiku včetně binokuláru. A nebyli jsme sami, kdo měl podobné špatné zkušenosti s egyptskými celníky. Tohle je hodně zlé a náhodné, takže než se to změní, nemůžeme vám Egypt jako pozorovatelskou destinaci vůbec doporučit. Pokud se nesnažíte tak zoufale získat ty (celkem skvělý) druhy WP, vyberte si jinou krajinu. Jestli cestujete do Egypta, dejte všechnu svou optiku do batožiny pro klasickou rentgenovou kontrolu. Jestli máte takovou možnost, vyberte si foťák, kterého čočka je menší. My máme Cannon 100-400/5.6 palců a ten kontrolou prošel.

Tohle je něco, na čem by Birdlife International mělo zapracovat. Egypt je pro pozorovatele skvělá země. Byla by škoda, kdyby pozorovatelský turismus v krajině zemřel kvůli debilním pravidlům.

Hudba
Strávíme hodně času řízením. Offline hudba je v autě extrémně důležitá. Tady jsou některé z našich offline listů na Spotify. Užívejte.
Pet Sounds Stefan z hipsterské nahrávací společnosti a prodejny ve Stockholm.
Lennart Persso a kolekce toho, co jsme nyní vybrali z článků kritiky Lennarta Perssona.
Klackovy písničky
Leon Hennings , náš přítel Leon má nezpochybnitelný smysl pro hudbu, tohle jsou písničky, které jsme poslouchali většinu roku.

Naposledy změněno středa, 24 duben 2019 20:13

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte