13. května - V Egyptě to balíme

  • sobota, 13 duben 2019 20:24

Náš výlet do Egypta je skoro u konce, včera se nám podařilo dostat poslední dva cílené druhy v Egyptě. Kukačka senegalská a snovač jihoasijský. Oba se daly najít relativně snadno na polích blízko Abou Hamad přímo na severovýchodě od Cairo. Kukačku jsme našli téměř okamžitě.

01 senegal coucal 1024x677
 Kukačka senegalská

Snovač se hledal obtížněji. Procházeli jsme se na polích a vyšlapaných cestičkách podél nich již nějakou tu dobu, když z ničeho nic nad polem přeletěli tři ptáci a rychle přistáli ve vysoké trávě, ale i tak se nám na ně podařilo mít celkem pěkný výhled. Všeobecně jsme měli v téhle oblasti dobré pozorování se spoustou vlh modrolících a také několika slučic pestrých

02 greater painted snipe3 1024x630
Slučice pestrá

03 blue cheeked bee eater 1 1024x928
 Vlha modrolící

04 white throated kingfisher 1024x681
Ledňáček hnědohlavý

Vyjímaje debaklu s dalekohledy a zvláštních zvyků musíme výlet do Egypta považovat za totální úspěch. Propásli jsme dva druhy zoboun americký a volavka obrovská, ale věříme, že ani jeden z nich se zde nenacházel. Navzdory chaotické dopravě se nám povedlo nemít žádnou bouračku ani poruchu a mimochodem, měli jsme skvělé auto. Jeep Wrangler.


05 20170510 182739 1024x768
Chaotické tankování benzinu

Byli jsme velmi spokojeni s jeepem 4x4, takže, když nás zastavili na vojenské prohlídce v Suezu a zeptali se nás, jestli to je 4x4, odpověděli jsme, ano příslušníku – je to 4x4. Ukázalo se, že to byla špatná odpověď. V oblasti Sinai peninsula je totiž zakázané jakékoliv vozidlo s náhonem 4x4. Očividně to byl způsob egyptské vlády, jak vyjebat s beduíny – které z nějakého důvodu nemají rádi. Běhen našeho dvoutýdenního výletu v Egyptě se nám v polích dostalo pomoci od spousty přátel. Mnohokrát díky!!!

Tomas Axen Haraldsson zorganizoval několik letošních výletů do Egypta. Poskytl nám velmi cenné informace během celého našeho výletu. Také nás spojil s mužem jménem Haitham Ibrahim, který nám také několikrát moc pomohl a zkontaktoval nás s Atyat Ghareeb, která nám půjčila Haithamův starý dalekohled, díky kterému jsme dostali druhy, které bychom jinak propásli. Mohamed Habib nám poskytl dobré informace.

Bob Swann nám zajistil nahrávku hlasu bukáčka žlutonohého, bez které bychom tento druh mohli zmeškat. Zvuk, který jsme měli z Xeno Canto, vůbec neodpovídal. Později jsme také dostali nějaké volání emailem od Santamaa Markku. Dan Pointon měl dobré informace ohledně rybáků arabských. Istvan Molodovan, který v Egyptě pracuje v terénu, nám dal dobré typy na cesty, které bychom potenciálně mohli využít. Pierre-Andre Crouchet nám dal poslední kousek skládanky k našemu úspěchu – bukáčka žlutonohého.

Naposledy změněno středa, 24 duben 2019 22:49

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte