Bude alexandr malý (Psittacula krameri) novým členem naší avifauny

  • úterý, 05 červenec 2016 08:39

Článek s tímto názvem vyšel v časopise Panurus 2009, kde jsem popsal svoje zkušenosti s tímto na naše poměry neobvyklým až exotickým druhem. Jeho text uvádím následně téměř beze změn. Alexandr malý (Psittacula krameri) je středně velký papoušek dlouhý 38-42 cm, z toho téměř dvě třetiny připadají na ocas. Je téměř celý zelený, jenom letky jsou tmavé. Konec dlouhého ocasu a šíje jsou zbarveny modře.

Samec se liší od samice černým proužkem pod lícemi. Silný zobák je tmavě červený. Mláďata mají kratší ocas. Alexandr malý žije v řídkých lesích, savanách i v polopouštích s roztroušenými stromy. Mimo původní areál se vyskytuje obvykle v městských parcích a zahradách. Ptáci velmi dobře létají a jsou stálí nebo potulní. Hnízdí v dutinách stromů, které si sám vydlabe nebo použije opuštěnou dutinu. Na Středním Východě hnízdí i ve skalách a zříceninách, často v koloniích. Samice snáší 3-6 vajec, na kterých pak sedí 22-24 dnů. Mláďata opouštějí hnízdo po 7 týdnech. Alexandr malý se živí semeny, plody a květy nebo zalétá na obilná pole a kukuřici. Je to hlučný pták, který se často ozývá vřískavým kri-kri-kri. Původní areál rozšíření je velmi rozlehlý. V Africe je rozšířen jižně od Sahary od Mauretánie a Senegalu na západě až po Súdán a Etiopii na východě. V Asii se vyskytuje na celém indickém subkontinentu od Pákistánu přes Nepál a Indii až po Barmu (GRIMMETT, ISKIPP & INSKIPP 2001). Hnízdí také na Srí-Lance. Na tomto rozsáhlém území vytváří 4 subspecie. Díky své přizpůsobivosti je alexandr malý rozšířen na mnoha dalších místech světa. Z ptáků uniklých ze zajetí vznikají v městských parcích malé kolonie, které se poměrně rychle zvětšují a druh se šíří mimo intravilán. Ve východní Africe žije alexandr malý mimo původní areál v Nairobi a Mombase (Keňa) a na ostrově Zanzibar patřící Tanzánii (STEVENSON & FANSHAWE 2003). Rozšířen je také na několika místech v Egyptě. V Jihoafrické republice hnízdí v Durbanu a Johannesburgu (SINCLAIR & RYAN 2003). Vysazen byl na ostrově Mauricius a Kapverdských ostrovech. Na Středním Východě je alexandr malý ostrůvkovitě rozšířen v Saudské Arábii, Spojených arabských emirátech, Jemenu, Jordánsku a Izraeli. Rovněž v Iráku a Íránu hnízdí na mnoha místech (PORTER, CHRISTENSEN &
SCHIERMACKER-HANSEN 1996). V jihovýchodní Číně tvoří centrum výskytu tohoto druhu Hong Kong a Macao (MACKINNON & PHILLIPPS 2005), na Malajském poloostrově je to Singapur. V Severní Americe žije alexandr malý v mnoha městech na jihu USA a v

Foto Andy Bright,
Velká Británie 2007

Kalifornii (SIBLEY 2003). Vysazen byl také na Havajských ostrovech. V Jižní Americe je jeho výskyt znám z hlavního města Venezuely Caracasu (HILTY 2003). V Evropě byl alexandr malý poprvé pozorován v roce 1962 v městském parku ve městě Tervuren nedaleko Bruselu v Belgii. V roce 1966 bylo v Belgii zaznamenáno první hnízdění v přírodě. Od sedmdesátých let 20. století se rozšiřuje hnízdní areál tohoto druhu v Evropě. Na Britských ostrovech žije podle P. Podpěry (www.ifauna.cz) zejména v Londýně, ve východní Anglii a na sever až po skotský Glasgow asi 9 000 ptáků. V Belgii žije až 7 000 alexandrů, z toho 3 000 v Bruselu. V Holandsku se odhaduje hnízdní populace na 5 400 ptáků a v sousedním Německu přes 6 000 ptáků (HAGEMEIJER & BLAIR 1997). V Polsku byli zjištěni pouze ptáci ulétlí ze zajetí na třech místech (TOMIALOJC & STAWARCZYK 2003). V sousedním Rakousku existují dvě hnízdní populace (Vídeň a Innsbruck). Alexandr malý hnízdí také v severní Itálii (Trieste) a na Sicílii. V Řecku žije v počtu několika set ptáků v Aténách. Rozšířen je také na několika místech Francie a Španělska včetně Kanárských ostrovů. V poslední době se objevila malá hnízdní populace na portugalské Madeiře a Azorech (CLARKE 2006). Kromě Francie, kde převažuje africká subspecie P. k. krameri, patří většina evropských ptáků k asijským subspeciím P. k. borealis a P. k. manillensis nebo k jejich křížencům (HEINZEL, FITTER & PARSLOW 1995). V Evropě se v současné době vyskytuje více než 25 000 alexandrů malých. Z České republiky není o výskytu alexandra malého příliš mnoho zpráv. O pozorování na Ostravsku bez bližšího popisu se zmiňuje MANDÁK (2004). Podle nedoložené zprávy se měl v první polovině 70. let 20. století po dva roky vyskytovat volně létající pár alexandrů v Praze-Podolí, ve druhém roce i s mladými. Poprvé jsem se s alexandrem malým ve volné přírodě setkal 22.7.2001. U rybníka Zrcadlo nedaleko Kopidlna (50°18‘ N 15°13’E) jsem pozoroval dva ptáky letící od severu na jih. Letěli vedle sebe ve výšce asi 80 m a upozornili na sebe hlasitým křikem. Po celou dobu pozorování neměnili výšku ani směr letu. Podruhé jsem pozoroval tohoto exotického papouška 29.9.2008 v místě zvaném Vzdychánek asi 5 km západně od Semil (50°16‘ N 15°15‘ E). Při sledování podzimního tahu se v hejnu stěhovavých ptáků objevil rychle letící alexandr malý. Opět na sebe upozornil hlasitým křikem. Podle kresby na hlavě se jednalo pravděpodobně o dospělého samce. Pták opět letěl severojižním směrem a během necelé minuty nám zmizel z dohledu. Bohužel se ho přítomnému fotografovi J. Šťastnému podařilo vyfotit už jenom z velké dálky. Vzhledem k tomu, že se tento druh zejména v západní Evropě šíří, může takovýchto exotických pozorování v dalších letech přibývat a nemusí jít vždy o ptáky ulétlé ze zajetí. Vždyť nejbližší hnízdiště v Porýní jsou od České republiky vzdálena pouhých 260 km a z Vídně je to na jižní Moravu necelých 90 km.
Literatura
CLARKE T. 2006: Birds of the Atlantic Islands. Christopher Helm, London
GRIMMETT R., INSKIPP C. & INSKIPP T. 2001: Pocket Guide to the Birds of the Indian Subcontinent. Christopher Helm, London
HAGEMEIJER W.J.M. & BLAIR M.J. 1997: The EBCC Atlas of European Breeding Birds. Their Distribution and Abundance. T.& A.D.Poyser, London
HEINZEL H., FITTER R. & PARSLOW J.1995: Birds of Britain & Europe with North Africa & The Middle East.. Harper Collins Publishers, London
HILTY S. L. 2003: Birds of Venezuela. Christopher Helm, London
MACKINNON J. & PHILLIPPS K. 2005: A Field Guide to the Birds of China. Oxford University Press, Oxford MANDÁK M. 2004: Heřmanický rybník – významná ornitologická lokalita. Acrocephalus 20: 2-53
PORTER R. F., CHRISTENSEN S. & SCHIERMACKER-HANSEN 1996: Field Guide to the Birds of the Middle East. T. & A.D. Poyser, London
SIBLEY D. 2003: Birds of Eastern North America. Christopher Helm, London
SINCLAIR I. & RYAN P. 2003: Birds of Afrika south of the Sahara. Struik Publisher, Cape Town
STEVENSON T. & FANSHAWE J. 2003: Field Guide to the Birds of East Africa. Christopher Helm, London TOMIALOJC L. & STAWARCZYK T. 2003: Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebnosc i zmiany. PTPP „pro Natura“, Wroclaw
WWW.IFAUNA.CZ

Od napsání předchozího článku uběhly už čtyři roky a pozorování alexandrů malých v Česku postupně přibývá. Pokusím se tedy shrnout všechna známá nebo publikovaná zjištění tohoto druhu u nás:
22.7.2001 Mlýnec, rybník Zrcadlo (JC), 2 ex. letí ve výšce 80 m směrem na jih (Jasso L.)
25.7.2006 Praha, Dubeč (AA), pozorována 1 F velice plachá (Telenský T., Rulfová A.)
29.9.2008 Záhoří, Vzdychánek (SM), 1 M rychle letící směrem na jih (Jasso L.)
3.10.2008 Krkonoše, sedlo nad Voseckou boudou (SM), přelet 1 ex. (Zicha F.)
8.2009-19.3.2010 Nové Město nad Metují (NA), 1 ex. se zdržoval v hejnu hrdliček zahradních a přečkal i silné mrazy (Hromádko M.)
7.10.2009 Liberec (LB), 2 ex. odletěli s křikem ze stromu východním směrem (Došlý M.)
31.8.2011 Praha, Stodůlky (AA), asi měsíc přelétá a hlasitě křičí 1 ex. (Kronus Š.)
16.11.2011 Lanžhot, obora Soutok (BV), pták v dobré kondici přeletuje (Horal D.)
15.1.2012 Sluhy (PY), 1 ex. se potuluje delší dobu po vesnici (Čermáková T.)
4.3. + 29.4.2012 Praha, Trója (AA), 1 ex. modré mutace se už delší dobu zdržuje v zahradách, přežil zimu, několikrát se objevil i v televizním vysílání
10.8.2012 Praha, Trója (AA), 1 ex. (zelený) letěl přes Vltavu směrem k ZOO (Suhrada J.)
17. – 19.8.2012 Polní Chrčice (KO), 1 ex. se zdržoval 3 dny ve vsi na smrku (Došlý M.)
28.8.2012 Svitavy, Lánský r. (SY), 1 ex. letěl nad polem JV směrem (Novák L.)

Z uvedeného přehledu je patrné, že se u nás v letech 2001 – 2012 vyskytlo 15 alexandrů malých v Libereckém (4), Královehradeckém (3), Pardubickém (1), Středočeském (1), Praze (5) a v Jihomoravském kraji (1). Jejich výskyt podle let ukazuje

Tab. 1:
Rok 2001 2006 2008 2009 2010 2011 2012
celkem Počet ex. 2 1 2 3 2 5 15

Výskyt alexandrů malých u nás v jednotlivých měsících roku ukazuje, že se ptáci objevují převážně v mimohnízdním období mezi 22.7. – 16.11.

Výskyt podle měsíců v průběhu roku znázorňuje Tab. 2:
Měsíc 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
1 1 3 5 1 3 1 celkem 15

V západní, střední a jižní Evropě se v současnosti vyskytuje více než 30 000 alexandrů malých a druh se nadále šíří. Nejvíce alexandrů žije v Belgii, kde je hnízdní populace odhadována na 7 000 párů. Podle www.trektellen.nl dochází u tohoto druhu k pohnízdním potulkám nejvíce mezi 15.7. – 30.11. s vrcholy na konci srpna a v říjnu. V Belgii při sledování ptačí migrace zaznamenali u alexandra malého denní rekord 24.10.2004 u Kraaienbergu – 111 ex. za 4 hodiny. V Nizozemí byl 1.9.2005 u Rijswijku zaznamenán přelet 287 alexandrů rovněž za 4 hodiny. V sousedním Rakousku a Německu je alexandr malý v seznamu ptáků řazen do kategorie C. V Německu tento druh hnízdí od roku 1969 a za etablovaný se považuje od roku 1993. V současnosti je počet alexandrů odhadován na 6 000 – 7 000 ex. V Polsku byl v letech 2008 – 2011 zaznamenán 6x (16.1., 13.6., 8.8. – 19.12.). Z předchozího textu lze vyvodit závěr, že alexandr malý se v Evropě nadále šíří a některá pozorování v Česku z posledních let ukazují i na možnost záletu tohoto druhu na naše území. Podle mého názoru by se to mohlo týkat všech pozorování z Libereckého kraje (Liberec 7.10.2009 – viz foto, Záhoří, Vzdychánek 29.9.2008, Krkonoše 3.10.2008), z Jičínska (ryb. Zrcadlo 22.7.2001), Svitavska (Lánský ryb. 28.8.2012) nebo z Prahy (Dubeč 25.7.2006). Také pozorování z jižní Moravy (obora Soutok 16.11.2011) by mohlo souviset s pohnízdní potulkou ptáka z vídeňské populace. Ostatní výskyty patří do kategorie E – uprchlík ze zajetí. Tímto článkem jsem chtěl kromě úvahy o možném výskytu alexandra malého z etablované populace v západní Evropě u nás i upozornit birdwatchery na možnost setkání s tímto druhem. Podle vlastní zkušenosti i zkušeností dalších oslovených pozorovatelů jde většinou o setkání překvapivé a obvykle velmi krátké na pořízení třeba i dokladové fotodokumentace. Zatím se to podařilo pouze Martinu Došlému 7.10.2009 v Liberci – viz foto níže. Alexandr malý (Psittacula krameri), Liberec 7.10.2009,

ara02foto Martin Došlý
Literatura www.avif.birds.cz www. trektellen.nl

Naposledy změněno neděle, 24 červenec 2016 16:42

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte




Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

František Kopecký

František Kopecký

Petr Suvorov

Petr Suvorov

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

Renata Hasilová

Renata Hasilová

Michal Staněk

Michal Staněk

Richard Stehlík

Richard Stehlík

birdfoto birdwatching.cz legendy rockpalace birdwatching.cz holik birdwatching supra b irdwatching soucek birdwatching
birdwatcher biřrdwatching2018 hasilova birdwatching 2018
hok birdwatching jarda vanek logo birdtelemetry birdwatching 2018 vebr foto birdwatching
    ak havlena birdwatching 2018      

TOP seznamy - celkem registrováno 95 uživatelů

ČR Life List WP Life List ČR Year List 2021 WP Year List 2021 Poslední přírůstky
302 Jaroslav Vaněk 369 Vláďa Teplý 227 Jaroslav Vaněk 229 Jaroslav Vaněk 18.10.2021 Sýkořice vousatá Jaroslav Vaněk
290 Birdwatching.cz 340 Jaroslav Vaněk 226 Jirka Rohlena 226 Jirka Rohlena 18.10.2021 Kulík bledý Jaroslav Vaněk
276 Jirka Rohlena 324 Birdwatching.cz 208 Pavel Mezulián 208 Pavel Mezulián 18.10.2021 Kachnička mandarinská Jaroslav Vaněk
273 Vláďa Teplý 303 Jan Veber 178 Markéta Večeřová 194 Markéta Večeřová 17.10.2021 Strakapoud prostřední Luboš Klikar
267 Michal Staněk 286 Renata Hasilová 170 Michal Staněk 171 Michal Staněk 16.10.2021 Sýkora uhelníček Luboš Klikar
265 Pavel Mezulián 281 Jirka Rohlena 166 Birdwatching.cz 166 Birdwatching.cz 08.10.2021 Jespák obecný Markéta Večeřová
252 Renata Hasilová 281 Michal Staněk 156 Vratislav Ježek 156 Vratislav Ježek 03.10.2021 Kulík bledý Jirka Rohlena
246 Blancherose 265 Pavel Mezulián 150 Vláďa Teplý 150 Vláďa Teplý 03.10.2021 Káně bělochvostá Jirka Rohlena
219 Vladimír Toman 264 Ondřej Beneš 141 Luboš Klikar 150 Blancherose 03.10.2021 Labuť zpěvná Jirka Rohlena
206 Ondřej Beneš 247 Blancherose 137 Michal Hlaváč 142 Luboš Klikar 03.10.2021 Chocholouš obecný Jirka Rohlena
203 Vratislav Ježek 239 Martin Horyna 137 Blancherose 137 Michal Hlaváč 03.10.2021 Mandelík hajní Jirka Rohlena
202 Markéta Večeřová 230 Markéta Večeřová 136 Renata Hasilová 136 Renata Hasilová 01.10.2021 Jespák křivozobý Jaroslav Vaněk
200 Ilona Jurečková 220 Vratislav Ježek 96 Zdeněk Švajda 96 Zdeněk Švajda 01.10.2021 Polák malý Jaroslav Vaněk
200 Michal Hlaváč 219 Vladimír Toman 93 Jirka Sochor 93 Jirka Sochor 01.10.2021 Orel královský Jaroslav Vaněk
193 Martin Horyna 201 Michal Hlaváč 84 Jindřich 84 Jindřich 01.10.2021 Husice rezavá Jaroslav Vaněk
187 Miroslav Horák 200 Ilona Jurečková 75 Miroslav Horák 75 Miroslav Horák 01.10.2021 Kolpík bílý Jaroslav Vaněk
149 Jaromír Žebrák 189 Jiří Šantavý 74 Josef Trojan 74 Josef Trojan 01.10.2021 Volavka červená Jaroslav Vaněk
145 Jiří Šantavý 187 Miroslav Horák 01.10.2021 Vlha pestrá Jaroslav Vaněk
140 Lukáš Novotný 149 Jaromír Žebrák 01.10.2021 Kormorán malý Jaroslav Vaněk
107 David Kuba 148 Martin Sochor 26.09.2021 Králíček ohnivý Pavel Mezulián
90 Radomír Zdarsa 140 Lukáš Novotný 26.09.2021 Pěvuška modrá Pavel Mezulián
87 Josef Trojan 108 David Kuba 24.09.2021 Bramborníček hnědý Pavel Mezulián
48 Lenka Marianna 90 Radomír Zdarsa 24.09.2021 Racek žlutonohý Pavel Mezulián
35 Iveta Doleželová 87 Josef Trojan 19.09.2021 Skorec vodní Markéta Večeřová
16 Tereza Froňková 49 Lenka Marianna 19.09.2021 Chocholouš obecný Markéta Večeřová
11 Lenka Hodačová 35 Iveta Doleželová 19.09.2021 Lejsek černohlavý Markéta Večeřová
1 Martin Vašíček 16 Tereza Froňková 19.09.2021 Volavka stříbřitá Markéta Večeřová
11 Lenka Hodačová 19.09.2021 Cvrčilka zelená Markéta Večeřová
6 Daniel Horálek 19.09.2021 Křepelka polní Markéta Večeřová
1 Pepa z Mrákova 19.09.2021 Slavík tmavý Markéta Večeřová