Husa polní (Anser fabalis) nebo husa tundrová (Anser serrirostris)?

Podle nejnovějšího seznamu ptáků světa IOC World Bird List Version 5.1 byla husa tundrová (Anser serrirostris) oddělena od husy polní (Anser fabalis) jako samostatný druh.

Podle současného pohledu se tedy rozeznávají tyto druhy a poddruhy:

Husa polní 
evropská (Anser fabalis fabalis), výskyt Skandinávie – Ural
západosibiřská (Anser fabalis johanseni), Ural – Jenisej
jakutská (Anser fabalis middendorffi), Jenisej – Čukotka

Husa tundrová 
jamalská (Anser serrirostris rossicus), Kanin – Tajmyr
severosibiřská (Anser serrirostris serrirostris), Tajmyr – Čukotka

1a Husa polní 1b Husa tundrová
Husa polní (Anser fabalis)
Foto: Jan Veber
(www.veberphotobank.com
Husa tundrová (Anser serrirostris)
Foto: Ján Svetlík, Slovensko
(www.dudok.sk) 


Tyto dva druhy husí se liší morfologicky (zbarvení, velikost, proporce), etologicky (hlas) i rozdílným hnízdním biotopem a někde i oddělenými zimovišti.

Husa tundrová hnízdí na severu evropské části Ruska od poloostrova Kanin, na jižním ostrově Nové Země a na poloostrovech Jamal, Gyda a Tajmyr (A. s. rossicus) a dále na severu Sibiře až po Kamčatku a Čukotku (A. s. serrirostris). Hnízdí na březích vodních toků a v bažinaté i suché tundře. Světová populace je odhadována na 800 000 ex.
Husa polní hnízdí v pásmu lesotundry a tajgy od severu Skandinávie až po severovýchodní Sibiř, jižněji než husa tundrová.

2a Husa polní 2b Husa tundrová
Husa polní (Anser fabalis)
Foto: Jari Peltomäki,Finsko
(www.jaripeltomaki.com)
Husa tundrová (Anser-serrirostris)
Foto: Ján Svetlík, Slovensko
(www.dudok.sk


Na podzim se oba druhy hus vydávají na dalekou cestu na svá vzdálená zimoviště v Evropě a Asii. Většina husí zimuje v Pobaltí (Polsko, Německo), na pobřeží Severního moře (Velká Británie, Holandsko) a část zalétá podél atlantského pobřeží až do Francie a Španělska. Menší část severských hus zimuje i ve střední Evropě, zejména v Panonské nížině (jižní Morava, Slovensko, Maďarsko, Rakousko) a jenom v malém počtu zaletují až na Balkán (Šťastný 2014). Ve Střední Asii zimují smíšená hejna husí zejména v Kazachstánu, stejně tak v západní a střední Číně (provincie Xinjiang a Shaanxi). Husa tundrová pak samostatně přezimuje ještě v severovýchodní Číně, Koreji, Japonsku a v jihovýchodní Číně až po Taiwan a Hong-Kong (MacKinnon & Phillipps 2005). Zalétlé husy polní/tundrové byly zjištěny až v Íránu, Turecku a Izraeli, na Kypru, Azorech a Madeiře.

3a Husa polní Anser 3b Husa tundrová
Husa polní (Anser-fabalis)
detail hlavy a zobáku
Foto: Jaroslav-Vaněk 
Husa tundrová (Anser-serrirostris)
detail hlavy a zobáku.
Foto: Ján Svetlík,Slovensko(www.dudok.sk)  

Územím České republiky husy protahují a zimují zpravidla od října do konce března. V letech 2009 – 2013 u nás zimovalo 10 000 – 13 000 hus polních a tundrových. Hlavním zimním shromaždištěm je Střední zdrž Vodního díla Nové Mlýny na jižní Moravě, v menším počtu husy zimují na vodní nádrži Rozkoš a písníku Oplatil ve východních Čechách, Proudnickém rybníku u Chlumce nad Cidlinou, vodní nádrži Nechranice u Chomutova, vodní nádrži Jesenice v západních Čechách, v jižních Čechách nebo na větších rybnících a štěrkovištích podél řeky Moravy. V době tahu a v zimě se jednotliví ptáci mohou objevit i v centrech měst.
Poměrnému zastoupení hus polních a tundrových zatím nebyla věnována větší pozornost, ale zdá se, že u nás převažuje husa tundrová tvořící asi 90 % ptáků (Doležal in verb., www.karelsimecek.cz). Podobné početní zastoupení má husa tundrová i v polském Slezsku, ale ve středním a severním Polsku dominuje husa polní (Tomialojć & Stawarczyk 2003).

4a Hejno hus tundrových Anser serrirostris. Foto Ján Svetlík Slovensko www.dudok.skHusa tundrová (Anser serrirostris) s netypickou kresbou zobáku Foto: Boris Belchev, Rusko

Za vhodných světelných podmínek a přiměřené vzdálenosti se husy od sebe dají rozeznat. Husa tundrová je menší a více „kompaktní", má kratší a silnější krk, zakulacenou tmavě hnědou hlavu s černým kuželovitým a kratším zobákem s úzkým oranžově žlutým svislým pruhem před špičkou. Dolní čelist zobáku je viditelně zakřivená, takže tvoří výraznou oválnou mezeru. Při pohledu z boku nebo zezadu jsou vidět široké bílé lemy ramenních letek. U dospělých ptáků přesahují složená křídla ocas. Od husy polní se liší také hlasem přepisovaným jako tříslabičné yak-ak-ak. Husa polní je větší, má delší krk, méně zakulacenou hlavu s delším a užším zobákem, na kterém je žlutooranžová podélná kresba v různém rozsahu. Někteří jedinci mohou mít ale kresbu podobnou huse tundrové a totéž platí i naopak, takže určování v terénu není někdy tak snadné. Husa polní je v průměru o 6% větší než husa tundrová a má o 15% větší hmotnost.

4b Husa tundrová Anser serrirostris s netypickou kresbou na zobáku. Foto Boris Belchev Rusko

Hejno hus tundrových (Anser serrirostris)Foto Ján Svetlík, Slovensko (www.dudok.sk)

 

BIRDWATCHING.CZ

Po vyplnění údajů vám bude zřízen ZDARMA účet pro přístup do naší databáze ptáků ČR včetně návodu a můžete si svá pozorování evidovat elektronicky a online. V případě dotazů nás kontaktujte.


Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

 

 

Fatbirder's Top 1000 Birding Websites
Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

František Kopecký

František Kopecký

Petr Suvorov

Petr Suvorov

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

birdfoto2018  herman2018  music sklep  supora2018  zahrada2018 
birdwatcher2018  hok2018  jarda vanek logo  koura2018  veber2017 
soucek2018  ak2018  rockpalace2018  rukaviceholik2018  birdtelemetry