21. května - Pozorování ve Van

  • sobota, 13 duben 2019 21:26

Z výletu v Gruzii na jezeře Van byl přechod do východního Turecka trochu divný. Letěli jsme přes Instanbul, ale alternativně jsme mohli jet i autobusem mezi Tbilisi s Van. Měli jsme trochu štěstí a pronájem auta jsme vyřídili už na letišti ve Van. Je to už podruhé, co jsme zanedbali přípravu a plánování času příjezdu. Když jsme dorazili, auto už bylo pryč. Místní společnost měla ale také auto a dokonce bylo lepší než to, které jsme si zarezervovali. Chtěli jsme auto vrátit ve městě Antalya, což nám pronájem trochu zkomplikovalo.

Van vypadá jako velmi pěkné malé městečko, panuje tu přátelská atmosféra a restaurace na každém kroku. Vypadá to, že návštěva z Evropy je tu něco neobvyklé. Kamkoliv jdeme, lidé po nás zvědavě pokukují. Nic méně však přátelsky. První pozorovací den začal ve slejváku, takže se nám dostalo pár zasloužených hodin spánku navíc. V pozdních ranních hodinách jsme se vydali na místo hodinu cesty daleko, kterou nám doporučil Emin Yoğurtcuoğlu, špičkový turecký pozorovatel, který nám byl velmi nápomocný. Je neocenitelné mít místního pozorovatele, s kterým si můžete promluvit, když navštěvujete cizí krajiny, Emin, je ten pravý! O pár km později po úbočí kopce se nám dostalo spojení s naším prvním cílovým ptákem. Slyšeli jsme ho zpívat a bezy jsme ho i uviděli.

01 20170521 IMG 8134 1024x672
 Strnad pustinný

Brzy jsme uslyšeli a také uviděli (ale se špatným výhledem) přelétat nad hlavou hýl růžovokřídlý, což je taky další dobrý pták na seznam WP. Má velmi charakteristické volání a také způsob letu. Po pár km stoupání jsme se dostali blízko.

02 20170521 IMG 8175 1024x658
Hýl růžovokřídlý

Výhrou byl hýl mongolský, kterého jsme našli na kopci. Tohle je druh, který Mårten hledal při několika příležitostech v Arménii, ale vždy neúspěšně. Správná taktika, jak říká Emin Yoğurtcuoğlu, je přijít na to správné místo, prostě si sednout a čekat. Chvilku se nám to i dařilo, ale brzy jsme začali být neklidní a rozdělili jsme se. Asi po hodině jsme našli jednoho z nich a potom další dva.

To, o čem jsme si mysleli, že bude jeden z nejtěžších druhů v Turecku, jsme nakonec odepsali hned první den.

04 20170521 IMG 8168 1024x683
Šťastní táborníci

Zpět dolů jsme jeli autem. Viděli jsme pár strnadů černohlavých. Pravděpodobně jich během našich cest po Turecku uvidíme ještě mnoho. Cestou dolů z kopce jsme mluvili o kalandře dvouskvrnné a Mårten předčítal z Collinsovi příručky – Mají rády vysoké nadmořské výšky, přibližně na té úrovni, kde je obhospodařování půdy už téměř nemožné. Všichni jsme se na sebe podívali a řekli – potom je to tady a zastavili jsme auto. První věc, co jsme uslyšeli z oblohy nad hlavou, byla zpívající kalandra dvouskvrnná.

Šest nových přírustků na seznam, to se nám už pravděpodobně tento rok nikdy nepovede. Anebo možná na Madeire v srpnu!!

Naposledy změněno středa, 24 duben 2019 23:04

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte